Connect with us

Vijesti

Zašto Vlahušiću smeta mural Torcide s grbovima legendarnih gardijskih brigada hrvatske vojske?

Objavljeno

on

Reakcija braniteljskih udruga na najavu uklanjanja murala

Prije tri godine Torcida Mokošica je u ulici Od izvora nacrtala mural posvećen heroju Domovinskog rata general-bojniku Blagi Zadri.

Nikome taj mural nije smetao, nitko nije tražio nikakve suglasnosti za njegovo crtanje, niti se itko javno žalio na njegovo postojanje, pa je već tada dogovoreno crtanje grbova gardijskih i dubrovačkih postrojbi iz Domovinkog rata.

Obzirom da Udruga branitelja Dubrovnika u to vrijeme još uvijek nije postojala, jer je osnovana u veljači 2015. godine, nositelj toga nekog budućeg projekta je bila Torcida Mokošica.

Takav projekt košta, pa se početak njegove izrade odgađao dok se ne prikupi dovoljno sredstava za njegovu izradu. Konačno, nakon tri godine, prikupljen je dio sredstava pa je Torcida, ovaj put u suradnji s Udrugom branitelja Dubrovnika, a uz potporu ostalih aktivnih braniteljskih udruga, započela s realizacijom projekta.

Usput smo, već drugog dana, ishodovali suglasnost gradskog kotara Mokošica.
Do današnjeg dana nacrtana su tri grba, 1. gardijske brigade, 2. gardijske brigade i 3. gardijske brigade, a započelo se i sa pripremama grba legendarne 4. gardijske brigade.

Da bi sve bilo u skladu sa Zakonom, pripadnici Torcide su se 13. prosinca odazvali pozivu dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića, nakon čega su, šokirani njegovim izjavama, obavjestili Udrugu branitelja Dubrovnika o namjeri gradonačelnika da izbriše već iscrtane grbove legendarnih brigada koje su dale svoj nemjerljivi doprinos u deblokadi Dubrovnika i oslobađanju svih dijelova Republike Hrvatske.

Naime gradonačelnik im je rekao, a to su prenijeli i neki portali, da neće dozvoliti da se Mokošica pretvori u vojarnu te da je rat završio prije dvadeset godina.

Dakle gradonačelnik bi svojom samovoljom i jednim potezom pera brisao naše svetinje, grbove brigada koje su podnijele ponajveći teret Domovinskog rata i u čijim je redovima poginulo preko 2000 branitelja.
Naravno da će dubrovačke braniteljske udruge, sve koje smo u ovako kratkom vremenu uspjeli kontaktirati, ali vjerujemo i one koje nismo stigli kontaktirati, poduzeti sve Zakonom predviđene korake da se zaustavi taj svojevoljni čin dubrovačkog gradonačelnika te će zahtjevati od Gradskog vijeća da konsenzusom donesu odluku kojom se odobrava nastavak realizacije ovoga projekta koji se financira isključivo novčanim prilozima nekih fizičkih i pravnih osoba te nema nikakve veze s proračunom Grada Dubrovnika.

Ukoliko gradonačelnik pokuša ostvariti svoju nakanu brisanja grbova pozvat ćemo sve branitelje na miran prosvjed ispod već iscrtanih grbova – stoji u priopćenju dubrovačkih braniteljskih udruga prenosi Kamenjar.com, kao reakcija na najavu gradonačelnika o uklanjanju murala s grbovima gardijskih brigada na ulasku u Mokošicu.

Udruga branitelja Dubrovnika
HVIDRA županije Dubrovačko-neretvanske
HVIDRA Dubrovnik
Udruga maloljetnih branitelja Dubrovnik
UHDDR Dubrovačko-neretvanske županije

Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR