Connect with us

BiH

Zastupnički dom parlamenta F BiH, unatoč upozorenjima, glasovao za kineski kredit

Objavljeno

-

Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH u četvrtak je dao suglasnost entitetskoj vladi za potpisivanje ugovora o gradnji novog bloka termoelektrane u Tuzli, što bi se financiralo kreditom kineske državne Uvozno-izvozne (EXIM) banke, unatoč upozorenjima o kršenju europske pravne regulative.

Europska komisija i Energetska zajednica upozorile su da BiH na taj način krši europsku pravnu regulativu jer državnim jamstvima “pokriva” cjelokupno kreditno zaduženje, iako bi to smjela učiniti za najviše 80 posto vrijednosti kredita.

Zastupnici su većinom glasova podržali vladin prijedlog o izdavanju jamstava za projekt čiji je nominalni financijer Elektroprivreda BiH, a suglasnost se odnosi na zaduženje od 614 milijuna eura kroz kineski kredit. Ruke ‘za’ podignulo je 70 zastupnika a samo 6, i to iz Naše stranke, bilo je suzdržano s obrazloženjem kako se pri odlučivanju nisu smjela ignorirati stajališta EU.

Kako bi odluka stupila na snagu mora ju potvrditi i Dom naroda federalnog parlamenta.

“Ovo je veliki projekt. Zahvalan sam svim strankama koje su ga podržale”, izjavio je entitetski premijer Fadil Novalić nakon glasovanja.

Njegova je tvrdnja kako je izgradnja novog Bloka VII termoelektrane u Tuzli jedini način da BiH održi svoju energetsku neovisnost. On tvrdi da bi bez toga BiH u idućim desetljećima od izvoznika postala uvoznikom struje.

Blok VII, koji bi imao instaliranu snagu od 450 MW, godišnje bi proizvodio 2739,81 GWh električne i 390,9 GWh toplotne energije. Trebao bi zamijeniti dotrajale postojeće blokove, od kojih je najstariji izgrađen 1966. godine, a najnoviji1978. godine. Tehnologija koja je pri tom korištena je zastarjela i uzročnik je ogromnog onečišćenja zraka na tuzlanskom području.

Elektroprivreda BiH je najavila kako će kao investitor strogo voditi računa o ekološkim standardima koji vrijede u EU te inzistirati na ugradnji tehnologije koja će riješiti problem oneščišćenja zraka.

Još 2017. godine kao partner za projektiranje i gradnju izabran je konzorcij kojega čine China Gezhouba Group Company Ltd – CGGC i China Energy Engineering Group – Guangdong Electric Power Design Institute Co.

Ukupna vrijednost ugovora o izgradnji Bloka VII i prateće infrastrukture je 722 milijuna eura, a kineska EXIM banka to će kreditirati iznosom od 614 milijuna eura na 20 godina, uz petogodišnje razdoblje počeka.

Janez Kopač, ravnatelj tajništva Energetske zajednice koju čine 11 država članica EU i pet država jugoistočne Europe, u srijedu je upozorio kako BiH ne bi smjela davati jamstva za cjelokupni iznos kineskog kredita jer se to tretira kao državna pomoć komercijalnim projektima, a ona može biti najviše od 80 posto.

I europski povjeenik za pregovore o proširenju i politiku susjedstva Johannes Hahn je ranije ovog tjedna, u intervjuu Financial Timesu, upozorio na tu činjenicu, kao i na to da Kinezi po Europi bez dovoljne transparentnosti odobravaju kredite, a kada se ti krediti ne mogu isplatiti onda oni jednostavno preuzimaju vlasništvo nad objektima čiju su gradnju financirali.

Hahn je upozorio i na to kako je ovo dio vanjskopolitičke strategije Kine. “Mislim da smo precijenili Rusiju a potcijenili Kinu”, kazao je Hahn.

(Hina)

 

BiH pred dvojbom o suradnji s kineskim investitorima, iz EU stižu sve ozbiljnija upozorenja

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas