Pratite nas

Iz Svijeta

Završna faza suđenja Mladiću: “Došlo vrijeme za osvetu Turcima”

Objavljeno

na

Tužitelji Haškog tribunala (ICTY) u završnoj su riječi na suđenju za ratne zločine Ratku Mladiću u Den Haagu u ponedjeljak ocijenili da je dokazano njegovo sudioništvo u udruženom zločinačkom pothvatu nasilnog stvaranja srpske države na teritoriju BiH, čiji je bio jedan od protagonista, kao i njegova središnja uloga u masakru u Srebrenici..

“Bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić bio je središnja figura masakra nad tisućama Muslimana iz Srebrenice 1995. godine”, ustvrdio je zastupnik optužnice na početku završne riječi u procesu za ratne zločine koji ICTY vodi protiv Mladića.

Tužitelj Alan Tieger rekao je da su “masovni kriminalni napori u bosanskim općinama, Sarajevu i Srebrenici, te uzimanje talaca četiri udružena zločinačka pothvata kako bi se stvorila srpska država na velikim dijelovima teritorija BiH, sa što manje neprijatelja”.

Pod neprijateljima s kojima se ne može živjeti, po riječima tužitelja Tiegera, zapovjednik vojske bosanskih Srba general Mladić i vođa Srba Radovan Karadžić podrazumijevali su Muslimane i Hrvate, izvješćuju beogradski elektronički mediji iz Den Haaga.

Tieger je, govoreći o srebreničkom masakru, rekao da je Mladić ušao u Srebrenicu i pred tv-kamerama rekao kako je “došlo vrijeme za osvetu Turcima”, a narednih dana počevši od 11. srpnja 1995. godine oko 8.000 Srebreničana, među kojima i dječaci od 12 godina, “bili su sustavno ubijani”.

Obrazlažući stajališta iz dokaznog postupka, zastupnik Tužiteljstva ICTY-a Alan Tieger naveo je da su postrojbe bosanskih Srba, u namjeri da silom radikalno promjene etničku sliku, u ljeto 1992. kontrolirale čak 75 posto teritorija BiH.

Tieger je, ilustrirajući svoje navode, citirao nekadašnjeg izvjestitelja UN, Poljaka Tadeusza Mazowieckog, da “etničko čišćenje nije posljedica rata, nego njegov cilj, koji se postiže ubojstvima, prebijanjima, silovanjima i uništavanjem”.

Komentirajući ratnu situaciju u Srebrenici, Tieger podsjetio je na Mladićevu zapovijed, direktivu broj 3 iz 1993. godine, kojom je general VRS izdao nalog po kojem se neprijateljske snage moraju istjerati “zajedno sa stanovništvom”.

Tužitelj Tieger citirao je Mladićeve riječi da bi “Muslimani platili cijenu” još 1993. godine “da se nije umiješala međunarodna zajednica”, spriječivši pad Srebrenice te godine, nakon čega je ovaj gradić na istoku BiH bio pod zaštitom UN-a.

Tužitelj je, dalje obrazlažući Mladićeve ratne nakane i ciljeve, naveo njegovu izjavu iz 1994. kako snage VRS moraju ispuniti krajnji cilj, a to je “potpuno srpsko Podrinje” te da je “ključni zadatak protjerivanje Muslimana iz srebreničkog džepa”, kako bi se, po Mladićevim riječima koje je naveo tužitelj, stvorila “svesrpska država u kojoj će biti što manje neprijatelja”.

Dokaz zločinačke namjere za tužiteljstvo je, među ostalim, bila i Direktiva broj 7, Radovana Karadžića, da VRS u Srebrenici stvori uvjete “nepodnošljive za život civilnog stanovništva”.

Tužitelj je naveo da su poslije 11. srpnja 1995. uslijedila masovna ubojstva muškaraca i dječaka “od kojih su neki imali 12 godina”. “Stanovništvo je ubijeno, raseljeno… Srebrenica je nestala”, rekao je tužitelj.

Tieger je pred sucima ICTY-a rekao i da je tijekom rata u BiH, Sarajevo bilo pod okupacijom i “pod čekićem” Mladićeve vojske, izloženo svakodnevnom granatiranju i snajperskoj vatri.

Pozivajući se na iskaze većine svjedoka, tužitelj je rekao da je “prvenstveni cilj bio je raširiti teror među civilnim stanovništvom”, istovremeno odbacivši tvrdnje obrane da je Mladić bio “dobročinitelj i zaštitnik” Muslimana i Hrvata.

“Tvrdnja obrane da je general Mladić bio dobročinitelj i zaštitnik nesrpskog stanovništva ne može izdržati pred dokazima”, istaknuo je tužitelj.

Dokazujući da je bilo upravo suprotno, Tieger je prikazao snimak razgovora generala Mladića s jednim srpskim iseljenikom iz Kanade u kojem Mladić kaže: “U Podrinju smo sve Turke pomlatili… Davno bi njih nestalo na ovom prostoru da ih ne čuvaju (vojnici UNPROFOR-a)”.

Tužitelj je citirao i Mladićevu izjavu tijekom istog razgovora: “Kad god dođem u Sarajevo, ja nekog ubijem usput”.

Tieger je osporio pokušaje Mladićeve obrane da generala VRS prikaže kao “slabu” i “marginaliziranu ličnost”, a da za zločine, pokušavajući izbjeći osobnu odgovornost, optuži Karadžića kao vrhovnog zapovjednika Vojske RS ili časnike koji su mu bili podređeni.

Tužitelj je ustvrdio kako je Mladić svakodnevno izdavao zapovjedi i kontrolirao kako su provođene, navodeći kao dokaz za to iskaz nekadašnjeg Mladićeva suradnika, generala Manojla Milovanovića, kako je Mladić “imao ovlasti zapovijedati svakome”.

Tužiteljstvo nastavlja završnu riječ, za šta ima vremena do srijede, a završne riječi Mladićeve obrane bi trebale početi u petak.

Bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske tužiteljstvo ICTY optužilo je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata diljem BiH, dugotrajnu opsadu i teror nad građanima Sarajeva i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga UN (UNPROFOR) za taoce tijekom rata u BiH od 1992. do 1995.

Za iste zločine Radovan Karadžić je pred ICTY u ožujku nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Sebastian Kurz postaje novi austrijski kancelar i najmlađi svjetski čelnik

Objavljeno

na

Objavio

Čelnik Narodne stranke (OeVP) Sebastian Kurz i Austrijska slobodarska stranka (FPOe) postigli su sporazum o koaliciji kojim se mladom demokršćanskom čelniku otvara mogućnost da postane kancelar i u vladu vraća krajnja desnica.

“Postigli smo dogovor o vladi za sljedećih pet godina” objavio je Sebastian Kurz u nazočnosti šefa FPOe Heinza-Christiana Strachea nakon posljednjeg dana pregovora. “Birači su jasno rekli da treba u obzir uzeti njihove zabrinutosti, posebice u pogledu sigurnosti”, dodao je Strache.

Predviđa se da će predsjednik republike Alexander Van der Bellen u ponedjeljak proglasiti novu vladu nakon formalne ratifikacije koalicijskog sporazuma dviju stranaka u subotu.

Pregovori su pokrenuti nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 15. listopada na kojima je pobijedila konzervativna stranka OeVP. Protuestablišmentske stranke su ostvarile velike dobitke u Europi zadnjih godina temeljeći svoj uspjeh na nezadovoljstvu kako se vladajuće stranke odnose prema gospodarstvu, sigurnosti i imigraciji.

Austrijska Slobodarska stranka FPOe je već vladala s konzervativcima od 2000. do 2007. Kada je Slobodarska stranka zadnji put ušla u vladu 2000. zemlje EU-a Austriji su nametnule sankcije, ali su one bile kratkog vijeka. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Europi i SAD-u najviše prijete “domaći” džihadisti

Objavljeno

na

Objavio

Povratak u rodnu zemlju veterana sirijskog džihada mobilizira svjetske protuterorističke službe no zasad su najopasniji lokalni džihadisti, indoktrinirani u vlastitoj zemlji, upozoravaju američki stručnjaci.

Iako lokalni ekstremisti nisu toliko iskusni, zadnjih su mjeseci u Europi i SAD-u dokazali da mogu neočekivano napasti i gotovo ih je nemoguće detektirati prije nego krenu djelovati.

“U Francuskoj, Americi ili drugdje sigurno više neće biti velikih napada organiziranih iz inozemstva, poput onih od 13. studenoga 2015. u Parizu”, tvrdi američki stručnjak za džihadistički terorizam Marc Sageman, nekadašnji agent CIA-e. “Odsad oni koji izvode napade, ovdje ili u Europi, nisu više navođeni od IS-a nego se mobiliziraju sami, zamišljajući da su vojnici idealizirane islamske zajednice, čak izmaštane, koju žele braniti ili osvetiti”, dodaje on.

Akayed Ullah, mladić podrijetlom iz Bangladeša koji je 10. prosinca pokušao aktivirati improviziranu bombu koju je nosio na sebi u njujorškoj podzemnoj željeznici, te Sayfullo Saipov, Uzbekistanac od 29 godina koji je usmrtio osam osoba i ranio 12 pregazivši ih unajmljenim kamionetom u New Yorku 31. listopada, bili su povezani s Islamskom državom samo gledanjem propagandnih video-snimaka.

U SAD-u oni su najnoviji primjeri na listi samoradikaliziranih džihadista koji predstavljaju gotovo nerješiv problem policijskim i obavještajnim službama. “Opasnost od veterana džihada ne smije se podcijeniti ali ona nije najviše zabrinjavajuća”, tvrdi Albert Ford koji radi na fenomenu “domaćeg ekstremizma” u okviru analitičke skupine New America. “Oni koji su već legalno u zemlji predstavljaju najteži problem”, dodaje on.

“Napadi nedavno izvedeni u SAD-u bili su djelo ljudi rođenih ovdje ili nastanjenih u zemlji već godinama. To je prava opasnost: nesofisticirani napadi ali smrtonosni, kao što se dogodilo u listopadu u New Yorku”.

Po brojkama New Americe, 85 posto od 415 osoba optuženih za zločine povezane s islamističkim terorizmom u SAD-u nakon 11. rujna 2001. bili su američki građani ili legalni stanovnici. (Hina)

Nevjerojatno mi je da je ovo Švedska u 21. stoljeću

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari