Pratite nas

Događaji

Zavičajna zajednica Široki Brijeg pokrenula projekt prikupljanja podataka svih Širokobriježana koji žive diljem svijeta

Objavljeno

na

foto: Zavičajna zajednica Široki Brijeg
U Zagrebu obilježena 75. obljetnica stradanja franjevca i puka u sklopu događaja „Dani sjećanja na pobijene franjevce i puk Širokog Brijega“

U organizaciji Franjevačkog samostana u zagrebačkoj Dubravi i Zavičajne zajednice Široki Brijeg (ZZŠB) u Zagrebu u petak 7. veljače 2020. obilježena je 75. obljetnica stradanja franjevaca i puka u sklopu događaja „Dani sjećanja na pobijene franjevce i puk Širokog Brijega“ u crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije i samostanskoj dvorani.

Svetu misu predvodio je mons. Bože Radoš, biskup varaždinski uz koncelebraciju više od 15 svećenika. Biskup Radoš rastumačio je Evanđelje, te važnost i ulogu mučenika sv. Ivana Krstitelja, koji je do smrti ostao dosljedan i vjeran Kristu. Usporedio je sv. Ivana Krstitelja s tvrđavom koju ne možeš slomiti ni osvojiti. Osvrnuo se na nemile događaje u veljači ’45 na Brijegu i cijeloj Hercegovini koja je u drugom svjetskom ratu, te objasnio da nijedna ideologija ne može zatrti vjeru i Božju volju. Biskup
Radoš je istaknuo: „Tamo gdje čovjek stavi točku, Bog stavi zarez i nastavi dalje pisati.“

Nakon svete mise, druženje je nastavljeno na tradicionalnom prigodnom domjenku u dvorani samostana. Svetoj misi i domjenku prisustvovao je veliki broj vjernika porijeklom iz Širokog Brijega, Hercegovine, ali i mnoštvo Zagrepčana prijatelja Širokobriježana i štovatelja pobijenih širokobrijeških fratara i puka.

Okupljeno mnoštvo na domjenku pozdravili su domaćin fra Svetozar Kraljević, gvardijan franjevačkog samostana u Dubravi, Frano Spajić, predsjednik Zavičajne zajednice Široki Brijeg i Milan Bandić, gradonačelnik grada Zagreba.

Zavičajna zajednica Široki Brijeg pokrenula je projekt prikupljanja baze podataka svih Širokobriježana koji žive izvan Širokog Brijega diljem svijeta. Molimo sve drage Širokobriježane koji ne žive u Širokom Brijegu da na sljedećem linku prijave svoje podatke kako bi ojačali umreženost i rad zajednice u Zagrebu i diljem svijeta. Isto možete učiniti na sljedećem linku: http://bit.ly/2H22ppQ

Zavičajna zajednica Široki Brijeg zahvaljuje se franjevačkom samostanu u Dubravi, svim fratrima i bogoslovima, pomoćnom osoblju, a posebno gvardijanu fra Svetozaru Kraljeviću na pomoći pri organizaciji prvog četverodnevnog događaja „Dani sjećanja na pobijene franjevce i puk Širokog Brijega“ u Zagrebu. Također veliko hvala svim podupirateljima, donatorima i aktivnim članovima zajednice koji su svojim donacijama i radom pomogli da ovaj događaj bude održan na odgovarajućoj razini.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Planine Afganistana će pričati o Hrvatima’

Objavljeno

na

Objavio

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta avionom Croatie Airlinesa sletjeli u RH

Pri ulasku u hrvatski zračni prostor ministar Krstičević 11. HRVCON-u poručio: “Hvala na profesionalno odrađenoj zadaći i doprinosu miru i stabilnosti”

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta koji su se nalazili u misiji Resolute Support u Afganistanu sletjeli su u petak, 27. ožujka 2020. godine u kasnim večernjim satima zrakoplovom Croatia Airlinesa u zračnu luku “Dr. Franjo Tuđman”. U zagrebačkoj zračnoj luci pripadnike 11. hrvatskog kontingenta dočekali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan.

Ovo je prvi put da je transport pripadnika Hrvatske vojske organiziran zrakoplovom Croatie Airlinesa.

Iz Afganistana se vratilo 140 pripadnika 11. HRVCON-a, od čega 105 pripadnika Hrvatske vojske. Pripadnici Oružanih snaga Republike Albanije, Vojske Crne Gore te Armije Sjeverne Makedonije, sletjeli su u zračnu luku u Podgorici.

Naime, u Afganistanu ostaje 12. hrvatski kontingent koji je upućen u misiju u Afganistanu početkom ožujka gdje će do kraja misije obavljati redovne zadaće.

Ministar Krstičević poželio je dobrodošlicu hrvatskim vojnicima pri ulasku u hrvatski zračni prostor

“Dragi pripadnici 11. hrvatskog kontingenta, dobrodošli u hrvatski zračni prostor. U ime hrvatske Vlade hvala vam na profesionalno odrađenoj zadaći i doprinosu miru i stabilnosti. Dobrodošli kući!”, poruka je potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića prilikom ulaska zrakoplova Croatia Airlinesa s pripadnicima 11. HRVCON-a u hrvatski zračni prostor.

Braćo i sestre po oružju i svetome stjegu,sretan Vam povratak u Hrvatsku. Malobrojni znaju što ste činili i kako ste pronosili ime Hrvatske. Planine Afganistana će pričati o Hrvatima. Hvala Vam! Komentirao je Ivan Serta.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Predsjednik Vlade s hrvatskim znanstvenicima o borbi protiv koronavirusa

Objavljeno

na

Objavio

U kontekstu aktivnosti Vlade u suzbijanju širenja globalne pandemije novog koronavirusa SARS—CoV-2 i bolesti COVID-19 koju uzrokuje, predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je danas u Banskim dvorima sastanak i videokonferenciju s istaknutim hrvatskim znanstvenicima, stručnjacima za javno zdravstvo, molekularnim biolozima, epidemiolozima, infektolozima i virolozima, iz Hrvatske i inozemstva.

Na sastanku su sudjelovali akademik prof. dr. sc. Miroslav Radman (molekularni biolog, MedILS), akademik prof. dr. sc. Igor Rudan (Sveučilište u Edinburgu), prof. dr. sc. Nenad Ban (molekularni biolog, ETH Zürich), prof. dr. sc. Ozren Polašek (epidemiolog, Medicinski fakultet Split), prof. dr. sc. Alemka Markotić (Klinika za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”), prof. dr. sc. Dragan Primorac (genetičar, predsjednik Hrvatskog društva za humanu genetiku), prof. dr. sc. Gordan Lauc (molekularni biolog, Zavod za biokemiju i molekularnu biologiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta), izv. prof. dr. sc. Josip Car (stručnjak za zdravstvene sustave, Imperial College London & NTU Singapore), izv. prof. dr. sc. Branko Kolarić (epidemiolog, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Andrija Štampar” i Medicinski fakultet u Rijeci), doc. dr. sc. Krunoslav Capak (epidemiolog, Hrvatski zavod za javno zdravstvo), doc. dr. sc. Petra Klepac (epidemiolog, London School of Hygiene and Tropical Medicine) i dr. sc. Andreja Ambriović Ristov (virolog, Institut Ruđer Bošković).

Svrha sastanka bila je razmjena mišljenja s multidisciplinarnom skupinom znanstvenika o mjerama koje je Hrvatska dosad poduzela u suzbijanju epidemije, ocjena sadašnjeg stanja te znanstvena promišljanja i prijedlozi za daljnje korake u borbi protiv bolesti COVID-19.

Svi sugovornici istaknuli su pravodobnu i djelotvornu reakciju Hrvatske te izrazili spremnost za daljnjim sudjelovanjem u ovakvim razmjenama znanstvenih promišljanja radi što učinkovitijeg suočavanja s pandemijom.

Zahvalivši se svima na sudjelovanju, predsjednik Vlade Plenković poručio je da je važno svaki dan ulagati sve moguće napore, na svim razinama, da bude što manje izgubljenih života te da se zaštiti zdravlje hrvatskih građana, priopćeno je iz Vlade RH.

‘Hrvatska ima najbolji stožer za obranu od corona virusa u cijelom svijetu’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari