Pratite nas

Zbog lošeg koksa Aluminij svaki mjesec gubi 300.000 KM?

Objavljeno

na

Zbog nekvalitetnog koksa rumunjskog porijekla koji kupuje od firme Primorka d.o.o. Široki Brijeg Aluminij svaki mjesec gubi preko 300.000 maraka, objavilo je sarajevsko Oslobođenje pozivajući se na analize urađene za unutarnje potrebe mostarske tvrtke.

Naime, Aluminij posljednja tri kvartala koks nabavlja preko Pirmoke i to po cijeni od 447 dolara po toni, iako je to na natječaju bila najnepovoljnija ponuda skoro duplo veća od one rusko-estonske firme KBS Ltd. koja je koks Aluminiju nudila za 260 dolara po toni.

Smanjena iskoristivost struje

Prije Primorke Aluminij je koks kupovao od američke firme Rain CII, ali prema toj firmi je napravljen dug te se vodstvo odlučilo za ugovor s Primorkom, pišu sarajevske novine.

Oslobođenje navodi kako se prema posljednjem ugovoru za isporuku koksa, kojeg su potpisali Ivan Primorac, direktor Primorke i Željko Kordić, bivši generalni direktor Aluminija, mostarsko poduzeće obvezuje kupiti 10.000 tona kalciniranog naftnog koksa za razdoblje od 15. travnja do 30. lipnja, a Primorka se obvezala isporučivati 1.000 tona koksa tjedno i to po cijeni od 447 dolara po toni.

Isto tako, u ugovoru stoji kako je Aluminij dužan platiti isporučeni koks u roku od 15 dana po prijemu robe ili isporučiti Primorci protuvrijednost u aluminiju prema prosječnoj cijeni aluminija na Londonskoj burzi obojenih metala za protekli mjesec. Za sva kašnjenja u plaćanju robe Primorka će, stoji u ugovoru, Aluminiju obračunati zakonski propisane zatezne kamate te prilikom svake isporuke dostavljati i certifikat o kvaliteti.

No, Oslobođenje navodi kako je analiza pokazala kako je zbog nekvalitetnog koksa Aluminij u gubitku preko 300.000 KM svaki mjesec. Iz istog je razloga smanjena i iskoristivost struje koju troši Aluminij a povećana su i oštećenja na ćelijama na kojima je tijekom cijele 2013. godine registrirano 217 ”pečurki” koje nastaju uporabom nekvalitetnog koksa, dok je u prva tri i pol mjeseca ove godine registrirano čak 780 pečurki.

Otpala čak 233 dijela

Sarajevske novine pišu kako to dovoljno govori o kvaliteti koksa i navode kako su u cijeloj prošloj godini otpala 104 dijela anode, dok su u prva tri i pol mjeseca ove godine otpala čak 233 dijela.

U internoj Aluminijevoj analizi se navodi i kako je američki koks nešto skuplji, no i da je znanto isplativiji budući da jeftiniji rumunjski koks stvara veliku štetu na pogonu.

”Potrebna je hitna nabavka materijala za remont elektrolitičkih ćelija kako bismo što prije smanjili gubitke na klinovanim ćelijama, spriječili oštećenja na vodičima i klinovima, a samim tim umanjili izlaganja djelatnika dodatnim, ponekad i opasnim poslovima. Ukoliko izostane pravovremena nabavka materijala po planu koji je već dostavljen, trebalo bi što skorije donijeti odluku o smanjenju broja ćelija u radu”, stoji u spomenutoj analizi.

Isto tako, navedeno je kako bi se mogli smanjiti gubitci ako bi se radilo ”s koksom s kojim su radnici do sada imali iskustva”, odnosno američkim.

”Eliminirali bismo gubitke nastale zbog pojave povećanog broja pečurki, otpalih dijelova anode kao i zbog povećane temperature kupke. Time bi iskorištenje struje i potrošnju energije po toni proizvedenog aluminija vratili u normalne granice. Do povratka stare sirovine pokušat ćemo uraditi neke testne promjene u strukturi i obliku same anode. Kao takve u narednom periodu ćemo ih testirati na 16 ćelija i pritom pokušati utvrditi utjecaj veličine zrna i oblika anode na povećanu pojavu otpalih dijelova i pečurki u elektrolitičkoj ćeliji od vremena uporabe novog petrol koksa iz Rumunjske”, navodi Oslobođenje detalje analize.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

‘Sluškinje’ usamljene čekale ‘najavljenu kolonu’ na Gornjem gradu

Objavljeno

na

Objavio

Portal narod.hr-a objavio je sliku usamljenih aktivistica za ratifikaciju Istanbulske konvencije na Gornjem gradu, preobučenih u “sluškinje”.

Dok su deseci tisuća ljudi prosvjedovali protiv IK, desetak aktivistica usamljene su uzalud čekale na Gornjem gradu.

Odlazak prosvjednika do Markovog trga je bio najavljen, ali nije se ostvario.  Trebali bi ih ovako češće zeznuti, komentirao je jedan komentator na facebooku 🙂

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Biskup Košić poručio zastupnicima: Ako ste vjernici, katolici: NE SMIJETE DATI SVOJ GLAS ZA IK!

Objavljeno

na

Objavio

Nakon sudjelovanja u dostojanstvenom skupu protiv Istanbulske konvencije obratio bih se narodnim zastupnicima u Hrvatskom saboru:

Dragi zastupniče, draga zastupnice!

Sada je na vama velika odgovornost: dati glas za ili protiv ratifikacije Istanbulske konvencije.

Vlada i predsjednik Vlade uputili su vam zahtjev da glasujete za IK. Pa premda je Vlada jednoglasno poduprla taj prijedlog, ODLUKA JE NA VAMA.

Ako ste vjernici, katolici, vi sljedeći svoju savjest i slušajući glas Pape i biskupa NE SMIJETE DATI SVOJ GLAS ZA IK! Ako i niste katolici, zbog pravnog i moralnog nereda koji bi IK unijela u naše hrvatsko društvo te zbog njezine nadređenosti hrvatskim zakonima čime bi se trajno razarali temelji naše suverenosti, vi također NE SMIJETE DATI SVOJ GLAS ZA IK! Regnum regno non praescribit leges!

Molim se za sve vas, na vama je velika odgovornost! Ako ništa drugo nije uvjerljiv argument za vas, činjenica da je velik dio našega naroda protiv ovakvog nadzakona trebao bi vas zamisliti je li to potrebno!
Neka vam Bog pomogne!

Domoljubi, Hrvati i katolici koji čine većinu, 86% naše nacije, ne žele IK! Rekli su to danas ovim veličanstvenim skupom sa sigurno preko 50 tisuća sudionika!
Pokažite da imate kičmu, da se ne date zaplašiti i da vam je stalo do budućnosti ovog naroda! napisao je mons. Vlado Košić, biskup sisački.

Biskup Košić: Molimo svetog Josipa da bdije nad našim hrvatskim narodom i nad našom domovinom da bi vazda sretna bila!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati