Connect with us

Vijesti

Završen sastanak u Ministarstvu poljoprivrede, predstavnici prosvjednika nezadovoljni

Objavljeno

-

Završen je višesatni sastanak u Ministarstvu poljoprivrede na temu afričke svinjske kuge (ASK), a ministrica Marija Vučković nakon toga je izjavila kako će Ministarstvo nastojati iznaći dodatan način podrške za dio proizvođača koji nije obuhvaćen programom za nadoknadu gubitaka tijekom vremena u kojem ne mogu držati svinje, dok predstavnici prosvjednika nisu bili zadovoljni.

Nakon što je sastanak završio, sudionici su kazali da je načelno oko 95% stvari dogovoreno, ali ključni zahtjevi prosvjednika – promet zdravih svinja i svinjokolja – nisu dogovoreni.

Milenko Bilić iz Stožera za obranu hrvatskog sela potvrdio je za HTV da je nezadovoljan rezultatima sastanka u Ministarstvu poljoprivrede.

– Naravno da smo razočarani. Očekivali smo da će doći do nekog zdravog razuma, da će shvatiti da ovo što rade nije dobro ni za njih, a pogotovo ne za nas, rekao je Bilić.

Tomislav Pokrovac iz Stožera za obranu hrvatskog sela izjavio je nakon sastanka u Ministarstvu poljoprivrede da su prosvjednici i dalje nezadovoljni, ali da ne može reći nastavljaju li se prosvjedi. Kaže da će o tome odlučiti Stožer nakon što mu prenesu sve sa sastanka.

Pokrovac je kazao da su nezadovoljni jer nije postignuto suglasje u vezi s dvije njima bitne teme – prometovanje zdravih svinja i svinjokolja na vlastitim gospodarstvima.

– Što se tiče nekih drugih točaka OK, ali je intencija bila na kolinju i prometovanju zdravih svinja, dodao je.

Naglasio je: Mi želimo da se kolinje održi, da spasimo našu tradiciju i našu egzistenciju.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković nakon sastanka kazala je da je Ministarstvo organiziralo danas jedan od sastanaka na temu suzbijanja afričke svinjske kuge, donošenja različitih mjera koje trebaju olakšati probleme u sektoru svinjogojstva te ubrzati ostvarivanje naših zajedničkih ciljeva.

Istaknula je da su na tom sastanku nazočili predstavnici sektora udruženi ili u Hrvatsku poljoprivrednu komoru ili u Hrvatsku gospodarsku komoru, potom predstavnici središnjeg saveza uzgajivača Hrvatske, županijskih udruga, velikih proizvođača, inicijatori Stožera za obranu hrvatskog sela, Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje.

– Ministarstvo poljoprivrede je na inicijativu dijela prisutnih na sastanku reklo da će nastojati iznaći dodatan način podrške za dio proizvođača koji nije obuhvaćen programom za nadoknadu gubitaka tijekom vremena u kojem ne mogu držati svinje. Rekli smo da ćemo pokušati napraviti dodatni program male vrijednosti kako bismo obuhvatili tu populaciju posjednika. Potvrdili smo da radimo tipska rješenja za tradicijske farme, kako za one koji će držati rasplodna grla, tako i za one koji će se baviti tovom. To je naša mjera kako bismo održali i podržali tradiciju koja se odnosi na cijelu Hrvatsku, a ne samo za Slavoniju, kazala je Vučković.

– Ljudi koji prosvjeduju, a došli su na sastanak, više puta su istaknuli da je njihov glavni zahtjev da se omogući svinjokolja na njihovom gospodarstvu, za vlastite potrebe. Mi smo rekli da je to nemoguće, kazala je ministrica Vučković. Dodala je da trenutačno ne može jamčiti datum.

Nada se da se prosvjedi neće nastaviti.

– Nema razloga. Mi činimo sve što je moguće. Propise ne možemo kršiti. Apelirala bih na ljude da nam pogomnu, kako bismo ispunili što prije ono što oni najviše i traže, a to je promet svježim mesom i prelazak na drugi režim, svinjokolja za vlastite potrebe, kazala je Vučković.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari