Connect with us

Vijesti

Zastupnici u BiH mjesečno zarade više od 7.000 KM!

Published

on

Zastupnici u BiH mjesečno zarade više od 7.000 KM!
Zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, pored osnovne plaće od oko 4.500 KM, kroz razne privilegije mjesečno dodatno prime i do 2.500 KM. Prema podacima o primanjima zastupnika za prva tri mjeseca ove godine, a koji su u posjedu “Nezavisnih“, vidljivo je da su opozicioni zastupnici, koji najviše kritiziraju visoke plaće dužnosnika, među najplaćenijima.

Pored osnovne plaće, zastupnici na osnovu paušala mjesečno dobiju 713,54 KM, zatim topli obrok oko 130 KM, za odvojeni život oko 300 KM, a nisu rijetki i oni koji po osnovu posjeta obitelji dobivaju od 500 do čak 1.300 KM. Uz sve ovo pojedinci su mjesečno po osnovu obilaska izborne baze inkasirali po 750 KM.

placa-610x350

Doplatak, naknade, poticaji???

Zanimljivo je da su upravo zastupnici jedina kategorija u BiH kojima se isplaćuje naknada za posjet obitelji s obzirom na to da na to pravo nemaju ni ministri, njihovi zamjenici i rukovoditelji.
U prva tri mjeseca ove godine bez dvojbe je najviše “zaradila” Nermina Ćemalović, poslanica SDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH i to ukupno 21.151 KM.

Ona je pored osnovne mjesečne plaće od 4.665 KM, mjesečno po osnovu toplog obroka dobivala 126 KM, zatim za odvojeni život od 273 do 300 KM, kao paušal dobivala je 713 KM, a kao naknadu za posjet obitelji mjesečno je inkasirala po 1.267,12 KM. Naknada za posjet obitelji se isplaćuje onima koji žive 80 i više kilometara dalje od Sarajeva.

Nakon Ćemalovićeve, najviše je u prva tri mjeseca ove godine zaradio Drago Kalabić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, i to ukupno 20.883 KM, a kojem je prosjek za 1.500 KM popravilo članstvo u radnim grupama. Poslije Kalabića slijedi Borjana Krišto, delegat HDZ-a u Domu naroda parlamenta BiH, koja je za tri mjeseca inkasirala 20.512 KM, a zatim Lazar Prodanović iz SNSD-a i Nermin Purić iz DNZ-a, koji su zaradili 20.329, odnosno 20.309 KM.

Spavaju

Spavaju

Na popisu najplaćenijih zastupnika nalaze se i Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a i delegat u Domu naroda parlamenta BiH, koji je zaradio 20.164 KM, i Mladen Bosić, predsjednik SDS-a i poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH, koji je u prva tri mjeseca inkasirao 39 KM manje od Ivanića, odnosno 20.125 KM.
Ivanić je među rijetkim delegatima kojima je u ožujku isplaćeno 380 KM kao naknada za posjet izbornoj bazi.

Plaće i privilegije u parlamentu BiH propisane su Odlukom o načinu obračuna plaća i ostalih materijalnih prava zastupnika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH i Pravilnikom o drugim beneficijama. Zanimljivo je da su ove odluke i pravilnike, za koje je glavni revizor u Uredu za reviziju institucija BiH više puta ukazivao da su nezakonite, izglasali sami poslanici.

“Izdaci koji se odnose na mjesečni paušal, korištenje vlastitih vozila za posjet obitelji i dolaske na sjednicu nisu urađeni na transparentan način niti su potkrijepljeni odgovarajućom dokumentacijom na osnovu koje se može potvrditi namjensko trošenje sredstava”, navodi se u posljednjem revizorskom izvješći za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Što se tiče posjeta obitelji, pored nezakonitosti, revizori su ustanovili i to da onima koji imaju obitelj u Zenici pripada 284 KM mjesečno, za Tuzlu 453 KM, za Bijeljinu 729 KM, za Livno 795 KM, a Banja Luku 883 KM. Najviše su inkasirali zastupnici koji žive najdalje od Sarajeva, pa su tako za posjet obitelji u Cazinu i okolici dobivali 1.294 KM, a u Velikoj Kladuši 1.417 KM.

Kada su u pitanju oni koji najmanje zarađuju, tu su Dragutin Rodić iz DNS-a, Saša Bursać iz SNSD-a, Anto Domazet i Danijela Martinović iz SDP-a, Emir Kabil i Mirsad Đugum iz SBB BiH te Azra Hadžiahmetović iz Stranke za BiH, koji mjesečno uzimaju samo paušal od 713 KM.

Darko Babalj, poslanik SDS-a iz Istočne Ilidiže u Predstavničkom domu parlamenta BiH, koji se nedavno javno žalio da ima najmanju plaću, u prva tri mjeseca ove godine zaradio je “svega” 15.520 KM, a jedan je od pet zastupnika kojem se plaća mjesečni prijevoz u iznosu od 39 do 53 KM. Prijevoz se plaća samo zastupnicima iz Županije Sarajevo i u visini je mjesečne karte, bez obzira na to što je javna tajna da gotovo svi zastupnici imaju vlastita luksuzna vozila, a nerijetko koriste vozila i vozače Parlamentarne skupštine BiH.

pogled.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari