Connect with us

Vijesti

Zastupnici Kluba nacionalnih manjina stigli u Banske dvore na sastanak s Plenkovićem

Objavljeno

-

Hina

U Banskim dvorima počeo je sastanak tehničkog premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića s osam zastupnika nacionalnih manjina oko njihove odluke o tome podržavaju li ga kao mandatara za sastavljanje nove Vlade, hoće li i na koji način participirati u većini ili će se držati sa SDSS-om.

U Banske dvore su u utorak oko podne stigli Furio Radin, Vladimir Bilek, Robert Jankovics, Amir Hodžić, Veljko Kajtazi te tri zastupnika SDSS-a Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga. Iako su najavljivali kako će se prije toga njihov Klub sastati u Saboru, tamo nisu viđeni pa se ne zna jesu li se na kraju okupili tamo ili na nekoj drugoj lokaciji, a na Markovu trgu prije sastanka s HDZ-om nisu davali izjave.

U zgradu Vlade su kao dio pregovaračkog tima HDZ-a ušli i potpredsjednik tehničke Vlade Tomo Medved, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić te premijerov savjetnik Robert Kopal koji je ubrzo izišao iz zgrade. Manjinci će na ovom sastanku predsjednika HDZ-a i tehničkog premijera Andreja Plenkovića izvijestiti ima li njihovu podršku kao mandatar za sastavljanje nove Vlade. Ključno pitanje je i hoće li sudjelovati, kao prethodnih osam godina, u parlamentarnoj većini s obzirom na to da je glavni uvjet Domovinskog pokreta, glavnog aktera pregovora s HDZ-om, da tri zastupnika SDSS-a ne dolaze u obzir kao partner većine.

I dok su u rijetkim i kratkim izjavama za medije poručivali kako će Klub manjina djelovati jedinstveno, predstavnik mađarske manjine, Robert Jankovics, već je donio odluku koju je i javno iskomunicirao da Plenković njegovu ruku ima.

“Stvari se kreću u dobrom smjeru. Poznato je da mi već sada imamo više od 76 zastupnika koji su nas spremni podržati. U ovim okolnostima formirat ćemo većinu dovoljnu za formiranje Vlade”, naglasio je u ponedjeljak nakon sjednice stranačkog Predsjedništva Plenković.

Izgledno da većinu neće činiti zastupnici SDSS-a

Najavio je kako će HDZ voditi računa da se prava nacionalnih manjina poštuju jednako kao i danas te da će Vlada usvojiti Operativni program za nacionalne manjine. Inače, taj program je Vlada osvojila i za prethodno razdoblje od 2021. do 2024. “Nalazimo rješenje koje je u kontekstu ovih objektivnih okolnosti”, kazao je.

Izgledno je i po njegovoj izjavi, ali i onoj glavnog tajnika DP-a Josipa Dabre, da tu većinu neće činiti zastupnici SDSS-a. “To je bio prvi preduvjet da uopće DP sjedne za stol i razgovara s HDZ-om i po mojoj subjektivnoj procjeni od petka, mislim da je ta točka loma, da je tako nazovemo, prošla i da je prihvaćena”, rekao je nakon Plenkovićeve jučerašnje presice Dabro gostujući u Dnevniku Nove TV.

Nakon što su se HDZ-ovci posljednji put sastali s predstavnicima Domovinskog pokreta u petak u Sotinu, nakon svečane sjednice u povodu Dana Vukovara, kada su, isticali su s obje strane, približili stajališta, nova runda pregovora slijedi danas. Pregovarački tim DP-a, također, stiže u Banske dvore nakon ‘manjinaca’. Sastanak je zakazan u 16 sati.

Plenković se, sastao jučer i s dosadašnjim koalicijskim partnerima iz HSLS-a, HNS-a, HSU-a, HDS-a te nezavisnom Marijanom Petir i to nakon što je čelnik HSLS-a Dario Hrebak javno izrazio nezadovoljstvo načinom slaganja vladajuće većine i što se njih za stajalište o tome ništa ne pita, no nakon sastanka su mu svih šest partnera dali podršku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas