Pratite nas

Hrvatska

Zatraženo preispitivanje presude za Momčila Perišića

Objavljeno

na

Haško tužiteljstvo zatražilo je preispitivanje pravosnažne presude kojom je bivši general Vojske Jugoslavije (VJ) Momčilo Perišić oslobođen krivice za zločine počinjene u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu.

“Preispitivanje presude je potrebno da se ispravi nepravda koja je učinjena desetinama tisuća muškaraca, žena i djece ubijenih ili ranjenih u Sarajevu i Srebrenici i njihovim obiteljima zbog primjene pogrešnog pravnog principa za pomaganje i podržavanje zločina u predmetu protiv Perišića”, navodi se u podnesku Haškog tužiteljstva.

Preispitivanje presude iz veljače prošle godine, kako smatra Haško tužiteljstvo, opravdano je s obzirom da je Apelaciono vijeće u predmetu protiv Nikole Šainovića i ostalih navelo da je pri oslobađanju Perišića došlo do pogrešne primjene pravnih principa, s obzirom da je po prvi put zatražen dokaz o ‘konkretno usmjerenoj pomoći’ kao elementu zločina.

Haško tužiteljstvo smatra da Apelaciono vijeće ima pravo da preispita vlastite odluke u ‘rijetkim i iznimnim slučajevima’.

[quote]”Preispitivanje je potrebno s obzirom da je Apelaciono vijeće u postupku protiv Šainovića navelo da je primijenjen pogrešni pravni princip samo 11 mjeseci nakon presude Perišiću (…) Pravda mora biti pružena žrtvama i preispitivanje odluke je jedini način da se to omogući”, navodi se u podnesku koji potpisuje glavni tužitelj Serge Brammertz.[/quote]

Haški tribunal je prošlog mjeseca osudio Nikolu Šainovića, Nebojšu Pavkovića, Vladimira Lazarevića i Sretena Lukića na ukupno 74 godine zatvora za učešće u zločinima na Kosovu. Prvostupanjskom presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Perišić je proglašen krivim da je ‘pomagao i podržavao’ zločine u BiH i Hrvatskoj, te je osuđen na 27 godina zatvora. Međutim, ova presuda je ukinuta, te je prošle godine Perišić oslobođen krivice.

Theodor Meron, predsjedavajući Apelacionog vijeća Haškog tribunala, obrazlažući tu presudu rekao je da Tužiteljstvo nije dokazalo da je Perišić davao ‘konkretnu usmjerenu pomoć’ pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) koji su činili zločine u Srebrenici i Sarajevu, priopćeno je iz BIRN-a.

Bljesak

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

U Dubrovniku počelo obilježavanje 28. obljetnice Hrvatske ratne mornarice

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Obilježavanje 28. obljetnice Hrvatske ratne mornarice (HRM) počelo je u četvrtak u Dubrovniku odavanjem počasti i misom zadušnicom za hrvatske branitelje poginule u Domovinskom ratu te Danom otvorenih vrata na brodovima HRM-a.

Izaslanstva Hrvatske vojske i Grada Dubrovnika položili su vijence i upalili svijeće za sve poginule u Domovinskom ratu na Središnjem križu na gradskom groblju Boninovo, a načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov spustio je lovorov vijenac u more u uvali Danče u počast svim poginulim hrvatskim mornarima.

U dubrovačkoj katedrali potom je za poginule hrvatske branitelje održana misa zadušnica, koju je predvodio vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan.

Tijekom dana za posjet građana bili su otvoreni brodovi HRM-a u dubrovačkoj luci Gruž.

Središnja svečanost 28. obljetnice HRM-a održat će se u luci Gruž sutra, a nazočit će joj potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov.

Na svečanosti će biti dočekan 2. hrvatski kontingent (2. HRVCON) iz NATO-ove operacije potpore miru „Sea Guardian“ na Sredozemlju, a novim pripadnicima satnije Mornaričko-desantnog pješaštva dodijelit će se beretke.

Dan HRM-a i 28. obljetnica osnutka Hrvatska ratna mornarica obilježava se od 18. do 20. rujna brojnim sadržajima u Puli, Splitu, Makarskoj i Dubrovniku. (Hina)

Foto: MORH / M. Čobanović

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

U Rijeci počela gradnja nove bolnice, Plenković položio temeljni kamen

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković položio je u četvrtak na riječkom Sušaku temeljni kamen za gradu nove bolnice, čime su službeno počeli radovi na bolničkom objektu u kojem će biti smještene klinike za pedijatriju te ginekologiju i porodništvo, uz pripadajuće laboratorije za potrebe cijeloga KBC-a Rijeka.

Temeljni kamen u obliku kapsule premijer Plenković spustio je u jamu sustavom cijevi s platforme, na kojoj je održana prigodna svečanost.

“Meni je drago da smo kao Vlada pokazali odlučnost i odvažnost da se nastavi realizacija ovog velikog projekta”, rekao je premijer.

Bolnica će imati osam etaža. Vrijednost gradnje ove riječke bolnice od oko 875 milijuna kuna, možda izgleda visoka, ali je riječ o modernoj bolnici i velikom ulaganju u hrvatsko zdravstvo, istaknuo je Plenković.

Dodao je da se države i društva ocjenjuju prema funkcioniraju temeljnih sustava, a jedan od njih svakako je sustav zdravstvene skrbi.

“Siguran sam da će KBC Rijeka dugi niz godina, kad se projekt do kraja završi dignuti standard življenja u Hrvatskoj, a osobito zdravstvene skrbi”, zaključio je Plenković.

Ravnatelj KBC Rijeka Davor Štimac naglasio je višedesetljetnu težnju da se ovaj KBC objedini na jednoj lokaciji, s obzirom na to da danas djeluje na trima, na suprotnim stranama grada i u više od 60 zgrada.

Većina objekata KBC-a sagrađena je još u 19 stoljeću, a posljednji izgrađen cjelovit namjenski bolnički objekt je sadašnji lokalitet Sušak sagrađen prije 100 godina.

Površina zgrade nove bolnice, ranije zvane Bolnica za majku dijete, bit će oko 44.000 četvornih metara, a uz nju će se sagraditi tehnološko-energetski blok, kao baza buduće jedinstvene bolnice.

Štimac je naglasio da se ovaj projekt ne bi realizirao bez sadašnje Vlade i premijer Plenkovića, koji su odobrili ogromna financijska sredstva i omogućili Rijeci da dobije ono što desetljećima sanja. Vlada je odobrila jamstvo za kreditno zaduženje za gradnju.

Bolnica će imati osam etaža. Izvođači su tvrtke Kamgrad i GP Krk, a rok dovršetka je ožujak 2022. godine.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je da je ovo veliki događaj za budućnost ovog dijela Hrvatske i ukupne medicine u zemlji, istaknuvši da se predsjednik Vlade Plenković posebno zalagao da se pokrene gradnja.

Hrvatskoj su potrebna četiri velika bolnička centra, u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, kao jamstvo da će zemlja imati visoku razinu bolničke medicine, rekao je ministar Kujundžić.

Na svečanosti su bili i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, turizma Gari Cappelli, riječki nadbiskup Ivan Devčić, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, zamjenik riječkoga gradonačelnika Marko Filipović, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija i drugi brojni članovi sveučilišne zajednice, liječnici i ostali.

U nastavku posjete Rijeci premijer Plenković će obići brodogradilište 3. maj i potom se susresti s riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari