Connect with us

BiH

Zbog Dodika zatražene dodatne snage EUFOR-a ili NATO-a

Objavljeno

-

Ilustracija

Nižu se reakcije na jučerašnji intervju čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika u kojem ponovno spominje odcjepljenje, odnosno proglašenje samostalne Republike Srpske.

Iz Mostara se u središnji Dnevnik HTV-a javio novinar Ilko Barbarić. Rekao je kako je o uobičajenom Dodikovu folkloru, no da uslijed globalnih promjena njegove izjave dobivaju na težini.

– Dodik već godinama ponavlja istu priču o odcjepljenju Republike Srpske i to nije ništa novo, on se zapravo ne mijenja. Moramo primijetiti da se u međuvremenu pomalo i mijenja svijet, osobito u zadnje dvije godine zbog ruske agresije na Ukrajinu, ali i rata na Bliskom Istoku. I mnogi analitičari to povezuju s mogućnošću da se destabilizira i Zapadni Balkan, posljedično i Bosna i Hercegovina. Stoga, Dodikove izjave dobivaju na značaju i na težini, rekao je Barbarić.

Iza BiH je teška politička godina, osobito što se nisu postigle poželjne i tražene reforme od strane Europske unije kako bi se što prije stekli uvjeti za početak pregovora.

– Ulazi se u vrlo neizvjesnu sljedeću godinu, jer već u trećem mjesecu bi, barem što tako u Bosni i Hercegovini, nadaju trebala BiH dobiti pregovarački status. Isto tako, izborna je godina i svi polako u ovim reakcijama pronalaze, zapravo traže i svoje mjesto. Brojne su reakcije na Dodikovu izjavu zadnjih dana. Od najviših mjesta, od Washingtona, Bruxellesa, Ureda visokog predstavnika, pa do svih najviših političkih dužnosnika u BiH i svi su zapravo jedinstveni u stajalištu da Dodik zaziva destabilizaciju BiH, izvijestio je Barbarić.

Barbarić je istaknuo kako se nakon Dodikovih izjava o odcjepljenju ovakva bura zapravo dala naslutiti već prije nekoliko dana kad je Dodik izašao iz sudnice gdje mu se sudi zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika.

– Tada je Dodik rekao da ako visok predstavnik Schmidt donese izmjene izbornog zakona, on će automatski proglasiti svoj izborni zakon na teritoriju Republike Srpske. Isto tako, protivi se donošenju zakona o državnoj imovini i to je ta crvena linija kod koje on, kako kaže, ne može ići, istaknuo je Barbarić.

Naveo je i kako mnogi pušu na hladno kada je u pitanju sigurnosna situacija u BiH.

– Tumačeći ovu Dodikovu, recimo to tako, verbalnu pirotehniku s malo jačim punjenjem, da se ne bi prešlo u nešto više, nešto eksplozivnije i stoga pozivaju da međunarodna zajednica rasporedi dodatne vojne snage EUFOR-a i NATO-a u BiH kako bi se spriječili mogući izgredi.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas