Connect with us

Događaji

Završio najveći aeromiting u Hrvatskoj – CIAV 2016

Objavljeno

-

U Varaždinu je u nedjelju završio dvodnevni aeromiting, “Croatian International Airshow Varaždin 2016” (CIAV 2016), međunarodna zrakoplovna manifestacija koja je uvrštena na listu svjetskih i europskih aeromitinga.

Nebom iznad Varaždina letjelo je 30-ak zrakoplova, među kojima AN-2, GALEB G-2, PILATUSI B-4, FALKE, Kraguji, BELL 212, Swift S-1, 80 godina star PO2 i mnogi drugi, a posjetitelji su imali prilike vidjeti JAS-39 GRIPEN iz sastava mađarskih zračnih snaga.

ciav varazdin aeromitingPosjetitelji aeromitinga imali su prigodu gledati i akrobacije jednog od najboljih pilota na svijetu Petera Podlunšeka, europskg viceprvaka u akrobatskom letenju, sa zrakoplovom Edge 540v2, dok je na zrakoplovu Swift S-1 nastupio Luca Bertossi, osvajač zlatne medalje na prošlogodišnjim Svjetskim zračnim igrama u Dubaiju.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo predstavljali su helikopter Mi-171Sh, borbeni zrakoplov MIG-21, poznat kao “kockica”, s kojom su letjeli piloti Ivan Selaki Zvonimir Milatović, a čiji je nastup izazvao posebno oduševljenje posjetitelja, kao i akrobatska skupina “Krila Oluje”, koja je sve prisutne počastila atraktivnim i zahtjevnim programom s kojim su nedavno osvojili i prvu nagradu na najvećem svjetskom vojnom aeromitingu Royal International Air Tatoo (RIAT) u Zrakoplovnoj bazi Fairford u Velikoj Britaniji.

Vođa akrogrupe “Krila Oluje”, pukovnik Damir Barišić istaknuo je kako su na varaždinskom aeromitingu sudjelovali i ranijih godina, a ovo im je, kaže, ukupno peti nastup.

Uvijek je užitak ponovno doći u Varaždin, na aeromiting, koji je jedini u našoj zemlji koji ima kontinuitet i profesionalnu organizaciju i podsjeća na strane aeromitinge – rekao je Barišić.

Na airshowu su predstavljene i letjelice MUP-a, Bell 212, Eurocopter EC-135, a izveden je i padobranski desant.

U popratnom dijelu programa posjetitelji su imali prigodu isprobati i simulator letenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, te se na promidžbenom štandu upoznati i s mogućnostima ostvarivanja karijere u Oružanim snagama RH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari