Connect with us

Naši u svijetu

Zbog “povećane opasnosti od Al-Qaede” masovno zatvaranje američkih ambasada, u Jemenu ambasade zatvaraju i Francuska, Britanija i Njemačka

Objavljeno

-

Nakon što su iz SAD-a izdali upozorenje američkim stanovnicima da ne putuju na prostor Bliskog istoka i Sjeverne Afrike te su objavili kako će se niz ambasada privremeno zatvoriti zbog “povećane sigurnosne prijetnje”, danas su Francuska, Njemačka i Britanija istaknule kako će na dva dana zatvoriti svoje ambasade u Jemenu, također ističući “povećane prijetnje od Al-Qaede”.

Iz britanskog ministarstva vanjskih poslova ističu kako će privremeno zatvoriti svoju ambasadu u Jemenu te poručuju svim britanskim stanovnicima da napuste tu zemlju što je brže moguće. Sličnu poruku poslala je i Njemačka poručujući svojim stanovnicima da ne putuju u Jemen zbog “neizvjesne budućnosti” u toj zemlji. Francusko ministarstvo vanjskih poslova navodi: “Odluka je donijeta zbog sigurnosnih razloga jer se smatra da su prijetnje pojačane”.

Odluka Britanije, Francuske i Njemačke dolazi nakon upozorenja američkih obavještajnih agencija koje tvrde kako bi “Al-Qaeda teroristi mogli planirati napad negdje na prostoru Bliskog istoka ili Afrike”.

U poruci britanskog ministarstva također se navodi: “Ako ne napustite Jemen odmah, dok komercijalni zrakoplovi još lete, izuzetno je teško očekivati da će Vas britanska vlada moći kasnije evakuirati ili asistirati. Opasnost od terorizma visoka je diljem Jemena”.

Niti jedan izvor ne navodi koji je cilj potencijalnih novih napada, već se ističe kako su ugroženi “svi Zapadni interesi u regiji”. Jedan neimenovani jemenski dužnosnik rekao je u razgovoru za CNN: “Opasnost je znatno veća no što je bila dugo vremena”. Pojedini izvori ističu kako je napad u “zadnjoj fazi planiranja” te se strahuje da bi se mogao desiti u vrijeme kada se približavaju zadnji dani Ramazana.

Podsjetimo, SAD privremeno zatvara ambasade u brojnim državama, lista je danas još i proširena – sutra se zatvaraju ambasade u ovim državama: Afganistan, Alžir, Bahrein, Bangladeš, Džibuti, Egipat, Irak, Jordan, Kuvajt, Libija, Mauritanija, Oman, Katar, Saudijska Arabija, Sudan, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jemen.

izvor(i): RT | CNN | Reuters

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari