Connect with us

Gluposti

Zastupnički dom SAD-a pokreće istragu za opoziv Trumpa

Published

on

CQ

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, demokratkinja Nancy Pelosi u utorak je rekla da će njen dom pokrenuti službenu istragu za mogući opoziv predsjednika Donalda Trumpa i izjavila da nitko nije iznad zakona.

Predstavnički dom Kongresa Sjedinjenih Država pokrenuo je službenu istragu protiv predsjednika Donalda Trumpa zbog sumnje da je poticao stranog čelnika na pokretanje istrage protiv Trumpovog političkog konkurenta, no s obzirom na pravila ‘impeachmenta’ nije izgledno da će ta istraga dovesti do opoziva američkog predsjednika.

– Stoga danas objavljujem da Predstavnički dom kreće sa službenom istragom za opoziv (impeachment)”. Predsjednik mora snositi odgovornost. Nitko nije iznad zakona, rekla je Nancy Pelosi.

– Tako važan dan u Ujedinjenim narodima, toliko posla i toliko uspjeha, a demokrati to namjerno moraju uništiti i umanjiti novim bezveznim prijelomnim vijestima o lovu na vještice. Možete li to vjerovati?, napisao je Donald Trump na Twitteru.

Trumpovi odnosi s Ukrajinom u središtu su spekulacija da je američkom vojnom pomoći izvršio pritisak na Ukrajinu da pokrene istragu o Bidenu, njegovom političkom protivniku i vodećem predsjedničkom kandidatu oporbenih demokrata, koji je navodno iskoristio svoj utjecaj i ucijenio Ukrajinu da otpusti glavnog državnog tužitelja koji je vodio istragu o korupciji u ukrajinskoj tvrtki u kojoj je bio zaposlen i Bidenov sin Hunter.

Trump rekao je u utorak da će njegova administracija u srijedu objaviti “cjelovit, potpuno deklasificiran i neredigiran” transkript telefonskog razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u kojem je, kako tvrde njegovi politički protivnici, vršio pritisak na ukrajinskog čelnika.

Američki predsjednik je u tweetu napisao da će transkript pokazati da je poziv bio “potpuno primjeren” te da nije izvršio pritisak na Zelenskog o čemu američki mediji izvješćuju temeljem svjedočenja zviždača koji je tome navodno čuo iz druge ruke.

Funkciju predsjednika ustanovili su utemeljitelji SAD-a no pribojavali su se i da bi predsjedničke ovlasti mogle biti zlouporabljene te su u ustav SAD-a uključili i procedure za opoziv predsjednika, koje uključuju i tzv. ‘impeachment’. Po ustavu predsjednik može biti smijenjen zbog “izdaje, korupcije, ili drugih teških zločin i prijestupa”.

Donald Trump: svatko može pokrenuti rat, a samo ‘najhrabriji’ biraju mir

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari