Pratite nas

Vijesti

Zastupnici u BiH mjesečno zarade više od 7.000 KM!

Objavljeno

na

Zastupnici u BiH mjesečno zarade više od 7.000 KM!
Zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, pored osnovne plaće od oko 4.500 KM, kroz razne privilegije mjesečno dodatno prime i do 2.500 KM. Prema podacima o primanjima zastupnika za prva tri mjeseca ove godine, a koji su u posjedu “Nezavisnih“, vidljivo je da su opozicioni zastupnici, koji najviše kritiziraju visoke plaće dužnosnika, među najplaćenijima.

Pored osnovne plaće, zastupnici na osnovu paušala mjesečno dobiju 713,54 KM, zatim topli obrok oko 130 KM, za odvojeni život oko 300 KM, a nisu rijetki i oni koji po osnovu posjeta obitelji dobivaju od 500 do čak 1.300 KM. Uz sve ovo pojedinci su mjesečno po osnovu obilaska izborne baze inkasirali po 750 KM.

placa-610x350

Doplatak, naknade, poticaji???

Zanimljivo je da su upravo zastupnici jedina kategorija u BiH kojima se isplaćuje naknada za posjet obitelji s obzirom na to da na to pravo nemaju ni ministri, njihovi zamjenici i rukovoditelji.
U prva tri mjeseca ove godine bez dvojbe je najviše “zaradila” Nermina Ćemalović, poslanica SDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH i to ukupno 21.151 KM.

Ona je pored osnovne mjesečne plaće od 4.665 KM, mjesečno po osnovu toplog obroka dobivala 126 KM, zatim za odvojeni život od 273 do 300 KM, kao paušal dobivala je 713 KM, a kao naknadu za posjet obitelji mjesečno je inkasirala po 1.267,12 KM. Naknada za posjet obitelji se isplaćuje onima koji žive 80 i više kilometara dalje od Sarajeva.

Nakon Ćemalovićeve, najviše je u prva tri mjeseca ove godine zaradio Drago Kalabić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, i to ukupno 20.883 KM, a kojem je prosjek za 1.500 KM popravilo članstvo u radnim grupama. Poslije Kalabića slijedi Borjana Krišto, delegat HDZ-a u Domu naroda parlamenta BiH, koja je za tri mjeseca inkasirala 20.512 KM, a zatim Lazar Prodanović iz SNSD-a i Nermin Purić iz DNZ-a, koji su zaradili 20.329, odnosno 20.309 KM.

Spavaju

Spavaju

Na popisu najplaćenijih zastupnika nalaze se i Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a i delegat u Domu naroda parlamenta BiH, koji je zaradio 20.164 KM, i Mladen Bosić, predsjednik SDS-a i poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH, koji je u prva tri mjeseca inkasirao 39 KM manje od Ivanića, odnosno 20.125 KM.
Ivanić je među rijetkim delegatima kojima je u ožujku isplaćeno 380 KM kao naknada za posjet izbornoj bazi.

Plaće i privilegije u parlamentu BiH propisane su Odlukom o načinu obračuna plaća i ostalih materijalnih prava zastupnika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH i Pravilnikom o drugim beneficijama. Zanimljivo je da su ove odluke i pravilnike, za koje je glavni revizor u Uredu za reviziju institucija BiH više puta ukazivao da su nezakonite, izglasali sami poslanici.

“Izdaci koji se odnose na mjesečni paušal, korištenje vlastitih vozila za posjet obitelji i dolaske na sjednicu nisu urađeni na transparentan način niti su potkrijepljeni odgovarajućom dokumentacijom na osnovu koje se može potvrditi namjensko trošenje sredstava”, navodi se u posljednjem revizorskom izvješći za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Što se tiče posjeta obitelji, pored nezakonitosti, revizori su ustanovili i to da onima koji imaju obitelj u Zenici pripada 284 KM mjesečno, za Tuzlu 453 KM, za Bijeljinu 729 KM, za Livno 795 KM, a Banja Luku 883 KM. Najviše su inkasirali zastupnici koji žive najdalje od Sarajeva, pa su tako za posjet obitelji u Cazinu i okolici dobivali 1.294 KM, a u Velikoj Kladuši 1.417 KM.

Kada su u pitanju oni koji najmanje zarađuju, tu su Dragutin Rodić iz DNS-a, Saša Bursać iz SNSD-a, Anto Domazet i Danijela Martinović iz SDP-a, Emir Kabil i Mirsad Đugum iz SBB BiH te Azra Hadžiahmetović iz Stranke za BiH, koji mjesečno uzimaju samo paušal od 713 KM.

Darko Babalj, poslanik SDS-a iz Istočne Ilidiže u Predstavničkom domu parlamenta BiH, koji se nedavno javno žalio da ima najmanju plaću, u prva tri mjeseca ove godine zaradio je “svega” 15.520 KM, a jedan je od pet zastupnika kojem se plaća mjesečni prijevoz u iznosu od 39 do 53 KM. Prijevoz se plaća samo zastupnicima iz Županije Sarajevo i u visini je mjesečne karte, bez obzira na to što je javna tajna da gotovo svi zastupnici imaju vlastita luksuzna vozila, a nerijetko koriste vozila i vozače Parlamentarne skupštine BiH.

pogled.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari