Pratite nas

Hrvatska

Zatraženo preispitivanje presude za Momčila Perišića

Objavljeno

na

Haško tužiteljstvo zatražilo je preispitivanje pravosnažne presude kojom je bivši general Vojske Jugoslavije (VJ) Momčilo Perišić oslobođen krivice za zločine počinjene u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu.

“Preispitivanje presude je potrebno da se ispravi nepravda koja je učinjena desetinama tisuća muškaraca, žena i djece ubijenih ili ranjenih u Sarajevu i Srebrenici i njihovim obiteljima zbog primjene pogrešnog pravnog principa za pomaganje i podržavanje zločina u predmetu protiv Perišića”, navodi se u podnesku Haškog tužiteljstva.

Preispitivanje presude iz veljače prošle godine, kako smatra Haško tužiteljstvo, opravdano je s obzirom da je Apelaciono vijeće u predmetu protiv Nikole Šainovića i ostalih navelo da je pri oslobađanju Perišića došlo do pogrešne primjene pravnih principa, s obzirom da je po prvi put zatražen dokaz o ‘konkretno usmjerenoj pomoći’ kao elementu zločina.

Haško tužiteljstvo smatra da Apelaciono vijeće ima pravo da preispita vlastite odluke u ‘rijetkim i iznimnim slučajevima’.

[quote]”Preispitivanje je potrebno s obzirom da je Apelaciono vijeće u postupku protiv Šainovića navelo da je primijenjen pogrešni pravni princip samo 11 mjeseci nakon presude Perišiću (…) Pravda mora biti pružena žrtvama i preispitivanje odluke je jedini način da se to omogući”, navodi se u podnesku koji potpisuje glavni tužitelj Serge Brammertz.[/quote]

Haški tribunal je prošlog mjeseca osudio Nikolu Šainovića, Nebojšu Pavkovića, Vladimira Lazarevića i Sretena Lukića na ukupno 74 godine zatvora za učešće u zločinima na Kosovu. Prvostupanjskom presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Perišić je proglašen krivim da je ‘pomagao i podržavao’ zločine u BiH i Hrvatskoj, te je osuđen na 27 godina zatvora. Međutim, ova presuda je ukinuta, te je prošle godine Perišić oslobođen krivice.

Theodor Meron, predsjedavajući Apelacionog vijeća Haškog tribunala, obrazlažući tu presudu rekao je da Tužiteljstvo nije dokazalo da je Perišić davao ‘konkretnu usmjerenu pomoć’ pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) koji su činili zločine u Srebrenici i Sarajevu, priopćeno je iz BIRN-a.

Bljesak

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

VUKOVAR – Komemoracija kod Veleprometa

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarskog Veleprometa, u kojemu je srpski agresor još u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor kroz koji je tijekom okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), prošlo oko 10.000 branitelja i civila, započelo je  obilježavanje dana sjećanja na žrtve ubijene na tome mjestu.

Podno spomen ploče položen je vijenac i zapaljene su svijeće, a misu zadušnicu služi će povjerenik za pastoral branitelja Đakovačke i osječke nadbiskupije, velečasni Stanislav Šota.

U hangarima u kojima su bili zatočenici postavljena je izložba novinskih tekstova i fotografija o stradanjima u srpskim logorima.

Prigodnim programom “Ovčara, vječna rana” te polaganem vijenaca i paljenjem svijeća obilježit će se i 26. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila na Ovčari nedaleko od Vukovara.

U Župnoj ckrvi Kraljice mučenika bit će služena misa zadušnica za žrtve s Ovačer.

Novinarsko-književničkim susretom “Grad-to ste vi” Vukovarci će se prisjetiti na Ovčari ubijenog ratnog izvjestitelja i urednika Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića, čime će i završiti program obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

VELIKO FINALE: Državni vrh zasad skloniji izraelskom F-16, ali Gripen spušta cijenu

Objavljeno

na

Objavio

Amerikanci i Grci otpali – Izraelci i Šveđani ostali u užem izboru na natječaju za kupnju hrvatske borbene eskadrile

Švedski proizvođač SAAB uz potporu švedske vlade odlučio se na završno lobiranje i uvjeravanje hrvatske strane da je izbor njihova Gripena JAS 39 C/D za novu borbenu eskadrilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) jedini racionalan izbor.

Pa je, na prilično iznenađenje, “u zadnji čas” na studijsko putovanje u Švedsku pozvao i novinare desetak hrvatskih redakcija koje je potom primio sam vrh kompanije, čak i vlasnik iz moćne obitelji Wallenberg te ministar obrane Peter Hultqvist, piše Večernji list

Prošlo je mjesec i pol dana od kako su u Ministarstvu obrane otvorili četiri pristigle ponude, a prema najavama, vrednovanje tih ponuda, posao koji rade razna stručna povjerenstva u MORH-u, trebao bi biti završen do 30. studenog, kada bi trebalo biti objavljeno čija je ponuda najbolja za Hrvatsku.

Premda se detalji još ne mogu saznati, neke su se informacije u proteklim tjednima počele probijati u stručniju javnost tako da se brzo saznalo kako su dvije ponude – ona najskuplja iz SAD-a, koji je ponudio potpuno nove lovce F-16 blok 70/72 koji su samo korak do aviona 5. generacije, te ponuda iz Grčke koja nudi već islužene F-16 blok 30 – pale u drugi plan.

Američka je ponuda navodno skupa, a Grčke rabljene F-16, premda su navodno najjeftiniji, trebalo bi još modernizirati.

Ostaju u finalu, ako je vjerovati “dobro upućenima”, dvije ponude, ona izraelska, za njihove ponajbolje rabljene lovce F-16 Barak, te švedska koja nudi potpuno nove Gripene Jas 39 C/D.

>>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka

Što će u novu eskadrilu: F-16 Barak ili Gripen?

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari