Connect with us

Vijesti

Zatvaranjem Bajakova Hrvatska si puca u nogu, svaki 3. kamion hrvatski

Published

on

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac ocijenio je jutros na televiziji N1 najnoviji sukob Hrvatske i Srbije oko zabrane prometa, a gostovao je i univerzalni analitičar prof. Žarko Puhovski.

[ad id=”68099″]

“Sirijski sukob se pretvara u unutar Jugoslavenski”, smjestio je sve na pravo mjesto Pupovac.

“Europa ima nekoliko zajedničkih stvari, prva stvar su izbjeglice – ponaša se kao da to nije njezin problem, nego dopušta eskalaciju među državama koje su nedavno ratovale”, ocijenio je Pupovac i dodao da je retorika dovela do prevelikog udaljavanja Beograda i Zagreba, te sastanak treba organizirati EU.

“Ovakve riječi doprinose dodatnom zaoštravanju situacije. Neke stranke u u defanzivi, ozbiljnijih rasprava kao da nema, kao da su rasprave potrošene. Čini mi se da se vraćamo u razdoblje prije 1996. godine. Ako ova blokada potraje i proširi se, vratit ćemo se u razdoblje prije potpisivanja ugovora o stabilizaciji sa Srbijom. Dogodit će se obnova loših odnosa i rušenje onoga što je građeno posljednjih 20 godina”, kazao je Pupovac.

Puhovski je ocijenio da za ovakve mjere zatvaranja granica nisu prihvatljive, a dodao je da “hrvatski građani mogu samo u BiH slobodno putovati”.

Ti ljudi sada sjede tamo danima u kamionima, a svaki treći-četvrti kamion je hrvatski. Javnost zna premalo o ovom sukobu, rekao je Puhovski. Puhovski naglašava da si zatvaranjem Bajakova “Hrvatska puca u nogu”. Smatra da će ova kriza još potrajati.

Ocijenio je i da mađarski premijer Viktor Orban, kaže – sviđalo se to nekome ili ne – radi legitimne poteze, uključujući i ograđivanje žicom.

Jadranka Kosor komentirala je za N1 dramatičnu novonastalu situaciju između Srbije i Hrvatske zbog izbjegličke krize.

“Ovakve situacije nisu dobre, a činjenica da jedna država ima mjere, a druga ima protumjere, više se za dva sata nitko neće sjetiti tko je prvi što započeo. Hrvatska ima golemi teret, neki dan sam rekla, ako u Hravtsku dođe val od 100.000 ljudi, mi to nećemo moći izdržati. Mađarska vodi vrlo nekorektnu politiku, trpi gospodarstvo u svim državama koje su taknute.

Rješenje se mora pronaći vrlo brzo – premijeri Srbije i Hrvatske moraju se što prije sastati, telefonirati nije dovoljno. Predlažem da se hitno sastanu negdje uz granicu i da razgovaraju dok se rješenje ne pronađe. Napodnošljivo je da se val iz Srbije neprekidno usmjerava na Hrvatsku, ali ova situacija nije trajno održiva”, kazala je Kosor za N1.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari