Zbog borbe protiv korupcije bh političari ne žele u EU

  2

  Uvjeren sam da u BiH ima mnogo političara koji nisu zainteresirani za europski put, a djelomično i zbog straha od aktiviranja borbe protiv korupcije, izjavio je u razgovoru za današnji Dnevni avaz Daniel Serwer, američki analitičar i profesor na Sveučilištu “John Hopkins” u Washingtonu.

  Po njegovim riječima, postoje političari koji nisu istinski zainteresirani za Europsku uniju (EU), a dijelom i zbog toga što, ako BiH ostvari napredak, slijedi ispunjavanje uvjeta iz poglavlja 22. i 23. pregovora s Unijom, koja zahtijevaju uspostavljanje pravne države i odlučni obračun s korupcijom i kriminalom, kakav je viđen, primjerice, u Hrvatskoj.

  No, Serwer smatra da je provođenje presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić -Finci” teško političko pitanje koje se tiče odnosa snaga u BiH,prenosi Fena.

  – Rješavanje problema “Sejdić – Finci” poremetit će raspodjelu moći u BiH. Sadašnje snage odbijaju da budu oslabljene na bilo koji način. Stoga se i prijedlozi za implementaciju prave tako pažljivo da sadašnji centri moći barem zadrže svoj utjecaj u državi, ako ga već ne mogu povećati – kaže Serwer.

  Pri tome je, kako ističe, potpuno zanemarena suština provođenja presude, njen duh po kojem bi trebali svi građani biti jednaki pred zakonom.

  – Političari pokušavaju samo ispuniti slovo zahtjeva EU i to je to – ističe Serwer, dodajući da mu nije jasno zašto predstavnici Republike Srpske odbijaju prihvatiti indirektni izbor članova Predsjedništva BiH, čime bi mogla biti prevaziđena ova situacija.

  Serwer je nedavno pohvalio odluku Europske komisije da, režući financijske fondove za pomoć BiH, uputi oštru poruku političarima da njihova nemogućnost dogovora neće ostati bez posljedica.Na pitanje hoće li to doprijeti do odgovornih i postići efekt, Serwer odgovara da to ovisi ponajviše o šefu Delegacije EU u Sarajevu Peteru Sorensenu.

  – Hoće li to biti efikasno, ovisi o vještini Europske unije da odluči o tome koje fondove uskratiti i kako iskoristiti pregovore o njihovom vraćanju. A to je Sorensenova odgovornost – kaže Serwer.

  glasbrotnja.net

  facebook komentari

  • peppermintt

   Znamo mi što neće naši političari , lipo im, al što takvo stanje protektorata iniciraju stranci?

  • peppermintt

   Znamo mi što neće naši političari , lipo im, al što takvo stanje protektorata iniciraju stranci?