Pratite nas

Zastupnik SDS-a pljunuo kolegu, a premijerki odgovorio “kako ženama treba gledati u noge”

Objavljeno

na

Posebno zasjedanje Narodne skupštine RS i drugog dana rada karakterišu oštre riječi i optužbe premijerke RS-a Željke Cvijanović i opozicije, te napuštanje sjednice poslanica i ministrica, zbog, kako tvrde, vrijeđanja na spolnoj osnovi.

nsrs

Cvijanović je zatražila od predsjednika entitetskog parlamenta Igora Radojičića da, kako je rekla, zaštiti ministrice i poslanice kojima se dobacuje i s tim u vezi i izvinjenje poslanika SDS-a Miladina Stanića, jer je, navodno, rekao da se ‘ženama i gleda u noge’.

Sva ova rasprava bila je u vezi s čizmama bijele boje koje tijekom posjete poplavljenim dijelovima Bijeljine nosila Cvijanović, a koje opozicija već duže vrijeme pominje u svojim kritikama. Premijerka RS-a je kazala i da ne želi da joj prilazi nijedan poslanik, kao što je jučer bio slučaj tijekom posebnog skupštinskog zasjedanja, te navela da Radojičić, kao predsjednik parlamenta to ne bi trebalo da tolerira tijekom trajanja diskusije.

Zeljka-Cvijanovic-na-celu-nove-vlade-Republike-SrpskeReagirajući na ove primjedbe, Radojičić je rekao da on vodi sjednicu parlamenta na način kako to radi i da se to ne mora sviđati premijerki, kao što se, kazao, ne sviđa i nekim drugima odavno. Međutim, sve ovo izazvalo je još brojnije replike i optužbe opozicionih i poslanika vladajuće stranke.

Na kraju je, da bi smirio uzavrelu raspravu, Radojičić dao polusatnu pauzu. Sve ovo pokazuje da zasjedanje NSRS, umjesto u donošenju konkretnih mjera za pomoć poplavljenom stanovništvu, protiče u jalovim međusobnim svađama koliko je i šta tko uradio tijekom svibanjskih poplava.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Igor Radojičić tvrdi da se danas prvi put otkako postoji entitetski parlament desio fizički incident u kojem je, kako je naveo, poslanik SDS-a Miladin Stanić tijekom skupštinske pauze fizički napao poslanike SNSD-a Sinišu Dodika i Milana Kovača.Osuđujući taj, kako ga je nazvao, incident, Radojičić je rekao da fokus ove posebne sjednice treba da bude na mjerama za poplavljene građane, ‘a ne na fizičkom obračunu narodnih poslanika, ma koji oni bili i ma kojoj stranci pripadali’.

Pozvao je narodne poslanike da obavljaju posao za koji su birani, a povodom svega sazvan je i kolegij Skupštine. Po tvrdnjama SNSD-ovih poslanika, Miladin Stanić je u skupštinskom holu zaprijetio Dodiku zbog ranije rasprave u skupštine, da bi ga u jednom trenutku pokušao uhvatiti za odijelo i, navodno, pljunuo u njegovom pravcu.

Brzom reakcijom ostalih poslanika, koji se zatekli u holu, spriječen je veći incident. Nakon verbalnih prepirki, nekoliko minuta poslije toga, Stanić je ponovno izazvao novi incident, pošto je u skupštinskoj dvorani, poslije kraće rasprave, udario nogom poslanika SNSD-a Milana Kovača.

Poslanici Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS-a negiraju odgovornost samo svog poslanika Miladina Stanića za današnji fizički incident s poslanicima SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

U obranu poslanika SDS-a Miladin Stanić, za koga su SNSD-ovci rekli da je tijekom skupštinske pauze fizički napao poslanike SNSD-a Milana Kovača i Sinišu Dodika, ističu da je sam Stanić već duže vrijeme bio izložen prijetnjama i vrijeđanju od pojedinih parlamentaraca vladajuće stranke.

Uime najveće opozicione stranke Nenad Stevandić je rekao da je SNSD pokušava da skrene pažnju sa stvarnih problema, te da su se vladajući našli prozvanim nakon što je SDS tražio da se građanima u poplavljenim područjima pomogne tako što će tajkuni, bliski vlasti, vratiti pare uzete od RS.

Fena

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Hrvoje Zekanović podnio prijavu za ugrožavanje nacionalne sigurnosti

Objavljeno

na

Objavio

Hrvoje Zekanović, Hrastov zastupnik u Saboru, podnio je prije desetak dana prijavu Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA), Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) i Uredu vijeća za nacionalnu sigurnost zbog ugrožavanja nacionalne sigurnosti kroz sprječavanje i kontroliranje informacija, osobito na društvenim mrežama.

Zekanović tako u svojoj prijavi piše da su od 29. studenog, dakle od presude Hrvatskoj šestorci u Hagu, na društvenim mrežama u Hrvatskoj zabilježeni dosada najveći cyber napadi koji predstavljaju ozbiljan sigurnosni problem.

Nakon donošenja presude ‘Hrvatskoj šestorki’ u Haagu gotovo sve objave koje su korisnici društvenih mreža postavili na svoje profile, a ticale su se gore navedenih, bile su na udaru nepoznatog/ih cyber napadača.

Teško je točno procijeniti koliko je korisnika društvenih mreža bilo na udaru cyber napadača, ali s obzirom na važnost događanja u Haagu i na broj korisnika društvenih mreža pretpostavljam da se radi o stotinama tisuća – istaknuo je Zekanović.

Uloga interneta, piše, danas postaje sve važnija u kreiranju društvenih i sigurnosnih procesa, s obzirom na ovisnost društava i pojedinaca o internetu i informacijskoj tehnologiji. Ovakvi napadi u kibernetičkom prostoru, bez obzira na motive, sve više ugrožavaju pojedince, organizacije i državu.

Republika Hrvatska je očito ovaj put bila izložena obliku hibridnog djelovanja koje sadrži elemente nekonvencionalnog, asimetričnog i kibernetičkog djelovanja s ciljem iskorištavanja ranjivosti, slabljenja hrvatskog suvereniteta i neovisnosti, potkopavanja demokratskih vrijednosti i sloboda.

Bitno je naglasiti da je ovo cyber djelovanje bilo isključivo usmjereno na objave i osobe koje su izražavale stav identičan ili sličan stavu predsjednice Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske pa tako ovi napadi imaju još veću opasnost po sigurnost Hrvatske. Svako ovakvo buduće djelovanje može eskalirati do razmjera koji mogu ozbiljno ugroziti sigurnost Republike Hrvatske – smatra Hrastov saborski zastupnik.

Nadalje, izražava ozbiljnu sumnju da se radi o hibridnom napadu kojim se ugrožava nacionalna sigurnost s obzirom da je svim građanima Republike Hrvatske Ustavom zajamčena sloboda mišljenja i izražavanja misli koja obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa te se zabranjuje cenzura, te da je nužno detektirati njegova izvorišta.

Strategija nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske (NN 73/2017) takvo djelovanje navodi kao iznimnu opasnost, te predlažem hitno postupanje, jer intezitet i broj napada sugeriraju da se radi o dobro organiziranim skupinama, zaključio je Hrvoje Zekanović

Željka Markić: Vlada bi trebala od Facebooka tražiti da poštuje hrvatske zakone

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Sabor imenovao tri od četiri člana Nadzornog odbora HRT-a

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Hrvatski sabor u petak je imenovao dio, odnosno tri od četiri člana Nadzornog odbora HRT-a – Mladena Čuturu, Moranu Paliković Gruden i Maju Martinović, prihvatio prijedlog Odbora za medije i povukao imenovanje Eduarda Kunšteka, te odbio SDP-ov amandman da u NO ‘uđe’ Miroslav Grgić, član bivšeg, u srpnju razriješenog Nadzornog odbora.

Odluku o imenovanju, Sabor je donio jednoglasno, sa 77 glasova, jednim više od potrebnih 76. SDP u glasovanju o članovima novog NO HRT-a nije sudjelovao.

Nećemo u tome sudjelovati, kad se u NO već biraju samo predstavnici većine, neka ih bira samo većina, objasnio je Arsen Bauk (SDP) poslije zataržene stanke.

Mikulić: Slobodno mjesto potencijalno za kandidata manjine

Predsjednik Odbora za medije Andrija Mikulić (HDZ) izvijestio je da Odbor povlači prijedlog o Kunštekovu imenovanju, predlaže da se imenuju samo tri od četiri člana, da se ide na ponovljeni natječaj, a slobodno mjesto je potencijalno za kandidata paralmentrane manjine.

Partneri u saborskoj većini zadovoljni su prijedlogom Odbora, a oporba, konkretno SDP, nezadovoljna je što većina nije prihvatila ime kandidata oporbe.

SDSS je zadovoljan što je Odbor otvorio prostor da se postigne dogovor većine i opozicije oko četvrtog člana koji bi pripadao opoziciji, kaže Milorad Pupovac koji poručuje da ono što pripada većini ne bi trebala određivati opozicija i obrnuto.

Furio Radin (Klub nacionalnih manjina) dodaje kako je prijedog Odbora logičan slijed razgovora u parlamentu, a promjenu njegove ranije odluke vidi kao pobjedu parlamentarizma, te ne spori potrebu da se ostavi mjesto parlamentranoj opoziciji.

Stazić: prihvaćen naš argument da je Kunštek u sukobu interesa

Drago nam je da je većina prihvatila naše argumente da je Kunštek u sukobu interesa, kaže Nenad Stazić (SDP). Saborska većina, dodaje, nije prihvatila kandidata manjine, ali je donekle prihvatila princip da ne bira sva četiri, nego samo tri ‘svoja’ člana NO, dok se za četvrtog otvara novi javni poziv. Prihvatit ćemo to kao nastavak dobre paralmentrane prakse, poručuje Stazić.

Ostajemo pri tome da nije dobra praksa da većina određuje tko će u okviru opozicije biti njihov predstavnik, ustrajava Bauk.

HDZ-ov Branko Bačić odbija SDP-ovu argumentaciju. Vladajući ne ulaze u izbor kandidata oporbe, no za nas je neprihvatljivo da u NO imenujemo bilo koga od članova prijašnjeg NO, jer su četiri puta institucije utvrdile da taj NO nije poštivao zakone, tumači Bačić.

Pernar: Kad ŽZ dođe na vlast Maja Sever će dobiti emisiju natrag

Živi zid, kaže Ivan Pernar, ne može podržati kandidirane, jer smatra da neovisno o tome tko u NO sjedio ništa se neće promijeniti, a Živi zid će i dalje biti nepoželjan.

Princip 3+1 je dobar, no problem je što je u vrijeme kad ga je vodio SDP HRT bio partijska televizija, cenzura je bila takva da je ukinuto predizborno sučeljavanje, i HDZ-ov model je u biti cenzura, samo su metode profinjenije, tvrdi taj zastupnik.

Problematizirao je ukidanje emisije Hrvatska uživo urednice Maja Sever, pa joj obećao da će, čim Živi zid dođe na vlast, dobiti emisiju natrag.

Vi ste gori i od HDZ-a i SDP-a, kroz smijeh mu je uzvratio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Jandroković: Čestitke zastupnicima i građanima

Odluka o NO HRT-a bila je posljednja odluka Sabora prije zimskog odmora koji će, najavio je Jandroković, završiti 17. siječnja iduće godine.

Svim zastupnicima čestitao je Božić i zaželio sretnu Novu godinu.

U ime svih, svim građanima Republike Hrvatske i svima koji nas prate diljem svijeta, također upućujem najiskrenije čestitke, rekao je Jandroković. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari