Connect with us

Religija i Vjera

Zaustavimo rezoluciju koja traži ‘pravo na pobačaj’!

Objavljeno

on

Još jednom građani EU-a trebaju podići svoj glas za zaštitu načela supsidijarnosti i spriječiti novoizabrani Europski parlament da usvoji izvješće koje će uključivati “pravo na pobačaj”. Potpišite peticiju i ne dopustite da Marc Tarabella i njegovo izvješće ponovo pokrenu Estrelu!

Europski parlament je 10. prosinca 2013. odbacio tzv. izvješće Estrela koje govori o “seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima”. Umjesto njega članovi Europskog parlamenta su usvojili rezoluciju kojom je potvrđeno načelo supsidijarnosti. Europski parlament je tad jasno dao do znanja da je “formuliranje i provedba politike o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima kao i spolni odgoj u školama u nadležnosti država članica”.

Poruka je jasna: EU nije nadležna u pitanjima kao što su pobačaj ili spolni odgoj u školama. To je u nacionalnoj nadležnosti i nije tema o kojoj bi se odlučivalo u Bruxellesu.

Bila je to važna pobjeda u korist ljudskog dostojanstva, supsidijarnosti i zagovaranja! Zahvaljujući mobilizaciji građana diljem europskog kontinenta Europski parlament je odbacio ozbiljan pokušaj promicanja “prava na pobačaj” na razini Europske unije.

Međutim, belgijski zastupnik Marc Tarabella iz Socijalističke stranke još jednom napada načelo supsidijarnosti promičući jednu od glavnih točaka izvješća Estrela – pravo na pobačaj.

G. Tarabella je Europskom parlamentu predstavio izvještaj o ravnopravnosti žena i muškaraca u Europskoj uniji 2013. Taj izvještaj je odbijen, kao i onaj koji je predstavio 2014. g., poznatiji kao “Zuber izvješće”.

Tarabella ustrajno pokušava uvjeriti Europski parlament da prihvati sljedeću odredbu:

“Europski parlament (…) tvrdi kako žene moraju imati kontrolu nad svojim seksualnim i reproduktivnim pravima i to ne samo neometanim pristupom kontracepciji i pobačaju. Sukladno tome Parlament podržava mjere i aktivnosti za poboljšanje pristupa žena seksualnoj i reproduktivnoj zdravstvenoj skrbi. Žene je potrebno detaljnije obavijestiti o njihovim pravima i reporduktivnoj skrbi. Stoga poziva zemlje članice i Komisiju na provedbu mjera i kako bi ljudi postali svjesni svoje odgovornosti na području seksualnih i reproduktivnih prava .”

Iako je EU parlament već izjavio kako ne postoji nadležnost EU po pitanju pobačaja, tijekom sastanka za ženska prava i ravnopravnost spolova Odbor je izrazio odlučnost u promicanju prava na pobačaj. Zbog toga je potrebno potvrditi odluku koju je Europski parlament donio 10. prosinca 2013.

Još jednom građani EU-a trebaju podići svoj glas za zaštitu načela supsidijarnosti i spriječiti novoizabrani Europski parlament da usvoji izvješće koje će uključivati “pravo na pobačaj”.

Ne dopustite da Marc Tarabella i njegovo izvješće ponovo pokrenu Estrelu!

FAFCE (Federacija katoličkih obitelji Europe) Vas poziva: potpišete ovu peticiju koja će poslati snažnu zajedničku poruku Europskom parlamentu uoči sjednice o ženskim pravima Odbora za ravnopravnost spolova 20. siječnja 2015. a zatim i plenarnoj sjednici Europskog parlamenta!

Peticiju možete potpisati OVDJE.

 

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari