Connect with us

Zastupnica Bušić u Europski parlament dovela Hrvate iz Vojvodine

Objavljeno

-

U trodnevni posjet putem programa Posjetitelji zastupnica Zdravka Bušić u Bruxelles je dovela predstavnike kulturnih i civilnih udruženja Hrvata iz Vojvodine. U sklopu svoga posjeta imali su priliku i sudjelovati na panel raspravi koju je organizirao zastupnik Andrej Plenković “Novi položaj hrvatskog iseljeništva u državama članicama EU”.

Zastupnica u Europskom parlamentu Zdravka Bušić u nekoliko je navrata intervenirala na raspravama na plenarnom zasjedanju, na odborima i delegacijama ukazujući na problem Hrvata u Srbiji. Tako stalno naglašava zabrinutost činjenicom da se podjela Hrvata na subetničke skupine kao što su Bunjevci i Šokci potiče od strane relevantnih institucija Republike Srbije te tvrdi da bi to moglo rezultirati asimilacijom hrvatskog naroda u Srbiji, a tome u korist ide i demografska slika. ˝U zadnjih devet godina u Republici Srbiji statistički je nestalo 13.000 Hrvata! Ne umiru Hrvati brže od drugih nacija nego se sve više deklariraju kao Bunjevci ili Šokci, što potiče vlast u Republici Srbiji˝, kaže Bušić.

Također je upozoravala i na nedostatak implementacije inače korektnog zakonskog okvira o zaštiti nacionalnih manjina. ˝Zakon ne znači ništa ako ostaje mrtvo slovo na papiru. Hrvati u Srbiji su u nemogućnosti ostvariti izravnu zastupljenost u parlamentu na republičkoj, pokrajinskoj i lokalnoj razini˝, ističe Bušić.

Zbog trenutnog teškog položaja Hrvata u Srbiji zastupnica Zdravka Bušić htjela je ovim posjetom dati do znanja tim Hrvatima kako ipak negdje postoji politička volja i za rješavanje njihovih problema.

˝Jako je teško biti Hrvat u Srbiji i tim ljudima moramo pružiti što veću podršku – logističku, institucionalnu i financijsku, a sve u cilju održavanja hrvatske zajednice u Srbiji na životu˝, kazala je Bušić.

Među posjetiteljima je i istaknuti književnik i publicist Tomislav Žigmanov koji je također i sudjelovao na panel raspravi zastupnika Plenkovića. Žigmanov je o ovoj inicijativi zastupnice Bušić kazao: ˝Bila nam je velika čast što smo bili posjetitelji gospođe Zdravke Bušić i što sam imao priliku sudjelovati na panel raspravi zastupnika Plenkovića. Ovo je prvi put da su predstavnici Hrvata iz Vojvodine na ovom važnom mjestu, u Europskom parlamentu. Nadamo se kako će naša komunikacija i suradnja sa zastupnicima u Parlamentu biti nastavljena˝, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari