Connect with us

Vijesti

ZAVRŠIO SASTANAK DOMOLJUBNE KOALICIJE ‘Imamo 68 glasova, otuda krećemo’

Objavljeno

on

Glavni tajnik HDZ-a Domagoj Milošević izjavio je nakon sastanka Domoljubne koalicije u središnjici HDZ-a kako je Koalicija jedinstvena u stavovima kao i u potezima koje će poduzimati u idućim danima.

[ad id=”93788″]

Predstavnici Domoljubne koalicije dva su sata razgovarali i zaključili da su zajedno jedni uz druge i imaju zajednički stav – glasovat će za opoziv premijera.

Nakon današnjeg sastanka glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Miloševićrekao je da HDZ na papiru nema 76 potpisa, no računaju da će premijera srušiti zajedno s oporbom.

‘Postoji HDZ, odnosno Domoljubna koalicija s Bandić Milan 365. Dakle 68 glasova, otud krećemo’, rekao je Milošević.

‘U četvrtak će biti izglasano nepovjerenje gospodinu Oreškoviću. Složili smo se oko toga da je kandidat za mandatara gospodin Marić i uvjereni smo da u parlamentu postoji većina koja će glasovati u korist gospodina Marića, koji će sastaviti nakon toga hrvatsku vladu i mislimo da ta nova vlada može brže, jače i efikasnije, ne samo provoditi reforme nego i osigurati bolji život hrvatskim građanima’, rekao je Milošević.

Izjavu je nakon sastanka dao i Darinko Kosor (HSLS).

‘Mislim da se prije svega treba ispričati svim hrvatskim građanima i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti na svemu što se događa, bez obzira tko je više ili manje kriv. Mislim da nema aktera u ovoj većini, zajedno s Mostom, koji ne snosi jedan dio krivice, ali prošlo je tek nekoliko mjeseci. Jedino što nam preostaje na europskoj praksi – ili nova Vlada ili brzo novi izbori’, poručio je Kosor.

Krešo Beljak (HSS) ponovio je ono što je rekao i prije sastanka Domoljubne koalicije.

Rekli smo da HDZ kreće u slaganje nove većine. U suprotnom ono što je gospodin Kosor rekao, slijede nam izbori. To je činjenica. Da li će skupiti ili ne, to ne ovisi o nama, ne ovisi o HSS-u, nego o prvenstveno HDZ-u, odnosno ostalim akterima i saborskim zastupnicima’, rekao je.

‘Gospodin Marić je ipak, za razliku od gospodina Oreškovića, ipak nešto radio u Vladi’, istaknuo je na kraju Beljak.

U središnjici HDZ-a u 15 sati je počeo sastanak čelnika stranaka Domoljubne koalicije, na kojem bi trebalo biti riječi o odluci Predsjedništva HDZ-a da ministar financija Zdravko Marić bude njihov kandidat za mandatara.

‘Malo ćemo razgovarati pa ćemo vidjeti u kojem smjeru ćemo dalje’, rekao je Milijan Brkić (HDZ).

‘Korak po korak’, novinarima je poručio Zdravko Marić.

‘Pošto četiri mjeseca nije bilo sastanka Domoljubne koalicije, radoznao sam što ćemo danas doznati od predsjednika HDZ-a’, izjavio je HSLS-ovas Darinko Kosor.

O 76 ruku u Saboru

‘Vi pitate za drugu fazu. Prva faza je u četvrtak i glasovanje o povjerenju premijeru i Vladi. Ja to ne tvrdim, to morate pitati one koji to tvrde. Znate kako je u Hrvatskoj, uvijek kad prva faza prođe lakše je naći ruke u drugoj’, rekao je Darinko Kosor.

Na pitanje kako će razgovarati s Marićem na sastanku, Kosor kaže da će razgovarati s njim kao s ministrom. ‘Pa on je običan ministar’, rekao je.

O glasovanju HSLS-a za povjerenje premijeru kaže ‘vidjet ćemo’. Podsjetio je novinare da njegova stranka i zastupnica Gordana Rusak nisu potpisali dokument kojim se traži izglasavanje povjerenja premijeru Oreškoviću.

‘Ako će cijeli Sabor glasovati protiv premijera, onda ćemo i mi biti protiv’, izjavi je Kosor.

Na pitanje bi li išao u preslagivanje Vlade s HDZ-om, rekao je kako će se to dogovoriti u drugoj fazi.

Krešo Beljak o preslagivanju Vlade

‘Nas su u principu zvali da nam kažu što će se zapravo dogoditi. Mi nismo odlučujući faktor i tako ćemo se postaviti. Preslagivanje je moguće kad netko ima 76 ruku, a to ne ovisi o HSS-u’, rekao je Krešo Beljak (HSS).

‘Mi ćemo biti za opoziv premijera, to je nešto što govorim već mjesecima i to je na tragu naših izjava od prije’, dodao je.

Ulazak HSS-a u eventualnu novu Vladu Beljak ne prihvaća.

‘Ne, to ne dolazi u obzir. Mi imamo jednog zastupnika u Saboru i bilo bi stvarno licemjerno da sukreiramo državnu politiku i uzimamo neka mjesta. To bi bila politička trgovina. Time se osobno neću baviti’, naglasio je.

Ćorić o manjinama

‘Očekujem da kolege pokažu većinu, da krenemo u slaganje nove Vlade i da Hrvatska krene u bolje sutra, rekao je Ivan Tepeš (HSP AS).

Na pitanje o SDSS-u odgovorio je Pero Ćorić (HSP AS).

‘U politici je sve moguće, osim da mi prihvatimo SDSS u Vladi’, rekao je Ćorić.

Za većinu u Saboru u kojoj bi bio SDSS Ćorić kaže da to nije na njihovoj stranci.

‘Ako mi sastavimo jednu normalnu većinu, koja ne liči na političkog Frankensteina, mi ćemo ponuditi to hrvatskim građanima i saborskim zastupnicima. Na manjinama je da se drže prakse da manjina podržava većinu’, izjavio je Ćorić.

O podršci Zdravku Mariću, Ivan Tepeš je rekao: ‘On ima našu podršku’.

U središnjici HDZ-a  sastaju se stranke Domoljubne koalicije. Očekuje se da bi teme razgovora Tomislava Karamarka s partnerimatrebale biti preslagivanje nove većine u Saboru, opoziv aktualnog premijera Oreškovića te pokušaj sastavljanja nove Vlade. Tijekom dana, naši su novinari HDZ-ove ministre pitali – hoće li HDZ-u uspjeti presložiti većinu.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari