Connect with us

Završava rasprava o granici Hrvatske i Slovenije

Objavljeno

-

Na Arbitražnom sudu u Haagu završit će usmena rasprava o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije.

[su_spacer]

piranski zaljev

Od 2. lipnja vodi se rasrpava iza čvrsto zatvorenih vrata. I jedna i druga strana su iznijele svoje argumenete i obje su optimistične. Dvije zemlje su 2009. godine potpisale Sporazum o arbitraži, a presuda se očekuje krajem ove godine ili početklom iduće godine i riješit će pitanje sporne morske i kopnene granice. Obje strane obvezale su se na poštovanje i primjenu odluke.

“Uloge su jasno definirane, pravila su precizno definirana, zna se tko odlučuje i zna se tko svaku odluku koju arbitraža donese mora prihvatiti. To vrijedi i za Hrvatsku i za Sloveniju. Što god arbitraža odluči koliko god to bilo ili ne bilo nama po volji mi ćemo to prihvatiti, isto vrijedi i za Sloveniju”, rekao je ranije premijer Zoran Milanović.

“Doticaj Slovenije s otvorenim morem je naš nacionalni interes, to je i u arbitražnom sporazumu, Slovenije u Haag odlazi s optimizmom“, izjavila je članica slovenskog tima Simona Drenik.

“Očekujem točnu, u skladu sa svim pravilima presudu odnosno odluku ovog suda”, rekla je pak ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić istaknuvši kako Hrvatska poštuje autoritet suda.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari