Connect with us

BiH

Zastupnički dom parlamenta BiH odobrio proračun s amandmanima HDZ-a

Published

on

Foto: Arhiva

Bosna i Hercegovina u ponedjeljak je napravila korak bliže konačnom usvajanju ovogodišnjeg državnog proračuna nakon što je Zastupnički dom parlamenta BiH prihvatio izmjene na kojima je inzistirao HDZ BiH.

Glasovima zastupnika HDZ-a, Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza nezavisnih socijlademokrata (SNSD) izglasan je proračun nešto manji od milijarde eura.

Proračun je predložilo kolektivno predsjedništvo države, no odbačene su njegove ideje za što te novce treba utrošiti.

Tako je prihvaćen zahtjev HDZ-a da se parlamentu “vrati” više od 350 tisuća eura namijenjenih uz ostalo za administrativne troškove i nabavu novih službenih vozila i opremanje ureda parlamentarnih dužnosnika.

HDZ-ova Lidija Bradara kazala je novinarima kako su ona i njene kolege zapravo štitile institucije BiH.

“Ono što smo radili s amandmanima je bilo vraćanje u zakonske okvire”, kazala je Bradara čija je stranka osporavala pravo predsjedništvu da predlaže raspodjelu sredstava iako je po zaklonu ovlašteni predlagatelj proračuna.

HDZ BiH u svom djelovanju na svim razinama nastoji dovesti u pitanje odluke iza kojih stoji član predsjedništva Željko Komšić jer ga smatraju nelegitimno izabranim u državni vrh.

Oporbeni zastupnici koji su glasali protiv proračuna optužili su SDA da je pospustila pod pritiskom HDZ-a.

“SDP neće podržati proračun i neće pristati ni na čiji ultimatum. Sva država se vrti oko automobila Dragana Čovića”, kazao je na sjednici SDP-ov zastupnik Zukan Helez.

Predsjedništvo BiH predložilo je da se iz stavke “uskraćene” parlamentu financira rješavanje problema povezanih s panedmijom koronavirusa te s migrantskom krizom no i taj je prijedlog odbijen.

Zastupnički dom zapravo je prihvatio amandmane što ih je prošlog tjedna predložio Dom naroda. Nakon potvrde tih amandmana Dom naroda bi ponovo trebao zasijedati ovog tjedna i dati formalnu suglasnost za stupanje na snagu usuglašenog proračuna.

SDA je svoje pristajanje na izmjene koje je tražio HDZ pravdala potrebom da se po svaku cijenu osiguraju sredstva za provedbu lokalnih izbora zakazanih za 15. studenog.

“Očito je cilj bio da se odgode izbori i da izbije kriza. Svima je jasno da neki politički faktori ne žele da se održe izbori koje bi provodio aktualni sastav Središnjeg izborog povjerenstva”, kazao je šef kluba zastupnika SDA Adil Osmanović.

Aludirao je time na uporna nastojanja HDZ-a BiH da ospori legitimnost sadašnjeg saziva SIP-a za čijeg je hrvatskog člana izabran Željko Balakar, nekadašnji Komšićev savjetnik.

Provedba lokalnih izbora stajat će ukupno oko 4,5 milijuna eura a polovicu tog iznosa mora osigurati država.

Zbog otezanja s usvajanjem proračuna, a time i odobravanja potrebnog novca već kasni provedba lokalnih izbora koji su se trebali održati 5. listopada.

Odgođeni su za nešto više od mjesec dana jer SIP nije mogao pratiti zakonske rokove nužne za javnu nabavu, uključujući tiskanje glasačkih listića.(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari