Connect with us

Kronika

Završena istraga oko pada zrakoplova predsjednika Makedonije Trajkovskog, uskoro prezentacija izvješća

Objavljeno

-

Istraga je završena, tu više nema nikakvog posla, dobili smo informacije od Arhiva iz Beograda, od institucija Makedonije i nitko ne koči taj proces

trajkovski-nesrecaFinalno izvješće o novoj istrazi o padu zrakoplova u kojem je 2004. godine poginuo nekadašnji predsjednik Makedonije Boris Trajkovski bit će završen u narednih 10 dana, potvrdio je Srni šef Istražnog tima Omer Kulić. “Hoćemo da uradimo to do perfekcije, da ne bude nekih repova slučajno. Organizacijske jedinice u okviru našeg Istražnog tima pišu izvještaj, to su podkomisije za uvjete letenja, propise…“, precizirao je Kulić.

Pojašnjavajući da je Istražni tim šarolik, jer ga čine članovi koji dolaze iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i BiH, on je rekao da svi članovi u završnom izvještaju imaju dodatne činjenice iz istrage, zbog čega finalizacija izvještaja kasni.

Istraga je završena, tu više nema nikakvog posla, dobili smo informacije od Arhiva iz Beograda, od institucija Makedonije i nitko ne koči taj proces“, rekao je Kulić.

On je napomenuo da elemente istrage ne može priopćiti javnosti prije nego što ih sazna Vijeće ministara BiH i Tužiteljstvo BiH. Istraga o padu zrakoplova “King air” ponovno je otvorena na zahtjev Makedonije, a nakon prikupljenih dopunskih dokaza makedonskog Ministarstva unutarnjih poslova.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je ranije formiralo Vijeće ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada zrakoplova bila “proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da zrakoplov udari u brdo”.

U prvobitnoj istrazi Tužiteljstvo BiH za zrakoplovnu nesreću kod Mostara u kojoj su poginuli Trajkovski, šest članova izaslanstva i dva pilota nikoga nije optužilo, jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje kaznenog postupka. Makedonska Vlada je, nezadovoljna izvještajem, formirala novi tim eksperata koji je proteklih šest godina prikupljao dokaze. Nakon novih saznanja Vlada u Skoplju zatražila je od BiH da ponovno otvori istragu.

Zrakoplov makedonske Vlade pao je 26. veljače 2004. godine na području sela Rotimlja kod Mostara. U zrakoplovu su bili predsjednik Makedonije Boris Trajkovski, savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova – Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, te piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Srna

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari