Pratite nas

Završeni testovi u Ukrajini – MIG-ovi se vraćaju kopnenim putem

Objavljeno

na

Na dva zrakoplova tipa MIG-21 BIS koji su na remontu u Odessi u Ukrajini uspješno su završeni testni letovi te sve faze pregleda stručnog tima Ministarstva obrane RH, priopćeno je iz Ministarstva.

Pri kraju je preliminarni prijam i pregled remontne dokumentacije za dva zrakoplova tipa MIG-21 BIS te su počele pripreme za njihovu dopremu u RH koja se očekuje u sljedeća dva tjedna. Kako je i planirano, zrakoplovi će se u Hrvatsku transportirati kopnenim putem.

Nakon testnih letova brigadira Ivana Selaka na dva zrakoplova MIG-21 BIS proteklog tjedna i danas potvrđeno je da su problemi s navigacijom, odnosno kursnim sustavom, potpuno otklonjeni. Završetak testnih letova na preostala tri od pet dokupljenih zrakoplova MIG-21 BIS očekuju se ovoga tjedna, navodi se u priopćenju.

U Ministarstvu ističu kako je isporučitelj, ukrajinska strana, odgovorna za zrakoplove sve do potpisivanja dokumenata o završnom prijmu u Hrvatskoj. Završni probni letovi na zrakoplovima bit će obavljeni u Hrvatskoj, nakon čega će MORH obaviti jednodnevni završni prijam zrakoplova i dokumentacije te službeno zaprimiti zrakoplove.

U skladu s potpisanim ugovorom, MORH će u ugovorenom roku platiti ugovorenu cijenu za zrakoplove tek nakon njihova završnog prijma u Zagrebu, uz primjenu svih elemenata ugovora. To obuhvaća i zaračunavanje i naplatu ugovorne kazne za kašnjenje u isporuci za svaku pojedinu stavku koja je predmet ugovora, naglašeno je u priopćenju.

Ukrajinski partneri već su najavili da će sve obveze ispuniti u cijelosti, bez obzira na situaciju u Ukrajini. MORH će o novim informacijama vezanima za remont zrakoplova MIG-21 pravodobno informirati javnost, stoji u priopćenju Službe za odnose s javnošću MORH-a.

hrt.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Hrvatska predsjednica poziva na Pantovčak Hrvate iz BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u subotu 2. prosinca će, prvi put, otvoriti vrata Pantovčaka Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, objavljeno je na njezinom Facebook profilu.

Povod i razlog za prijam Hrvata iz BiH hrvatska predsjednica nije obznanila, a njezinom službenom Facebook profilu tek je osvanula najava samog događaja:

“U subotu, 2. prosinca 2017. godine Ured predsjednice Republike Hrvatske otvara svoja vrata Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

Zainteresirani svoj dolazak moraju prijaviti putem obrasca koji se nalazi u na internetskoj stranici u prilogu. Popunjeni obrazac potrebno je poslati na e-mail [email protected] ili putem faksa broj 385 1 4565 159 najkasnije do nedjelje, 26. studenoga 2017. godine”.

Kolinda Grabar – Kitarović svoj ured bh Hrvatima otvar svega tri dana nakon izricanja presude herceg-bosanskoj šestorki u Haagu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari