Connect with us

Vijesti

Zastupnički dom glasao za opoziv Trumpa

Published

on

Zastupnički dom američkog Kongresa glasao je u srijedu za opoziv predsjednika Donalda Trumpa, formalno ga optuživši za poticanje pobune tjedan dana nakon što su njegovi pristaše nasilno upali u Kongres, što je ocijenjeno napadom na američku demokraciju.

Službeno je objavljeno – usvojena je rezolucija. Za opoziv je glasalo 232 zastupnika, a protiv je bilo 197. Među onima koji su glasali za opoziv bilo je i 10 Republikanaca.

Zastupnički dom glasao je o jednoj formalnoj optužbi za opoziv – “poticanju na pobunu” – koja se odnosi na Trumpov govor tisućama njegovih pristaša nedugo prije nego su oni nasilno upali u zgradu Kongresa na Kapitolu.

Trump je tako postao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu Kongresa, no male su šanse da se opoziv potvrdi i u Senatu u kojem većinu i dalje imaju republikanci, iako su je izgubili nakon nedavnih izbora u saveznoj državi Georgiji. Senat s republikanskom većinom je na pauzi do 19. siječnja, što je dan prije inauguracije Joea Bidena.

Republikanski vođa Senata Mitch McConnell odbacio je mogućnost ranijeg sazivanja sjednice, što traže demokrati, premda je izjavio da ne isključuje mogućnost da će glasati za opoziv Donalda Trumpa bude li mu se sudilo u gornjem domu Kongresa. “Još nisam odlučio kako ću glasovati, kanim saslušati pravne argumente kada budu izneseni u Senatu”, napisao je republikanskim kolegama u bilješci koja je izašla u javnost.

Nancy Pelosi

Predsjednica američkog Kongresa Nancy Pelosi pozvala je tijekom rasprave zastupnike da opozovu Trumpa, rekavši da on mora odgovarati za poticanje na prošlotjedni nasilni napad na zgradu Kongresa.

Deset republikanaca glasalo je za Trumpov opoziv. Radi se o ovim zastupnicima: John Katko (New York), Liz Cheney (Wyoming), Adam Kinzinger (Illinois), Fred Upton (Michigan), Jaime Herrera Beutler (Washington), Dan Newhouse (Washington), Peter Meijer (Michigan), Tom Rice (Južna Karolina), Anthony Gonzalez (Ohio), David Valadao (Kalifornija).

Donald Trump pozvao pristaše da odustanu od nasilnih prosvjeda

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari