Connect with us

Reagiranja

Zbog isplate mirovina, počela nova inspekcijska akcija

Objavljeno

-

Zbog punjenja proračuna, prijave što većeg broja zaposlenika i sprječavanja rada na crno, Federalna uprava za inspekcijske poslove već 15-ak dana obavlja pojačane inspekcijske nadzore na području svih deset županija Federacije BiH, doznaje portal Vecernji.ba.
Inspekcijske nadzore obavlja više od 50 federalnih inspektora u suradnji sa županijskim inspekcijama i Federalnom i županijskim upravama policije. Inspekcijske aktivnosti obuhvaćaju provjeru, izdavanje fiskalnih računa te radnopravni status zaposlenika prije svega na privatnim školskim i visokoškolskim institucijama-fakultetima.
Krajnji cilj akcije je da se smanji broj radnika kojima se ne uplaćuju doprinosi na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, što se izravno reflektira na manjak novca u mirovinskom fondu Federacije BiH. Kao i prošla, i nova akcija inspekcijskih službi bit će usmjerena na kontroli zakonitosti angažiranja zaposlenih, isplatu plaća i nadzor predaje konačnog obračuna, kao i na uplate doprinosa i proces fiskalizacije. U proračunu MIO FBiH mora se naći dovoljno novca kako ne bi s početkom 2015. godine mogla doći u pitanje učinkovita isplata mirovina. Ovakav scenarij je moguć jer punjenje fonda ne ide predviđenom dinamikom, a posljednje katastrofalne poplave dodatno su narušile ionako krhki financijski fond Zavoda MIO FBiH. Poznavatelji prilika upozoravaju kako će se situacija oko isplata mirovina sljedećih mjeseci zakomplicirati.

Naši izvori tvrde da su sve mjere koje je do sada donosila federalna Vlada oko boljeg punjenja proračuna namijenjenog isplati mirovina bile jednostavno nedostatne. Pitanje je koliko će akcije inspektora moći popuniti federalni proračun koji ostaje na novoj vlasti.

Iako se ‘platformaška’ Vlada FBiH hvalila ranijim akcijama Federalne uprave inspekcijskih poslova da je povećala broj radnika koje su poslodavci morali osigurati, ta mjera dala je tek paušalan rezultat. Jedino rješenje za ovaj problem je povećanje zaposlenosti. VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari