Pratite nas

BiH

ZASTRAŠIVANJE HRVATA – Tuzla: U tri godine 18 napada na kapelicu u Bukinju

Objavljeno

na

Dan prije incidenta paljenja štale hrvatske obitelji Antunović iz Donji Dubrava kod Tuzle i dan prije sramnog trganja hrvatske zastave iz hrvatskih svatova u Živinicama kod Tuzle, dogodio se još jedan atak na malobrojne Hrvate i njihove svetinje i to u mjestu u Bukinju kod Tuzle, napisao je čitatelj u pismu upućenom portalu Kamenjar.com

[ad id=”68099″]

Čitatelj je pojasnio kako su s kapele sv. Ante u tuzlanskom naselju Bukinje pokidane rešetke te polupani prozori.

11201890_1617475311863526_2575097115580168014_n“Ovo je 18. napad na kapelu sv. Ante u Bukinju od 2012. godine. Također, u protekle tri godine su Franjevački samostan i župa sv. Petra i Pavla četiri puta bili na meti provala. U dva navrata su otuđeni novac i vrijedni predmeti, dok su pod krinkom zadnjeg napada i provale pokradeni svi podaci o župljanima, među kojima i privatni podaci koji se lako mogu zloupotrijebiti. Počinitelj, premda je uhićen, zadržan je u pritvoru samo mjesec dana, a onda je pušten na slobodu. Ubrzo nakon puštanja ponovno je počinio kazneno djelo na Franjevačkom samostanu na Bistriku u Sarajevu”, tvrdi naš čitatelj.

Osim toga, dodaje, u kapeli na Orašju kod Tuzle počinjena su četiri skrnavljenja u protekle tri godine.

“Počinitelji do sada nisu otkriveni. Je li itko uopće želio otkriti? Preko 10 katoličkih groblja u Tuzlanskoj županiji su oskrnavljena po više puta zadnjih godina nitko nije odgovarao. U tom kontekstu, posebice je zabrinjavajuće nerazumijevanje i šutnja nadležnih institucija i predstavnika vlasti jer nitko nije osudio ove napade niti je tko procesuiran”, stoji u pismu upućenom Kamenjaru.

11694838_1617475308530193_3186515886655166228_nTakođer, niti jedna televizijska kuća u Tuzlanskoj županiji nije prenijela ove događaje niti ih osudila kao ni državna i Federalna televizija. Sve se ignorira i zataškava medijskom blokadom malobrojnih Hrvata Tuzlanske županije.

“Ovakvo ponašanje odgovornih, odnosno neodgovornih, nikako ne može biti dobar korak ka suživotu u Tuzli i ostalim mjestima. Nadležne institucije su zakazale, a sve to na štetu žitelja Tuzle koji ovakve izgrede osuđuju, a takvih je većina. Vandali koji već duže vrijeme nanose materijalnu i duševnu štetu hrvatskom pučanstvu u Tuzlanskoj županiji prolaze nekažnjeno i time ih se samo motivira na daljnja razbojništva. Velika šteta se nanosi i Bošnjacima koje se u medijima ovih dana nerijetko stigmatizira, iako prave riječi za počinitelje gore navedenih kaznenih i prekršajnih djela nikako nisu Bošnjaci, već bošnjački vandali”, tvrdi naš čitatelj.

>>Pogledajte kako su potrgali Hrvatsku zastavu u Živinicama

>>U Dubravama kod Tuzle Hrvatskoj obitelji zapaljena štala i krava u njoj

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Izetbegović učvrstio koaliciju s Komšićem i Radončićem

Objavljeno

na

Objavio

Foto: N1

Stranka demokratske akcije (SDA) potvrdila je čvrsto partnerstvo s Demokratskom frontom (DF) Željka Komšića i Savezom za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića i te će tri stranke zajedno sudjelovati u vlasti na svim razinama te srušiti sadašnju vladajuću većinu u Sarajevskoj župniji, objavljeno je u petak.

Nakon sastanka kojega je održao s Komšićem i Radončićem čelnik SDA Bakir Izetbegović novinarima je kazao kako su njih trojica dogovorili konačni raspored ministarskih i doministarskih mjesta u Vijeću ministara BiH, u vladi Federaciji BiH ali i novu vlast u Sarajevskoj županiji, kojom sada upravlja šarolika koalicija čiji su članovi DF i SBB, ali ne i SDA.

“Konačno je napravljena jedna koherentna koalicija, od države preko Federacije BiH do županija, uključujući Sarajevsku”, kazao je Izetbegović dodajući kako tri stranke sada pozivaju HDZ BiH da načini iskorak koji će omogućiti da se bez uvjetovanja uspostavi i nova vlada Federacije BiH.

Dodao je kako očekuje da će novi saziv Vijeća ministara BiH biti potvrđen na sjednici Zastupničkog doma parlamenta BiH zakazanoj za 23. prosinca, a dan kasnije u sjedište NATO-a u Bruxelles trebao bi biti poslan dokument pod nazivom “Program reformi”, kojega je Predsjednišvo BiH ranije usvojilo a trebao bi osigurati nastavak suradnje s Alijansom.

Izetbegović je potvrdio kako će SDA predložiti svoju članicu i dugogodišnju diplomatkinju Biseru Turković za ministricu vanjskih poslova, dok će DF imenovati ministra obrane, a SBB ministra sigurnosti.

HDZ BiH je već ranije odlučio kako će njihovi dosadašnji ministri financija i pravosuđa Vjekoslav Bevanda i Josip Grubeša ostati na tim pozicijama i u novom mandatu, dok će ministrica civilnih poslova postati Ankica Gudeljević.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika odlučio je kako će za ministra vanjske trgovine imenovati Stašu Košarca, dok će ministar prometa i komunikacija biti Vojin Mitrović. SNSD-ov koalicijski partner Demokratski narodni savez (DNS) dobio je poziciju ministra ljudskih prava i izbjeglica i na njoj će biti Draško Aćimović.

Koaliranje SDA, DF i SBB na državnoj i na razini Federacije BiH nije iznenađenje, no jest odluka Komšića i Radončića da sruše vladajuću koaliciju u Sarajevskoj županiji, uspostavljenu nakon izbora u listopadu 2018. godine.

Tu su koaliciju okupile stranke Narod i pravda (NiP), nastala od dijela bivših članova SDA, te liberalna Naša stranka (NS) i Socijaldemokratska partija (SDP BiH).

Ta je vlada u Sarajevskoj županiji najavila opsežne reforme i uživala je jasnu potporu međunarodne zajednice, no Komšić i Radončić su joj sada odlučili okrenuti leđa.

Radončić je ovaj preokret obrazložio konstatacijom kako sadašnja vlada Sarajevske županije nije ispunila njegova očekivanja. “Osobno nisam zadovoljan niti impresioniran time što se do sada uradilo”, kazao je Radončić. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Nova optužnica u BiH protiv već osuđenog ratnog zločinca Milana Lukića

Objavljeno

na

Objavio

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je u petak novu optužnicu za ratne zločine protiv bivšeg zapovjednika u vojsci bosanskih Srba Milana Lukića, koji je ranije pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravomoćno osuđen na doživotni zatvor također zbog ratnih zločina.

Lukić je presudom Prizivnog vijeća ICTY-a iz 2012. osuđen na doživotni zatvor nakon što je zajedno s rođakom Sredojem Lukićem proglašen krivim za monstruozne zločine na području Višegrada u kojima je ubijeno više od stotinu bošnjačkih civila. Lukić je proglašen krivim i za dvije “žive lomače” odnosno za zatočenje skupina od po šezdeset civila u kućama u Višegradu, koje je potom žive zapalio.

Tužiteljstvo BiH nad njim je provelo novu istragu zbog njegove povezanosti s ubojstvom skupine civila koje su Lukić i njegovi suborci u veljači 1993. godine oteli iz vlaka koji je prometovao između Beograda i Bara.

Vlak su zaustavili na dijelu pruge kod mjesta Štrpci koji se nalazi na teritoriju BiH, a potom su Lukić i drugi pripadnici postrojbe kojom je zapovjedao legimirali sve putnike i izveli njih osamnaest za koje su ocijenili da su nesrpske nacionalnosti.

Zarobili su 18 Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu osobu arapskog podrijetla te su ih zatočili, zlostavljali i opljačkali, a potom ubili i njihova tijela bacili u Drinu.

Nakon rata su pronađena tijela samo četiri od 20 žrtava.

Istragom je utvrđeno kako je Lukić osobno sudjelovao u tim ubojstvima.

Iz Tužiteljstva su pojasnili kako je istraga nad njim dovršena ispitivanjem u zatvoru u kojemu služi ranije izrečenu kaznu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari