Connect with us

Pregled

Završne pripreme za skidanje zvonika sisačke katedrale

Objavljeno

on

U nedjelju ujutro počele su završne pripreme za skidanje 14 metara visoke i 15 tona teške kape zvonika sisačke katedrale.

Kako je izjavio voditelj vatrogasnog odjeljenja JVP grada Zagreba Marko Adamčić koji vodi radove, planirano je da postupak skidanja kape počne u 11 sati, bez obzira na vremenske prilike.

“Važno je da nema jačeg vjetra, ali kiša ili snijeg nam ne smetaju. Upravo obavljamo završne radove priprema, što uključuje vezivanje sajli i dodatnih gurtni za osiguranje, te vezivanje kape zvonika za kransku dizalicu koja će ga spustiti. Jučer smo obavili sve početne pripreme i ne očekujemo dodatne probleme”, rekao je Adamčić.

Uz pet zagrebačkih vatrogasaca u operaciji će, ističe, sudjelovati trojica kranista iz tvrtke Mamut, uz podršku sisačkih vatrogasaca.

Budući da je sudjelovao u sličnoj akciji na zagrebačkoj katedrali, rekao je kako je riječ o sličnom postupku, s tom razlikom što je zagrebačka katedrala dvostruko viša, a toranj je kameni, dok je na sisačkom zvoniku postolje kape drveno. Zbog toga je u Zagrebu korišten eksploziv, a u Sisku je podnožje piljeno.

Oko katedrale je postavljen perimetar sigurnosti, ali izvođači operacije upozoravaju promatrače na nužan oprez. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari