Pratite nas

Zbog Lagumdžije propao posljednji pokušaj dogovora

Objavljeno

na

Šestorica političkih čelnika bili su nakon tri sata razgovora s povjerenikom Europske komisije za proširenje Štefanom Fueleom spremni prihvatiti prijedlog po kojemu bi se postigao dogovor o provedbi presude “Sejdić – Finci”. No, onda je na scenu stupio predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija tvrdeći da se tim prijedlogom nastavlja dalje dijeliti BiH. To je ključni detalj razgovora koji su osam sati trajali u uredu posebnog predstavnika Europske unije u BiH.

[dropcap]K[/dropcap]ako doznaje Večernjak, početak sastanka je iznenadio sve domaće političke sudionike da će se nakon teških političkih i socijalnih napetosti prosvjeda koji su kulminirali neredima, uopće razgovarati o pitanju “Sejdić – Finci”. Čak su predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija predložili da nije racionalno razgovarati o provedbi presude uz tešku političku i sigurnosnu situaciju. No, Fuele je ponovno otvorio sporazum o 14 točaka koji utvrđuje pojedinosti dogovora oko promjene izbornog sustava. Pri tome se došlo do rasprave treba li izborni model biti sastavni dio Ustava BiH ili posebnog zakona te na koji bi se način eventualno mogle mijenjati ove odredbe dvotrećinskom većinom u oba doma i sva tri nacionalna kluba. U jednome trenutku na stolu se unutar bošnjačkog političkog kruga pojavio prijedlog kako izdefinirati izborna podpodručja u Federaciji BiH s prijedlogom koji bi odgovarao zahtjevima Hrvata. Taj prijedlog podrazumijeva da je Federacija BiH jedno izborno područje.
U njemu pobjednik izbora postaje član Predsjedništva BiH i pretpostavlja se da je to kandidat koji dolazi s područja većinskih bošnjačkih županija. Drugi pak član Predsjedništva BiH postaje kandidat, a ovoga puta je takav prijedlog stavljen na stol, koji je drugi po broju glasova s jedinstvene liste, ali uz uvjet da u četiri fiksne županije ima natpolovičnu većinu glasova. A te su županije Posavska, Hercegovačko-neretvanska, Zapadnohercegovačka i HB županija. I za izbor drugoga člana BiH Predsjedništva bilo bi ključno dobiti potporu birača iz ovih županija gdje žive u najvećem broju Hrvati. Takav prijedlog uz predsjednike dva HDZ-a Dragana Čovića i Martina Raguža podupiru čelnici srpskih stranaka, a bošnjački lideri SDA Bakir Izetbegović i Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić nisu imali ništa protiv tog prijedloga. No, onda je na scenu stupio čelnik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Poručio kako se ovim prijedlogom dalje cjepka BiH te da neće dignuti ruku za takvo rješenje. Nakon toga, Fuele je dao kratku stanku kako bi se pokušao usuglasiti ovaj dogovor. Kada su se pak bošnjački političari vratili na sastanak, svi su bili jedinstveni – poručili su kako taj prijedlog ima manjkavosti na što je navodno prigovore uputilo i Venecijansko povjerenstvo. Time je ujedno propao i posljednji pokušaj za dogovor u ovoj godini u kojoj su izbori za Parlament EU i BiH.

večernjak

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

PETERNEL: Mnogi se ne usude reći, ali emisiju NU2 treba ukinuti

Objavljeno

na

Objavio

Prekrasno je što brojni zabrinuti izražavaju podršku Stankoviću iako se može primijetiti da kod nekih drugih slučajeva nisu bili toliko pravdoljubivi zagovornici slobode govora.

Pitanje koje se nameće je u čemu je problem čak i ako se emisija ukine?

Zar je Nu2 doživotna emisija na koju Stanković ima ljudsko pravo?

Nije problem sto je Aco rekao nešto sto se nekome ne sviđa, to ne smije biti problem, već što mu se emisija potrošila i što permanentno govori gluposti koje se većini uljuđenih ne sviđaju – loš je, šablonski subverzivan, nepripremljen, nameće stavove, izlizala se forma. privatizira termin te selektivno prijateljsko-ideološki promovira izdavače, knjige, autore, firme, a omalovažava neistomišljenike.

Jednostavno je zreo za hlađenje i novi novinarski zadatak.

Mnogi se to iz nekog razloga ne usude reći, ali ja otvoreno kažem da tu emisiju treba ukinuti. Trebalo je još prije tri godine otkad kvalitetom ne zadovoljava standarde, napisao je potpredsjednik HHO-a Igor Peternel.

Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara: Šteta koju je Stanković nanio je nemjerljiva

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Sjednica Saborskog Odbora: Evo što SOA kaže o elementima sigurnosnog rizika

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost raspravljao je danas o mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti zbog stanja u Agrokoru na temelju izvještaja Sigurnosno-obavještajne agencije.

Sigurnosna analiza upozorava da se visokim rizikom smatra činjenica što Lex Agrokor nije implementiran u zemljama u kojima koncern Agrokor posluje.

Sigurnosne službe procjenjuju i da postoji značajan rizik i opasnost od velikog broja domaćih i međunarodnih tužbi zbog koji prijeti opasnost od gubitaka u koncernu. Upozorava se i na projekciju rizika, koji bi mogao značiti gubitak radnih mjesta u sadašnjem koncernu Agrokor.

Kako je u sustavu koncerna zaposleno 40 tisuća radnika, gubitak radnih mjesta smatra se ozbiljnim rizikom u procjeni sigurnosnog stanja u zemlji.
SOA intenzivno prati Agrokor tek od travnja 2017.

Nadalje, u izvješću SOA-e stoji da su sigurnosne agencije pojačanu analizu stanja u koncernu Agrokor počele intenzivno pratiti tek u travnju 2017. godine. Dakle, neposredno prije raskida koalicije HDZ-a i Mosta i nakon objave informacije o tajnom sastanku Ivice Todorića, Andreja Plenkovića, Bože Petrova, Martine Dalić i Zdravka Marića koji je održan 5. ožujka u Vladi, doznaje N1.

Predsjednik Odbora Ranko Ostojić nakon sjednice Odbora izjavio je kako o detaljima ne smije govoriti, no da su SDP-u stajališta da izvješće SOA-e o Agrokoru ukazuje na moguće posljedice za gospodarske interese, a time i nacionalnu sigurnost te da odbor treba predložiti Vladi da postupi sukladno Zakonu o domovinskoj sigurnosti radi otklanjanja mogućih posljedica koje bi ugrozile gospodarske interese, a time i sigurnost Hrvatske.

Ta je izjava u nekim medijima izazvala razne interpretacije – do toga da se u izviješću SOA-e spominje i hibridno ratovanje.

Na  upit HRT-a, iz SOA-e su  odgovorili priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

SOA je na zahtjev Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora 13. studenoga izradila izvješće o stanju u Agrokoru i mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti RH. U zahtjevu Odbora zatražila se dostava “izvješća o stanju u Agrokoru i mogućim posljedicama vezano uz eventualnu ugroženost nacionalne sigurnosti u Republici Hrvatskoj, te potencijalnim scenarijima razvoja, koje izvješće bi Odbor raspravio na svojoj sjednici”.

Sukladno zahtjevu Odbora, SOA u svom izvješću nije razmatrala hibridne prijetnje, niti hibridno ratovanje u bilo kojem dijelu izvješća. Štoviše, riječ „hibridno“ se ne spominje u niti jednom dijelu Izvješća. Isto tako, hibridno ratovanje u ni jednom trenutku nije bilo tema rasprave o Agrokoru na današnjoj sjednici Odbora.

Vezano uz hibridno ratovanje, napominjemo da je SOA u listopadu 2017. godine za potrebe Odbora izradila izvješće o informacijskim operacijama u funkciji slabljenja međunarodnog položaja RH, te da je na tu istu temu ravnatelj SOA-e sudjelovao u raspravi Odbora 19. listopada 2017. i odgovarao na pitanja članova Odbora.

Isto tako, SOA je o hibridnom ratovanju pisala u svom Javnom izvješću objavljenom 14. rujna 2017.  Tako, između ostalog, u Javnom izvješću piše: “U sklopu hibridnog djelovanja, u hrvatski medijski i informativni prostor nastoje se ubaciti lažne ili iskrivljene vijesti u kojima se Republiku Hrvatsku, EU i NATO prikazuje u negativnom svjetlu, te se želi utjecati na stabilnost hrvatskih institucija, regionalnog okruženja i euroatlantskog i europskog zajedništva”.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari