Pratite nas

Zatvorenim institucijama kulture u Sarajevu- 300 tisuća KM iz Proračuna

Objavljeno

na

Od OHR-a nametnuta Vlada FBiH je prihvatila Informaciju Federalnog ministarstva kulture i sporta i dala suglasnost da se uplati 50 posto odobrenih financijskih sredstava institucijama kulture “od značaja za BiH i FBiH”, a u skladu s Odlukom o usvajanju programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava s pozicije Transfera za institucije znanosti i kulture od značaja za BiH utvrđenog Proračunom FBiH za 2014. godinu Federalnom ministarstvu kulture i sporta, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

vlada-fbih-nametnuta-595x340Federalno ministarstvo financija Vlada je, kako je priopćeno iz ureda za informiranje, zadužila da u narednih sedam dana uplati 50 posto odobrenih sredstava, ili 300.000 KM, od toga Umjetničkoj galeriji BiH 105.000 KM, Historijskom muzeju BiH 120.000 KM i Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH 75.000 KM.

Vlada je dala prethodnu suglasnost da se s pozicije Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije „Tekući transferi i drugi tekući rashodi – Subvencije javnim poduzećima i Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima” gospodarskom društvu „Tuzlanski sajam” d.o.o.Tuzla dodijeli 10.000 KM.

Iz “Tekuće rezerve Vlade Federacije” odobreno je 20.428,39 KM, na ime osiguranja financijskih sredstava za podršku projektu „IN – Implementacija UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini” Savezu paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH.

Sa 6.000 KM Federalna vlada će podržati odlazak četiri mlada informatičara iz Federacije na međunarodnu informatičku Olimpijadu.

Razriješenja i Imenovanja u poduzećima

Nmatenuta Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dala je prethodnu suglasnost Nadzornom odboru Javnog poduzeća Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo za donošenje Odluke o razrješenju vršilaca dužnosti članova Uprave JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo Istovremeno, Vlada FBiH je, nakon provedene konkursne procedure, dala prethodnu suglasnost Nadzornom odboru JP Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Sarajevo za donošenje Odluke o imenovanju članova Uprave JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo.

Suglasnost je dana za Nijaza Puzića za poziciju generalnog direktora – predsjednika Uprave u JP ŽFBiH d.o.o Sarajevo, Asima Aljića za izvršnog direktora za pravne i kadrovske poslove, Mirsada Haskovića za izvršnog direktora za poslove željezničkog operatera u JP ŽFBiH d.o.o Sarajevo, Vladu Budimira za izvršnog direktora za poslove željezničke infrastrukture,Enisa Đafića za izvršnog direktora za ekonomske poslove i Rešada Mandžu za izvršnog direktora za poslove razvoja i investicija.

Nezakonita Federalna vlada donijela je Rješenje o imenovanju kandidata za predsjednika i članove Nadzornog odbora Union banke d.d. Sarajevo i to su Tihomir Ćurak (predsjednik), Alija Aljović, Leon Begić, Dženamir Abaza i Haris Jahić (članovi).

Vlada je dala prethodnu suglasnost Nadzornom odboru gospodarskog društva “Hidrogradnja” d.d. Sarajevo za imenovanje Muhameda Ćatovića za vršitelja dužnosti direktora gospodarskog društva “Hidrogradnja” d.d. Sarajevo, na razdoblje do šest mjeseci, odnosno do okončanja postupka izbora direktora društva na osnovu javnog natječaja, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću tzv. Vlade FBiH.[divide]

Kako danas javlja bh. novinska agencija Patria (NAP), Bosna i Hercegovina polako klizi ka raspadu.

Takva konstatacija se navodi u najnovijem izvještaju Međunarodne krizne grupe (ICG),

Nametnuta zastava BiH naopako postavljena- upozorava

Nametnuta zastava BiH naopako postavljena- upozorava

Mali je rizik od smrtonosnog konflikta, ali nakon što su u tu zemlju ušle milijarde dolara pomoći, snažna međunarodna administracija i podrška Europe ona, ipak, polako ide ka dezintegraciji. Različiti ciljevi i interesi tri naroda su stalni izvor krize koju povećava ustav koji ne ispunjava potrebe niti jednog naroda – navodi se u analizi ove međunarodne nevladine organiziacije.

Kako ističu, politička elita ima u svojim rukama sve razine vlasti i najveći dio ekonomije, a glasači nemaju praktičnog načina kako da ih smjene. EU, za to vrijeme, nameće BiH zadatke koje ne može ispuniti.

– Međunarodni projekt izgradnje BiH je bio uspješan, a fizički ratni ožiljci se više ne vide, i u zemlji vlada mir. Ali, politička agonija pokazuje ograničenja strane intervencije. Sve više Bosanaca postavlja pitanja koje je bilo aktuelno prije rata: Hoće li BiH ostati jedna zemlja, dvije ili tri? Ako ostane jedna, hoće li imati dva ili tri entiteta – navodi se između ostalog u izvještaju.

Srce problema je dejtonskom ustavu, smatraju iz ICG. Potreban je novi dizajn, normalna federacija, teritorijalno definirana, ali bez posebnih uloga konstitutivnih naroda i odgovorna prema interesima i pravima svih zajednica i građana.

Međunarodna krizna grupa je donijela i niz preporuka bh. vlastima, građanima, Europskoj uniji i Vijeću za implementaciju mira.

Između ostalog, oni predlažu ukidanje visokog predstavnika, kantona, temeljitu ustavnu reformu i hitno podnošenje zahtjeva za članstvo BiH u EU i NATO, prenosi NAP.

NAP/HMS/

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – povezivanje škola u Vukovaru, Širokom Brijegu i Chicagu

Objavljeno

na

Objavio

U subotu, 18. studenog 2017., u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, održana je videokonferencija u okviru pilot projekta Korijeni kojim se ostvarila suradnja osnovnih škola Dragutin Tadijanović iz Vukovara, Prve osnovne škole Široki Brijeg i Hrvatske škole Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatske škole pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago.

Tijekom videokonferencije djeca iz Chicaga su pokazala što znaju o domovini i otpjevala pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku, maleni Vukovarci održali su zanimljivo predavanje. Svojim vršnjacima pričali su o Gradu heroju, o mjestu kojem se svatko od nas nakloni i zahvali na žrtvi. Iz Širokog Brijega naglasili su da je najvažnije zajedništvo našeg naroda, ma gdje bili, jer nas veže jedna ljubav prema istoj domovini Hrvatskoj.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, tom je prigodom poručio kako je projekt Korijeni usmjeren na izgradnju i jačanje zajedništva hrvatskog naroda, svijesti da smo jedan – nedjeljiv narod ma gdje živjeli te je prvenstveno usmjeren na djecu i mlade koji su budućnost Hrvatske „ Draga djeco iz Vukovara, Širokog Brijega i Chicaga stvorite nova prijateljstva utemeljena na činjenici da ste Hrvati, da dijelite jedan jezik jednu povijest, jednu kulturu i jednu budućnost. A svaki vaš uspjeh je hrvatski uspjeh, dogodio se on u Vukovaru, u Chicagu ili u Širokom Brijegu.

Svi ga zajedno iščekujemo i svi ćemo ga zajedno slaviti, a Vaša hrvatska država se s Vama i danas već ponosi“.

Cilj projekta Korijeni, između ostalog je, međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz Republike Hrvatske, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i  svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u Republike Hrvatske i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama.

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Mladen Pavković: Sramota. U svijetu nitko  ne zna ništa o Vukovaru!

Objavljeno

na

Sipa Press

Prolazi još jedna obljetnica sjećanja na nevine žrtve Grada Vukovara, ali i Škabrnje u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu. Koliko djeca u školi uistinu znaju o ovim velikim tragedijama hrvatskog naroda, koliko znaju o agresorima? Malo ili ništa. Međutim, još je žalosnija činjenica da se recimo o onome što se događalo u Vukovaru tijekom 1991. gotovo ne zna ništa u Europi, a kamoli u svijetu.

Mnogi ne znaju ni pokazati na zemljopisnoj karti gdje je Vukovar, a kamoli Škabrnja, iako je riječ o jednoj od najvećih ratnih katastrofa nakon II. svjetskog rata. O ovom razorenom gradu vrlo malo ili bolje rečeno ništa ne znaju ni žitelji susjednih država, poput Madžarske, Italije…

U školama diljem Europe se ne uči o Domovinskome ratu. Tome se ne treba čuditi kad se ni u hrvatskim školama ovoj temi ne pridaje zaslužena pažnja. Međutim, što rade hrvatska veleposlanstva diljem svijeta, je li ona barem prigodom ovakvih događanja upozoravaju tamošnje medije, odnosno iznose istinitu sliku o onome što ste događalo na ovim prostorima? Prema šutnji europskih medija vrlo lako se da zaključiti da se u ime nečijih interesa ova tema zaobilazi, marginalizira i prešućuje! Zašto?

S druge pak strane svjedoci smo da se svijetom širi lažna istina o Domovinskome ratu, pa čak i da se agresora pretvara u žrtvu. Nitko to ni demantira. To traje iz godine u godinu, pa će na kraju laž  ipak  postati – istina.

Dakle, pitanje glasi: što ste gospodo hrvatski veleposlanici učinili ili što činite da se 26 godina nakon okupacije Vukovara i Škabrnje zna o tim događajima u državama u kojima predstavljate Hrvate, odnosno zašto šutite, umjesto da „urličite“ o onome što ste nadamo se gledali i ovih dana u ovome gradu i ovome selu?

U vrijeme Domovinskoga rata hrvatska je diplomacija odnijela pobjedu, baš kao što su to učinili i mediji, ali u miru opet gubimo.

Ne, ništa se u Europi ne zna o Vukovaru, o bijelim križevima na Memorijalnom groblju ili pak o Ovčari.

Sramotno, ali je tako!

Inače, svjetski mediji su relativno dobro informirani o „ustaškoj Hrvatskoj“, pa i o „genocidu Hrvata nad Srbima“, o čemu im ne svjedoče samo Srbi, već i pojedini hrvatski (?) političari, domaće izdajice i dezerteri.

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari