Connect with us

Politika

Zastupnici iz zgrade bježe kroz prozore

Objavljeno

-

[quote]Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH je kako je navedeno “zbog sigurnosnih razloga” otkazana. U medijima se pojavila informacija kako postoji i plan evakuacije blokiranih zastupnika, dok su u međuvremenu neki pobjegli kroz prozor.  Istovremeno, zastupnica SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević na svom twitter nalogu je napisala da je protest ispred zgrade institucija BiH “maslo bošnjačkih partija” i “linč nas iz RS-a”.[/quote]

[pullquote_left]Otkazana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH[/pullquote_left]

“Zgrada je blokirana i prozivaju nas Srbe”, napisala je Pandurević o demonstracijama sazvanim zbog nemogućnosti da novorođenčad dobijaju matične brojeve nakon odluke Ustavnog suda BiH. Međutim, prema izvještajima novinara s mjesta događaja, nije bilo nikakvih prozivanja po nacionalnoj osnovi, već uglavnom protiv svih političkih stranaka.

Tokom pauze u zasjedanju, koje je počelo jutros u 10.00 sati, zasjedali su kolegij i prošireni kolegij Zastupničkog doma, a, prema nezvaničnim informacijama, zastupnici SNSD-a su zatražili garancije za sigurnost parlamentaraca i nesmetan rad, zbog dešavanja ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu.

Naime, ulaze u zgradu institucija BiH blokirali su građani koji od jučer protestiraju zahtijevajući usvajanje izmjena i dopuna Zakona o jedinstvenom matičnom broju. Nakon rasprave o dnevnom redu današnje sjednice, kada su zastupnici SDS i SDP-a BiH, nezavisno jedni od drugih, predložili da u dnevni red bude uvršteno razmatranje izmjena i dopuna Zakona o jedinstvenom matičnom broju (različiti prijedlozi), data je pauza koja još traje.

Nakon pauze biće poznato više detalja, odnosno biće poznat konačan dnevni red, kao i to da li će sjednica uopšte biti nastavljena.

Zgradu institucija BiH osiguravaju jake policijske snage.

Ranije je Mladen Bosić izjavio da Klub zastupnika SDS-a predlaže da se pomenuti zakonski prijedlog usvoji po hitnom postupku, i to u tekstu identičnom jučerašnjoj Privremenoj odluci o određivanju registracionih područja za izdavanje jedinstevnih matičnih brojeva, koju je utvrdilo Vijeće ministara BiH.

Neposredno nakon prijedloga Kluba zastupnika SDS-a, i zastupnice Socijaldemokratske partije BiH Nermina Zaimović-Uzunović, Danijela Martinović i Nermina Čemalović predložile su također da se u dnevni red uvrsti razmatranje izmjena i dopuna Zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Iako zastupnice SDP-a nisu pojasnile o kakvom se prijedlogu radi, pretpostavlja se da je on na tragu ranijeg prijedloga izmjena i dopuna pomenutog zakona koje je predlagao klub zastupnika njihove stranke, a koji nije dobio većinu u Zastupničkog doma.

U toku je pauza tokom koje će prošireni kolegij odlučiti da li će ijedan i koji od dva predložena zakonska prijedloga biti uvršten u dnevni red sjednice Zastupničkog doma.

Uz zviždaljke i transparente građani negoduju zbog donošenja privremene odluke Vijeća ministara BiH o dodjeli JMB, a ne konačnog rješenja. Demonstracije osigurava policija, a ulica kojom se ulazi u garažu pralamenta je blokirana.

Zastupnički dom danas bi trebao razmatrati, među ostalim, Prijedlog zakona o programu zaštite svjedoka u BiH, te izmjene i dopune Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera.

Zastupnici bi trebali razmatrati i Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2012. godinu, Godišnji izvještaj Centralne banke BiH za 2012, te Informaciju o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu, kao i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu rezolucije o osudi zločina genocida u Srebrenici čiji su predlagači poslanici Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić.

federalna.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari