Pratite nas

Zbog nepostojanja parlamentarne većine Vlada Federacije BiH mijenja Zakone pravilnicima

Objavljeno

na

Aktualna Vlada Federacije BiH, odnosno ministar Vjekoslav Čamber, ovih je dana u praksu uvela do sada nezabilježen pravni presedan. Naime, zbog činjenice da u Parlamentarnoj skupštini BiH nema dovoljno ruku, manjinska Vlada Federacije BiH je odlučila doskočiti tome na način da umjesto redovite proceduralne izmjene i dopune Zakona isti mijenja internim pravilnikom.

vlada-federacijeKako doznajemo, Vlada Nermina Nikšića je prvo imala namjeru donijeti Uredbu kojom je  nastojala regulirati neke nejasnoće po pitanju  Zakonu o povoljnijem umirovljenju, ali  se Ured za zakonodavstvo oštro suprotstavio takvoj zamisli, prosvjedujući protiv načina jasne Vladine nakane pokušaja promjene nedavno donesenog Zakona, označivši je protuzakonitom.

Iz Ureda za zakonodavstvo FBiH, naime, otvoreno su se očitovali protiv izmjene zakonskih propisa Uredbom, sugerirajući donošenje izmjena i dopunama Zakonu o povoljnijem umirovljenju  u parlamentarnoj proceduri, odnosno na način kako je to propisano aktima o načinu rada Vlade.

Međutim za takvo što potrebna je parlamentarna većina.

-Kako aktualna vlast u Federaciji BiH već dugo nema potrebnu većinu u parlamentu, u redovite izmjene Zakona nisu se usudili ići. Kako s Uredbom postoji stanovit pravni rizik od pokretanja ocjene ustavnosti pred Ustavnim sudom, na što su upozorili i iz Ureda za zakonodavstvo, u Vladi su se dosjetili novog pravnog presedana, te su odlučili u izmjene i dopune Zakona ići internim pravilnikom, što je nezabilježen pravni presedan – tvrde naši sugovornici.

Pravilnik je donio ministar rada i socijalne skrbi Vjekoslav Čamber 26. svibnja 2014., a Vlada Federacije je dala  suglasnost na isti 28. svibnja.  Ovaj svojevrsni pravni presedan objavljen je i u službenim novinama Federacije BiH, i to na ćirilici.
I. Pehar

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Ministarstvo obrane završilo je preporuku za izbor najbolje ponude za nabavu borbenih aviona

Objavljeno

na

Objavio

Ministar obrane Damir Krstičević potvrdio je da je stručno Povjerenstvo Ministarstva obrane odabralo najbolju ponudu prilikom nabave višenamjenskih borbenih aviona.

Prije konačne odluke Vlade, mišljenje povjerenstva moraju potvrditi Saborski odbor za obranu i Vijeće za obranu.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Tomo Medved: Vlada je jasno rekla, nema osnove za tužbu logoraša

Objavljeno

na

Objavio

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved danas je u Ministarstvu hrvatskih branitelja održao konferenciju za novinare.

Komentirao je tužbu, čije su podizanje protiv Republike Hrvatske najavili bivši logoraši iz BiH. “Vrlo jasno je Vlada Republike Hrvatske u nekoliko navrata, i predsjednik Vlade, i Ministarstvo pravosuđa tumačilo presudu u Haagu. Kroz nju nije izrečena presuda Republici Hrvatskoj, već je unazad nekoliko dana bilo sličnih izjava. Za to postupanje nema osnove, stoga u demokratskom društvu sve je dozvoljeno, ali ovdje vrlo jasno i odgovorno moramo proučiti presudu i vidjeti da nema nikakve osnove za podizanje tužbe”, rekao je Medved.

Ministar se dotaknuo i kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora. “Podržavam sve radnje koje je provelo Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo. Često naglašavamo da takva djela nikad ne zastarijevaju i da nikad nije kasno pokrenuti određene procese u cilju utvrđivanja odgovornosti”, rekao je Medved.

“Napominjem da se tu radilo o činu koji je bio usmjeren rušenju ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske, raketiranju Banskih dvora u kojima se nalazio predsjednik Republike Hrvatske. Podržavam sve mjere koje su učinjene i nadam se da će počinitelji biti privedeni pravdi i odgovarati za to”, rekao je ministar.

“Vratimo se u to vrijeme i pokušajmo si dočarati što bi se desilo da su uspjeli u toj namjeri. Čin je to koji je značio početak Domovinskog rata, jako je važno da se ti počinitelji privedu pravdi i odgovaraju za taj zločin. Žao mi je što institucije koje su trebale odraditi taj proces ranije nisu, ali pohvaljujem sve što je dosad napravljeno od strane svih tijela koja su sudjelovala u procesu.

Jednako postupanje očekujem prema drugim zločinima koje su počinjeni prema žrtvama i hrvatskim braniteljima. Na tjednoj bazi otkrivamo masovne grobnice za koje su odgovorni konkretni počinitelji i očekujem da će DORH na sličan način postupiti i podići optužnice prema počiniteljima tih teških kaznenih djela”, rekao je Medved.

 

Željko Glasnović: Dajte meni ovlasti napraviti ću vam državu u tri mjeseca (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari