Connect with us

Zatvorenim institucijama kulture u Sarajevu- 300 tisuća KM iz Proračuna

Published

on

Od OHR-a nametnuta Vlada FBiH je prihvatila Informaciju Federalnog ministarstva kulture i sporta i dala suglasnost da se uplati 50 posto odobrenih financijskih sredstava institucijama kulture “od značaja za BiH i FBiH”, a u skladu s Odlukom o usvajanju programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava s pozicije Transfera za institucije znanosti i kulture od značaja za BiH utvrđenog Proračunom FBiH za 2014. godinu Federalnom ministarstvu kulture i sporta, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

vlada-fbih-nametnuta-595x340Federalno ministarstvo financija Vlada je, kako je priopćeno iz ureda za informiranje, zadužila da u narednih sedam dana uplati 50 posto odobrenih sredstava, ili 300.000 KM, od toga Umjetničkoj galeriji BiH 105.000 KM, Historijskom muzeju BiH 120.000 KM i Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH 75.000 KM.

Vlada je dala prethodnu suglasnost da se s pozicije Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije „Tekući transferi i drugi tekući rashodi – Subvencije javnim poduzećima i Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima” gospodarskom društvu „Tuzlanski sajam” d.o.o.Tuzla dodijeli 10.000 KM.

Iz “Tekuće rezerve Vlade Federacije” odobreno je 20.428,39 KM, na ime osiguranja financijskih sredstava za podršku projektu „IN – Implementacija UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini” Savezu paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH.

Sa 6.000 KM Federalna vlada će podržati odlazak četiri mlada informatičara iz Federacije na međunarodnu informatičku Olimpijadu.

Razriješenja i Imenovanja u poduzećima

Nmatenuta Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dala je prethodnu suglasnost Nadzornom odboru Javnog poduzeća Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo za donošenje Odluke o razrješenju vršilaca dužnosti članova Uprave JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo Istovremeno, Vlada FBiH je, nakon provedene konkursne procedure, dala prethodnu suglasnost Nadzornom odboru JP Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Sarajevo za donošenje Odluke o imenovanju članova Uprave JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo.

Suglasnost je dana za Nijaza Puzića za poziciju generalnog direktora – predsjednika Uprave u JP ŽFBiH d.o.o Sarajevo, Asima Aljića za izvršnog direktora za pravne i kadrovske poslove, Mirsada Haskovića za izvršnog direktora za poslove željezničkog operatera u JP ŽFBiH d.o.o Sarajevo, Vladu Budimira za izvršnog direktora za poslove željezničke infrastrukture,Enisa Đafića za izvršnog direktora za ekonomske poslove i Rešada Mandžu za izvršnog direktora za poslove razvoja i investicija.

Nezakonita Federalna vlada donijela je Rješenje o imenovanju kandidata za predsjednika i članove Nadzornog odbora Union banke d.d. Sarajevo i to su Tihomir Ćurak (predsjednik), Alija Aljović, Leon Begić, Dženamir Abaza i Haris Jahić (članovi).

Vlada je dala prethodnu suglasnost Nadzornom odboru gospodarskog društva “Hidrogradnja” d.d. Sarajevo za imenovanje Muhameda Ćatovića za vršitelja dužnosti direktora gospodarskog društva “Hidrogradnja” d.d. Sarajevo, na razdoblje do šest mjeseci, odnosno do okončanja postupka izbora direktora društva na osnovu javnog natječaja, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću tzv. Vlade FBiH.[divide]

Kako danas javlja bh. novinska agencija Patria (NAP), Bosna i Hercegovina polako klizi ka raspadu.

Takva konstatacija se navodi u najnovijem izvještaju Međunarodne krizne grupe (ICG),

Nametnuta zastava BiH naopako postavljena- upozorava

Nametnuta zastava BiH naopako postavljena- upozorava

Mali je rizik od smrtonosnog konflikta, ali nakon što su u tu zemlju ušle milijarde dolara pomoći, snažna međunarodna administracija i podrška Europe ona, ipak, polako ide ka dezintegraciji. Različiti ciljevi i interesi tri naroda su stalni izvor krize koju povećava ustav koji ne ispunjava potrebe niti jednog naroda – navodi se u analizi ove međunarodne nevladine organiziacije.

Kako ističu, politička elita ima u svojim rukama sve razine vlasti i najveći dio ekonomije, a glasači nemaju praktičnog načina kako da ih smjene. EU, za to vrijeme, nameće BiH zadatke koje ne može ispuniti.

– Međunarodni projekt izgradnje BiH je bio uspješan, a fizički ratni ožiljci se više ne vide, i u zemlji vlada mir. Ali, politička agonija pokazuje ograničenja strane intervencije. Sve više Bosanaca postavlja pitanja koje je bilo aktuelno prije rata: Hoće li BiH ostati jedna zemlja, dvije ili tri? Ako ostane jedna, hoće li imati dva ili tri entiteta – navodi se između ostalog u izvještaju.

Srce problema je dejtonskom ustavu, smatraju iz ICG. Potreban je novi dizajn, normalna federacija, teritorijalno definirana, ali bez posebnih uloga konstitutivnih naroda i odgovorna prema interesima i pravima svih zajednica i građana.

Međunarodna krizna grupa je donijela i niz preporuka bh. vlastima, građanima, Europskoj uniji i Vijeću za implementaciju mira.

Između ostalog, oni predlažu ukidanje visokog predstavnika, kantona, temeljitu ustavnu reformu i hitno podnošenje zahtjeva za članstvo BiH u EU i NATO, prenosi NAP.

NAP/HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari