Connect with us

Zbog nepostojanja parlamentarne većine Vlada Federacije BiH mijenja Zakone pravilnicima

Objavljeno

on

Aktualna Vlada Federacije BiH, odnosno ministar Vjekoslav Čamber, ovih je dana u praksu uvela do sada nezabilježen pravni presedan. Naime, zbog činjenice da u Parlamentarnoj skupštini BiH nema dovoljno ruku, manjinska Vlada Federacije BiH je odlučila doskočiti tome na način da umjesto redovite proceduralne izmjene i dopune Zakona isti mijenja internim pravilnikom.[su_spacer]

vlada-federacijeKako doznajemo, Vlada Nermina Nikšića je prvo imala namjeru donijeti Uredbu kojom je  nastojala regulirati neke nejasnoće po pitanju  Zakonu o povoljnijem umirovljenju, ali  se Ured za zakonodavstvo oštro suprotstavio takvoj zamisli, prosvjedujući protiv načina jasne Vladine nakane pokušaja promjene nedavno donesenog Zakona, označivši je protuzakonitom.

Iz Ureda za zakonodavstvo FBiH, naime, otvoreno su se očitovali protiv izmjene zakonskih propisa Uredbom, sugerirajući donošenje izmjena i dopunama Zakonu o povoljnijem umirovljenju  u parlamentarnoj proceduri, odnosno na način kako je to propisano aktima o načinu rada Vlade.

Međutim za takvo što potrebna je parlamentarna većina.

-Kako aktualna vlast u Federaciji BiH već dugo nema potrebnu većinu u parlamentu, u redovite izmjene Zakona nisu se usudili ići. Kako s Uredbom postoji stanovit pravni rizik od pokretanja ocjene ustavnosti pred Ustavnim sudom, na što su upozorili i iz Ureda za zakonodavstvo, u Vladi su se dosjetili novog pravnog presedana, te su odlučili u izmjene i dopune Zakona ići internim pravilnikom, što je nezabilježen pravni presedan – tvrde naši sugovornici.

Pravilnik je donio ministar rada i socijalne skrbi Vjekoslav Čamber 26. svibnja 2014., a Vlada Federacije je dala  suglasnost na isti 28. svibnja.  Ovaj svojevrsni pravni presedan objavljen je i u službenim novinama Federacije BiH, i to na ćirilici.
I. Pehar

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari