Pratite nas

Politika

Na zatvorenom dijelu sjednice, Vlada razriješila Brzicu i Panenića

Objavljeno

na

Na zatvorenom dijelu 18. sjednice, Vlada je utvrdila stajališta za sastanak Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN), 27. siječnja 2017. godine. S obzirom da se radi o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara Europske unije tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju.

Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o hrvatskim stajalištima, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.

 

Vlada je odgovorila Ustavnom sudu Republike Hrvatske u vezi s prijedlogom za pokretanjem postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske i zakonom Uredbe o izmjeni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji (Narodne novine, broj 78/16). Vlada predlaže Ustavnome sudu da ne prihvati navedeni prijedlog. Odgovor Vlade bit će u cijelosti objavljen uz odluku Ustavnog suda.

Vlada je dala odgovor na tužbu Upravnom sudu u Osijeku, u upravnome sporu radi ocjene zakonitosti propuštanja donošenja pojedinačne odluke javnopravnog tijela.

Vlada je uputila pismo namjere o pristupanju Republike Hrvatske u punopravno članstvo Organizacije za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD).

O koracima koje Hrvatska treba poduzeti glede članstva u OECD-u, gotovo jedinoj preostaloj međunarodnoj organizaciji kojoj bi Hrvatska mogla pristupiti, razgovarao je predsjednik Vlade Plenković na nedavnom sastanku s glavnim tajnikom OECD-a Angelom Gurrijom u okviru Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu. Članstvo u OECD-u bilo bi iznimno korisno i dalo bi nam konačni legitimitet u smislu stanja gospodarstva, fiskalne odgovornosti i funkcioniranja pravne države, kazao je nakon toga sastanka predsjednik Vlade Andrej Plenković. OECD ima 35 država članica, gospodarski najrazvijenijih država svijeta.

Zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava dana je suglasnost za postizanje prijateljskog rješenja spora. Na temelju članka 39. stavka 2. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, postupak postizanja rješenja je označen stupnjem tajnosti „ograničeno“, stoga nismo u mogućnosti objaviti ovu točku u cijelosti.

Vlada je informirana o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Republici Hrvatskoj i ispunjavanju preduvjeta.

Vlada je raspravljala i o kadrovskim pitanjima

Na osobni zahtjev razriješila je pomoćnika ministra obrane mr.sc. Nikolu Brzicu s danom 31. siječnja 2017. te s danom 1. veljače 2017. imenovala novog pomoćnika ministra obrane dr.sc. Petra Mihatova.

Vlada je razriješila dosadašnjeg pomoćnika ministra znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Krešu Zadru, a imenovala novog pomoćnika dr. sc. Tomislava Sokola.

Za glavnu tajnicu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju, na razdoblje od četiri godine, Vlada je imenovala Tinu Markuš.

Vlada je državnoj službenici Petri Anđelović dala ovlaštenje za obavljanje poslova glavnog tajnika Središnjeg državnog ureda za šport do provedbe javnog natječaja za imenovanje glavnog tajnika Središnjeg državnog ureda za šport, a najduže do šest mjeseci.

Državnom službeniku Marku Brajku, Vlada je dala ovlaštenje za obavljanje poslova zamjenika državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje do povratka s dugotrajnog bolovanja sadašnjeg zamjenika državnog tajnika spomenutog Središnjeg državnog ureda.

Vlada je opozvala svog dosadašnjeg predstavnika u Povjerenstvu Gospodarsko-socijalnog vijeća za održivi razvoj, poticanje gospodarstva, energetiku i klimatske promjene Davora Hušku, te imenovala Spomenku Đurić za novu predstavnicu Vlade Republike Hrvatske u tome povjerenstvu.

Vlada je razriješila dosadašnjeg člana Glavne Skupštine Hrvatske elektroprivrede d.d. Tomislava Panenića i za novoga člana koji predstavlja Vladu Republike Hrvatske odredila dr.sc. Zdravka Marića.

Razriješen je dosadašnji predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Dubrovnik dr.sc. Žarko Koboević te dosadašnji članovi Željan Matić, Jelka Musladin, mr.sc. Nina Perko te Nikola Beusan. Novim predsjednikom Upravnog vijeća Lučke uprave Dubrovnik imenovan je Kristijan Pavić, a članovima mr.sc. Marko Potrebica, Jelka Musladin, Baldo Tomašević i Sven Jesenković.

Vlada je za obavljanje poslova iz nadležnosti gradskih i općinskih vijeća i gradonačelnika i općinskih načelnika, na prijedlog potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra uprave za imenovanje povjerenika Vlade Republike Hrvatske za obavljanje poslova iz nadležnosti gradskih i općinskih vijeća i gradonačelnika i općinskih načelnika, sukladno rješenjima Vlade Republike Hrvatske o raspuštanju gradskih i općinskih vijeća i razrješenje gradonačelnika i njihovih zamjenika te općinskih načelnika i njihovih zamjenika, iz razloga što nisu u zakonom određenom roku donijeli proračune imenovala:

Snježanu Hopp, povjerenicom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskoga vijeća i gradonačelnika Grada Daruvara;

Nadu Medović povjerenicom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskoga vijeća i gradonačelnika Grada Dubrovnika;

Igora Vidalinu, povjerenikom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskoga vijeća i gradonačelnika Grada Sinja;

Miroslava Hreljca, povjerenikom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskoga vijeća i gradonačelnika Grada Varaždinskih Toplica;

Povjerenikom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskoga vijeća i općinskoga načelnika Općine Ferdinandovac, Vlada je imenovala Miroslava Mikulića;

Povjerenicom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskoga vijeća i općinskoga načelnika Općine Kolan, imenovana je Silvija Hodak Tauzer;

Vlada je povjerenikom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskoga vijeća i općinskoga načelnika Općine Lanišće imenovala Romana Carića;

Povjerenicom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskoga vijeća i općinskoga načelnika Općine Milna, imenovana je Marija Dijaković;

Javorko Novak imenovan je povjerenikom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskoga vijeća i općinskoga načelnika Općine Sikirevci;

Zlatka Dovhanja Vlada je imenovala povjerenikom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskoga vijeća i općinskoga načelnika Općine Štitar;

Povjerenikom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskoga vijeća i općinskoga načelnika Općine Velika Kopanica imenovan je Josip Glavačević;

Povjerenikom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskoga vijeća i općinskoga načelnika Općine Višnjan-Visignano, imenovan je Mladen Buršić.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Documenta napala Predsjednicu zbog Praljka

Objavljeno

na

Objavio

Centar za suočavanje s prošlošću Documenta u petak je prozvao predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović za ‘neodgovornost’ zbog poruke organizatorima promocije knjige “Slobodan Praljak”, ocjenjujući da je njome demonstrirala nedopustiv pritisak na djelovanje Haaškog suda.

Promocija knjige “General Praljak“, održana je u Zagrebu 21. studenoga i na njoj je pročitana poruka poslana iz Ureda predsjednice: “Doprinos generala Slobodana Praljka obrani Hrvatske i Bosne i Hercegovine od velikosrpske agresije te obrani opstojnosti hrvatskog naroda na njegovim povijesnim prostorima tijekom Domovinskoga rata od velike je važnosti.

Ovih dana, kada se nadamo pravednom sudskom pravorijeku i njegovu oslobađanju, kao i oslobađanju drugih hrvatskih uznika, ova knjiga izlazi kao doprinos istini o njemu i o tom povijesnom razdoblju borbe hrvatskog naroda za slobodu, istini koju je on nakon rata na mnoge načine ustrajno branio svojom riječju. Ujedno je ova knjiga svojevrsna zahvalnica za sve što je učinio za svoj narod”.

Documenta ocjenjuje da Grabar-Kitarović tom porukom demonstrira nedopustiv pritisak na djelovanje suda pred objavljivanje pravomoćne presude u postupku u kojemu se sudi i Slobodanu Praljku jer je, kako navode “svaka presuda osim oslobađajuće unaprijed proglašena nepravednom”.

Žalbeno vijeće Haškoga suda u srijedu će objaviti pravomoćnu presudu u predmetu “Prlić i drugi”. Haški je sud šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata u svibnju 2013. nepravomoćno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata. Praljak je tada nepravomoćno osuđen na 20 godina zatvora.

Documenta smatra da predsjednica u poruci demonstrirala i “prijezir spram prvostupanjske presude haaškog sudišta (koje je i hrvatsko sudbeno tijelo)”, kao i nerazumijevanje sadržaja vlastite, temeljne ustavne obveze da “predstavlja i zastupa Hrvatsku u zemlji inozemstvu” jer, navode, “svojim stavom Hrvatsku kao državu dovodi u poziciju jedne od stranaka u sudskom postupku za ratne zločine (a ne tako davno državni su organi predlagali da se Hrvatskoj u Haagu prizna status ‘prijateljice suda’)”.

Documenta dodaje i da je predsjednica demonstrirala “zahvalnost” Praljku za obranu Hrvatske i Bosne i Hercegovine od velikosrpske agresije “ne spominjući uopće treću, bošnjačku, stranu u sukobu”. A baš zbog žrtava na bošnjačkoj strani Praljak i ostali bili su osuđeni na teške zatvorske kazne, ističe Documenta.

“Ovakav – u najmanju ruku neodgovoran – postupak najviše hrvatske državne dužnosnice zaslužuje ne samo najoštriju osudu (koja je do sada u javnosti izostala), nego i ozbiljno propitivanje njezinog cjelokupnog djelovanja”, zaključuje Centar za suočavanje s prošlošću.

Akademik Josip Pečarić: Naš general Praljak

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Željko Glasnović: Svi imaju pravo na sjećanje osim Hrvata

Objavljeno

na

Objavio

Sabor će danas raspraviti uredbu EU-a koja bi trebala pridonijeti većoj pravnoj sigurnosti korisnika genetskih resursa, a nakon toga trebalo bi uslijediti glasovanje o dosad raspravljenim točkama.

Prijedlogom zakona o provedbi Uredbe EU-a o mjerama usklađivanja za korisnike Protokola iz Nagoye o pristupu genetskim resursima te poštenoj i pravičnoj podjeli dobiti koja proizlazi iz njihova korištenja u Uniji, želi se pridonijeti pravnoj sigurnosti i povećanju povjerenja između stranaka Protokola iz Nagoye te svih dionika koji sudjeluju u pristupu genetskim resursima i podjeli dobiti od genetskih resursa.

Na dnevnom redu sjednice je i prijedlog Kluba zastupnika HSS-a o izmjeni uredbe o naknadi za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika. HSS traži povećanje rudne rente s dosadašnjih deset posto na 12 posto, te da se njezina raspodjela bude takva da pet posto ostvaruju gradovi, odnosno općine, pet posto županije, a dva posto bi išlo u državni proračun, piše Hina.

Željko Glasnović  želio je progovoriti o situaciji u školstvu.

“Kakvog čovjeka proizvodi hrvatski obrazovni sustav? Došla je ekipa, tu njih 60 ekonomista. Ja ih pitam jeste li ikad čitali The Economist?

Možda je jedan digao ruku. Što je s društvenim znanostima, političkim naukama, poviješću?

Tko kreira taj program u školama? Bloger Krule i Baba Vanga, ja ne znam više. Pitam ljude jeste li čitali ‘Sukob civilizacija’ od Huntingtona. To je danas temeljno štivo, to se danas događa. Imamo tu mantru da se trebamo baviti budučnošću, a ne prošlošću.

U SAD-u je budžet za vojsku 590 milijardi dolara. Ljudi ne poznaju povijesti. Zna li netko tko je Mate Dukovac, Mijo Drvarić ili Stipe Javor? Ljudi nemaju pojma o tome.

Tko je kriv za brisanje kolektivne memorije? Krivi su drugovi koji sjede ovdje. Svi imaju pravo na sjećanje osim Hrvata. Ja se bojim za ovu državu.

Željko Glasnović “zapalio” Sabor čistom istinom u 5 minuta! (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari