Pratite nas

Zbog lošeg koksa Aluminij svaki mjesec gubi 300.000 KM?

Objavljeno

na

Zbog nekvalitetnog koksa rumunjskog porijekla koji kupuje od firme Primorka d.o.o. Široki Brijeg Aluminij svaki mjesec gubi preko 300.000 maraka, objavilo je sarajevsko Oslobođenje pozivajući se na analize urađene za unutarnje potrebe mostarske tvrtke.

Naime, Aluminij posljednja tri kvartala koks nabavlja preko Pirmoke i to po cijeni od 447 dolara po toni, iako je to na natječaju bila najnepovoljnija ponuda skoro duplo veća od one rusko-estonske firme KBS Ltd. koja je koks Aluminiju nudila za 260 dolara po toni.

Smanjena iskoristivost struje

Prije Primorke Aluminij je koks kupovao od američke firme Rain CII, ali prema toj firmi je napravljen dug te se vodstvo odlučilo za ugovor s Primorkom, pišu sarajevske novine.

Oslobođenje navodi kako se prema posljednjem ugovoru za isporuku koksa, kojeg su potpisali Ivan Primorac, direktor Primorke i Željko Kordić, bivši generalni direktor Aluminija, mostarsko poduzeće obvezuje kupiti 10.000 tona kalciniranog naftnog koksa za razdoblje od 15. travnja do 30. lipnja, a Primorka se obvezala isporučivati 1.000 tona koksa tjedno i to po cijeni od 447 dolara po toni.

Isto tako, u ugovoru stoji kako je Aluminij dužan platiti isporučeni koks u roku od 15 dana po prijemu robe ili isporučiti Primorci protuvrijednost u aluminiju prema prosječnoj cijeni aluminija na Londonskoj burzi obojenih metala za protekli mjesec. Za sva kašnjenja u plaćanju robe Primorka će, stoji u ugovoru, Aluminiju obračunati zakonski propisane zatezne kamate te prilikom svake isporuke dostavljati i certifikat o kvaliteti.

No, Oslobođenje navodi kako je analiza pokazala kako je zbog nekvalitetnog koksa Aluminij u gubitku preko 300.000 KM svaki mjesec. Iz istog je razloga smanjena i iskoristivost struje koju troši Aluminij a povećana su i oštećenja na ćelijama na kojima je tijekom cijele 2013. godine registrirano 217 ”pečurki” koje nastaju uporabom nekvalitetnog koksa, dok je u prva tri i pol mjeseca ove godine registrirano čak 780 pečurki.

Otpala čak 233 dijela

Sarajevske novine pišu kako to dovoljno govori o kvaliteti koksa i navode kako su u cijeloj prošloj godini otpala 104 dijela anode, dok su u prva tri i pol mjeseca ove godine otpala čak 233 dijela.

U internoj Aluminijevoj analizi se navodi i kako je američki koks nešto skuplji, no i da je znanto isplativiji budući da jeftiniji rumunjski koks stvara veliku štetu na pogonu.

”Potrebna je hitna nabavka materijala za remont elektrolitičkih ćelija kako bismo što prije smanjili gubitke na klinovanim ćelijama, spriječili oštećenja na vodičima i klinovima, a samim tim umanjili izlaganja djelatnika dodatnim, ponekad i opasnim poslovima. Ukoliko izostane pravovremena nabavka materijala po planu koji je već dostavljen, trebalo bi što skorije donijeti odluku o smanjenju broja ćelija u radu”, stoji u spomenutoj analizi.

Isto tako, navedeno je kako bi se mogli smanjiti gubitci ako bi se radilo ”s koksom s kojim su radnici do sada imali iskustva”, odnosno američkim.

”Eliminirali bismo gubitke nastale zbog pojave povećanog broja pečurki, otpalih dijelova anode kao i zbog povećane temperature kupke. Time bi iskorištenje struje i potrošnju energije po toni proizvedenog aluminija vratili u normalne granice. Do povratka stare sirovine pokušat ćemo uraditi neke testne promjene u strukturi i obliku same anode. Kao takve u narednom periodu ćemo ih testirati na 16 ćelija i pritom pokušati utvrditi utjecaj veličine zrna i oblika anode na povećanu pojavu otpalih dijelova i pečurki u elektrolitičkoj ćeliji od vremena uporabe novog petrol koksa iz Rumunjske”, navodi Oslobođenje detalje analize.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Stjepan Šterc: Problem iseljavanja Hrvata iz Hrvatske i iz BiH postaje pitanje nacionalne sigurnosti

Objavljeno

na

Objavio

Problem raseljavanja stanovništva iz Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine poprimio je dramatične razmjere i postao pitanjem nacionalne sigurnosti, upozorio je u utorak hrvatski demograf Stjepan Šterc istaknuvši kako je posebice ugrožen opstanak Hrvata koji žive u BiH jer bi se njihov broj u toj zemlji u idućih deset godina mogao smanjiti čak za trećinu.

Šterc, profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (PMF), kazao je u intervjuu za bosanskohercegovački portal Slobodna Bosna kako demografska politika postaje ključno pitanje budućnosti i razvitka obje države.

“Način upravljanja u ovim prostorima i državama je i najveći krivac pojave suvremenog egzodusa, potpuno zanemarujući u provođenju izvršne vlasti funkcionalnost demografskog i gospodarskog razvitka. Mogli bi takav način upravljanja nazvati političkom okupacijom u kojoj nema praktički ničeg ozbiljnijeg vezanog za struku, logiku, znanost te projiciranje i modeliranje budućnosti”, kazao je Šterc dodajući kako je jasno da političari svojim odlukama i postupcima izravno utječu na odlazak ljudi.

Iako je Štercov plan izlaska iz demografske krize, koji je nastao kao dio izbornog programa predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, usvojen u hrvatskim tijelima vlasti, on drži kako to ipak nije učinjeno sukladno njegovim programskim načelima i koncepcijama.

Demografska problematika, kazao je Šterc, nije shvaćena kao strateško razvojno pitanje pa su posljedice nastavak svih negativnih trendova i pokazatelja do razine na kojoj se već ugrožavaju osnovni sustavi u zemlji.

“Razlog? Politička sebičnost, interesna povezivanja, financijsko-gospodarski pristup bez vrednovanja ljudskog potencijala i još puno toga. Moj je prijedlog bio vladin ured na čijem bi čelu bio podpredsjednik vlade kako bi izravno mogao politički usmjeravati stratešku revitalizacijsku politiku, jasna procjena što je u proračunu manje bitno od demografskog opstanka, apsolutna zaštita žena u trudnoći i na porodiljskom (radno pravo, ekonomska i financijska sigurnost i sl.), povezivanje s iseljeništvom. Sadašnji su postupci samo dio socijalne politike i ništa više”, konstatirao je Šterc.

Demografska kretanja osobito pogubna po Hrvate u BiH

Komentirajući demografske probleme u BiH Šterc je upozorio kako ta zemlja iz godine u godinu bilježi sve veći pad prirodnog prirasta staovništva. Razlika između broja rođenih i umrlih u 2015. godini tako je bila oko pet i pol tisuća, a u 2016. godini ta brojka je već između devet i deset tisuća.

Procjena je kako bi prirodni gubitak hrvatske populacije u BiH u narednih deset godina mogao iznositi oko 40 tisuća osoba.

Uz prirodni pad od oko dvije i pol tisuće stanovnika hrvatske nacionalnosti, na godišnjoj razini treba uračunati oko deset tisuća onih koji će svake godine trajno napustiti tu zemlju.

To bi značilo kako bi broj Hrvata u BiH, kojih je prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. bilo 544 tisuće, odnosno 15,4 posto ukupnog stanovništva te zemlje, za deset godina mogao biti smanjen za 125 tisuća.

To je dramatičnih 31.3 posto sadašnje populacije, analize su na koje ukazuje Šterc.

Sve to izravno će ugroziti sustav radne snage, mirovinski, zdravstveni te obrazovni sustav.

“Problem zaista postaje pitanje nacionalne ili državne sigurnosti, odnosno jednostavnije rečeno opstanka. Tko to na vrijeme shvati sva će svoja politička djelovanja usmjeriti nacionalnim interesima i očuvanju najvećeg potencijala u svim društvima i prostorima.”, zaključio je Šterc. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Pero Kovačević: Presuda Ratku Mladiću

Objavljeno

na

Objavio

U srijedu presuda Ratku Mladiću

Ratko MladićRaspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu će u srijedu (22. studenoga 2017.) izreći prvostupanjsku presudu Ratku Mladiću.

Podsjetimo se, Ratko Mladić je bio zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) od 12. svibnja 1992. do najmanje 8. studenoga 1996. godine.

Tužiteljstvo u optužnici Ratka Mladića tereti u dvije točke za genocid; u pet točaka za zločine protiv čovječnosti; u četiri točke za kršenja zakona i običaja ratovanja.

Haaška optužnica protiv Mladića ne obuhvaća zločin u Škabrnji.
Zločini koji se navode u optužnici Mladiću uključuju, između ostalih:

• Ubijanje bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata, uključujući vodeće pripadnike tih grupa; npr. ubojstvo 144 osobe u Biljanima (općina Ključ), ubojstvo više od 200 zatočenika u KP domu Foča, ubojstvo oko 150 ljudi u logoru Keraterm, pored Prijedora, i ubojstvo najviše 140 zatvorenika u logoru Sušica, pored Vlasenice.

• Zatočenje tisuća bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata u zatočeničkim objektima u životnim uvjetima smišljenim tako da dovedu do njihovog fizičkog uništenja. Navedeni objekti uključuju logor Manjača (pored Banja Luke), logore Omarska, Keraterm i Trnopolje (pored Prijedora), KP dom u Foči i logor Batković, pored Bijeljine.

• Ubijanje više od 7,000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana iz Srebrenice putem organiziranih i situacijskih pogubljenja, uključujući ubojstvo više od 1000 muškaraca u jednom velikom skladištu u selu Kravice i pogubljenje još 1000 muškaraca bosanskih Muslimana pored škole u Orahovcu.

• Bezobzirno razaranje privatne imovine i javnih dobara, uključujući spomenike kulture i sakralne objekte, kao što su brojne džamije širom zemlje.

• Djela ubojstava koja su bila dio cilja širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva provođenjem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja, u periodu od 12. maja 1992. do novembra 1995. godine, uključuju granatiranje tržnice “Markale” 5. veljače 1994., kada je poginulo 66, a ranjeno više od 140 ljudi.

Tužiteljstvo je u završnoj riječi suđenja zatražilo da Ratko Mladić bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Pero Kovačević / HKV

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari