Pratite nas

Komentar

Zbog propasti inicijative ’67 je previše’ ponovno sotoniziraju HVO

Objavljeno

na

Kada se inicijativa “67 je previše” u Hrvatskoj našla pred propašću zbog malog broja prikupljenih potpisa za pokretanje referenduma o osporavanju podizanja starosne granice za odlazak u mirovinu, “džoker zovi” dijelu sindikalnih organizacija, ali i dijelu oporbe koja ih podržava, bilo je ponovno sotoniziranje korisnika stradalničkih mirovina pripadnika Hrvatskog vijeća obrane ili pak članova njihovih obitelji, piše Večernji list BiH.

Ista alibi matrica kao nekada kad su pojedine političke stranke osvajale vlast u Hrvatskoj ističući bijele čarape, bahatost, neciviliziranost, “rodijačke” veze, a zapravo su poticale klasični šovinizam prema Hrvatima u BiH.

Istina je, međutim, posve drukčija, a u dijelu razloga zašto se 6761 osoba našla među onima koji u prosjeku mjesečno dobivaju “povlaštene” 3064 kune, odnosno oko 750 maraka za mirovinu, nalazi se odgovor i u današnjoj manifestaciji spomena na “zaustavljanje tenkova” u Pologu kod Širokog Brijega. Hrvatske “povlaštene” mirovine dobile su obitelji poginulih pripadnika HVO-a, najtežih stopostotnih invalida i stradalnika.

Te su mirovine ipak upola niže nego što ostvaruju njihovi kolege koji su isto pravo ostvarili u Hrvatskoj. Isplata ovih mirovina dio je međunarodnog sporazuma između Hrvatske i BiH, ali i zakona. Ministar branitelja Zapadnohercegovačke županije Mladen Begić ističe kako se radi o neprimjerenoj hajci i sotoniziranju branitelja HVO-a. 
“Činjenica je da je više od 7000 Hrvata iz BiH poginulo u obrani BiH, ali i Republike Hrvatske. Jednom prigodom, jedan naš predstavnik iz Bosne i Hercegovine u ratnom vremenu zahvaljivao je pokojnom predsjedniku Franji Tuđmanu za doprinos i pomoć koju je Republika Hrvatska pružala da se obrani hrvatski narod u BiH.

Pokojni predsjednik na to mu je odgovorio: ‘Nemoj mi na tome zahvaljivati. Nema te vage koja će izvagati tko je komu više pomogao. Da nije Hrvata Herceg Bosne, Hrvatska ne bi bila ostvariva. Da nije Hrvatske, Hrvati Herceg Bosne ne bi obranili svoje domove, svoj prostor i svoje obitelji’, rekao je tada Tuđman”, a svjedoči ministar Begić.

Po njegovim riječima, čini se kako kritičari HVO-a i Hrvata BiH još uvijek nisu prežalili što se napravilo u posljednjem ratu. 
“Hrvatski narod tada je pokazao zajedništvo i to zajedništvo urodilo je stvaranjem Hrvatske kao moderne, suverene, demokratske, danas europske i članice NATO saveza. Ja bih rekao da upravo tu činjenicu brojni ne mogu prežaliti”, dodao je ministar Begić.

Slično portretiranje Hrvata u BiH, kao “parazita” koji financijski crpe Republiku Hrvatsku uobičajeni je pokušaj izvrtanja istine bez sagledavanja ukupnog odnosa. To je u svojoj raspravi pred Hrvatskim Saborom svojedobno istaknuo i zastupnik, ali i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić. On je naveo da samo od korištenja vodenog potencijala iz Buškog jezera Hrvatska kroz sustav hidroelektrane Orlovac ostvaruje oko 50 milijuna maraka dobiti. To je otprilike iznos novca koji Hrvatska isplaćuje za mirovine braniteljima HVO-a. Ne treba ni spominjati trgovinsku razmjenu između BiH i RH, piše Zoran Krešić/Večernji BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Glasnović: Bez 4 zborna područja HVO-a mi danas ne bi imali niti Hrvatsku državu niti Federaciju

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska i BiH. Jedinstveno ratište. Hrvatske snage-HV, HVO. Šta tu ne razumiju agitpropovci na partijskim portalima.

 

Glasnović: Zašto je Marksizam koji potiče iz Sotonizma jugozomboidima tako drag?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Davor Ivo Stier: Pavelićev antikomunizam i Titov antifašizam jesu dio naše povijesti, ali ne smiju biti dio hrvatske sadašnjosti i budućnosti

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik i mogući kandidat za novog predsjednika HDZ-a, Davor Ivo Stier, oglasio se povodom Dan sjećanja na žrtve svih totalitnih režima, te upozorio kako svaki istinski demokrat mora odbaciti totalitarnu ideologiju i propagandu, kako Pavelićevog antikomunizma tako i Titovog antifašizma

-Danas je Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima. Europski parlament je izabrao ovaj datum, 23. kolovoza, kao podsjetnik na pakt koji su nacisti i komunisti sklopili prije 80 godina. Iako se ta činjenica rijetko ističe u javnosti, na početku Drugog svjetskog rata, od 1939. do 1941., nacisti i komunisti su imali pakt o nenapadanju.

Nacisti su pakt prekršili 22. lipnja 1941. napadom na Sovjetski savez i tek tada je ovdašnja Komunistička partija započela borbu protiv nacizma, fašizma i Pavelićevog režima, stoji u objavi Davora Ive Stiera na njegovoj službenoj Facebook stranici.

Podsjetio je i na aktivnosti kršćanskih antifašista, pogotovo onih u Istri.

-Puno prije komunista, hrvatski kršćanski antifašisti suprotstavljali su se fašistima u Istri. Među njima Antun Milovan, otac biskupa Ivana i bliski suradnik mons. Bože Milanovića, a kojega su komunisti ubili 1945. Danas se prisjećamo Antuna Milovana, blaženog Miroslava Bulešića, kao i svih nevinih žrtava fašizma i komunizma. Njihova žrtva svjedoči o istinskoj ljubavi prema slobodi, o kršćanskom i demokratskom suprotstavljanju svakom totalitarnom režimu i ideologiji. Totalitarizam se ne može opravdati pukim suprostavljanjem drugom totalitarizmu, bez iskrenog zalaganja za slobodu i demokraciju, podsjeća Stier.

Na koncu upozorava kako će svaki istinski demokrat odbaciti totalitarnu ideologiju i propagandu, kako Pavelićevog antikomunizma tako i Titovog antifašizma.

-Zato će svaki istinski demokrat odbaciti totalitarnu ideologiju i propagandu, kako Pavelićevog antikomunizma tako i Titovog antifašizma. Iako međusobno suprotstavljeni, ti su diktatori i njihovi režimi bili negacija slobode. Oni jesu dio naše povijesti, ali ne smiju biti dio hrvatske sadašnjosti i budućnosti. Jer je suverena i demokratska Republika Hrvatska stvorena na temelju volje hrvatskog naroda za slobodom i pobjedom hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, zaključuje Stier.

R.H.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari