Connect with us

Vijesti iz regije

Zatvorena birališta u Sloveniji: Prema prvim rezultatima u prednosti Pirc Musar

Objavljeno

-

Foto: Hina

Birališta na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Sloveniji zatvorena su, a prema prvim djelomičnim neslužbenim rezultatima u prednosti je Nataša Pirc Musar ispred Anžea Logara.

Kako prenosi agencija STA, nakon što je prebrojano nešto manje od osam posto glasačkih listića, u drugom krugu predsjedničkih izbora Pirc Musar dobiva 53,39 posto glasova birača, dok je za Logara glasalo 46,61 posto.

Logar je u prvom krugu predsjedničkih izbora prije tri tjedna dobio najviše glasova. Za njega je glasovalo 33,95 posto birača, dok je za Pirc Musar na drugom mjestu glasalo njih 26,88 posto.

Oboje kandidata podržavaju ulazak Hrvatske u šengenski prostor, ali i provedbu odluke arbitražnog suda o granici koju oni smatraju valjanom, a Hrvatska kontaminiranom zbog upletanja slovenskog suca u proces.

Osim njih dvoje, za mjesto predsjednika republike natjecalo se još pet kandidata – Milan Brglez, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Vladimir Prebilič i Sabina Senčar.

Budući da niti jedan od sedam kandidata nije dobio više od 50 posto glasova, o novom predsjedniku ili predsjednici odlučuje današnji drugi krug u koji je ušlo dvoje kandidata koji su 23. listopada dobili najviše glasova.

Ovi predsjednički izbori sedmi su u povijesti samostalne Slovenije. Dva petogodišnja mandata predsjednik je bio Milan Kučan, nakon njega Slovenijom su predsjedali Janez Drnovšek i Danilo Tuerk, a potom u dva mandata Borut Pahor. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas