Connect with us

Balkan

Zašto Vulin ide u Rusiju?

Objavljeno

-

Foto: Hina

Da se ministar unutarnjih poslova jedne zemlje sastaje sa ministrom unutarnjih poslova druge zemlje dosta je neobično, a baš takav neuobičajen susret najavila je Rusija za ponedjeljak, kada bi u Moskvi ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trebalo primiti ministra unutarnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina. Poseban začin ovom susretu daju i otvorena rusofilija srpskog ministra a još više vrlo složen politički i geopolitički trenutak.

Ruski ministar vanjskih poslova početkom ljeta nije mogao doći, kako se najavio, u Srbiju – susjedi Srbije zatvorili su nebo za Sergeja Lavrova. Kraj je ljeta a iz Moskve nova najava – Lavrov će se sastati u Moskvi, ali ne sa kolegom Nikolom Selakovićem, već sa ministrom unutarnjih poslova. I to je svakako neuobičajeno, piše N1 BiH

„Sigurno nije uobičajeno od kad je počela ruska invazija na Ukrajinu da se ide na noge ruskom ministru vanjskih poslova“, kaže Suzana Grubješić iz Centra za vanjsku politiku.

Zapravo, nijedan ministar nijedne zemlje na europskom kontinentu nije otišao od veljače u Moskvu. Invazija Rusije na Ukrajinu daje kontekst posjeti, ali nije jedini u ovom trenutku.

„Vjerovatno je težište razgovora i ove posjete na pitanju Kosova i na ovom aktuelnom kontekstu i ja bih rekao, sudjelovanja stranog faktora u svemu tome, pozicije Srbije i Rusije na neki način i pitanje njihovih odnosa, ali i sigurnosna dimenzija koja postaje više nego aktualna vezano za Kosovo. Jače angažiranje američke strane je sigurno povod za određeno angažiranje i ruske strane i u tom svjetlu treba gledati i tu posjetu i razgovore koji će se voditi“, govori diplomata Zoran Milivojević.

Rusija ima pravo veta u Savjetu Sigurnosti i do sada ga je upotrebljavala da zaštiti interese Srbije po pitanju Kosova. No u posljednje vrijeme učestalo kritizira brisleski dijalog i predlaže da se pitanje vrati u nadležnost UN-a. Istovremeno, presedan Kosova Kremlj koristi i da objasni aneksiju Krima a onda i okupiranje Donbasa.

„Kosovo im je zgodan primjer kako ne treba raditi, kako se ne treba ponašati, ali koriste ga za vlastite interese, a mislim da interes Srbije leži u pronalasku održivog i prihvatljivog rješenja, kompromisnog rješenja upravo sa vlastima u Prištini ali i sa albanskim narodom u cjelini“, smatra Grubješić.

Ministar Vulin se u prošlosti često sastajao sa ruskim zvaničnicima iz vojske, policije i službi sigurnosti. Susret sa prvim čovjekom sigurnosti Rusije Nikolajem Patruševim prošle godine porodio je optužbe ruskih opozicionara da je Patruševu predao transkirpte prisluškivanja opozicionara dok su bili u Beogradu – tvrdnja koja nije dokazana i koju je Vulin odlučno odbacio. Vulin je, pritom, jedan od otvoreno proruskih političara.

„U svakom slučaju je g. Vulin u političkom smislu pogodna figura za komunikaciju sa ruskom stranom u ovom trenutku, vezano kako za delikatnost situacije tako i za delikatnost tema koje se mogu otvoriti vezano za ovaj susret i za, ja bih rekao, njegovu funkciju. Puno stvari bi nam bilo jasnije kada bi znali na čiju inicijativu dolazi ovaj susret“, kaže Zoran Milivojević.

Na neostvarnu posjetu Lavrova Beogradu nije se u Europskoj uniji i SAD gledalo blagonaklono. Sva je prilika da se reakcije na Vulinovu posjetu Moskvi neće razlikovati. Interesantnije je međutim, kakvu to poruku Vulin nosi u Moskvu i sa kakvom će se vratiti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas