Connect with us

Iz Svijeta

Zbog prosvjeda vozača kamiona Ontario proglasio izvanredno stanje

Objavljeno

-

Foto: EPA

Premijer kanadske savezne države Ontario Doug Ford proglasio je u petak izvanredno stanje zbog već dva tjedna dugih prosvjeda protiv ograničenja u pandemiji covid-19.

Prosvjednici i dalje odbijaju deblokirati promet, a napose je ključan most Ambassador koji je ključna prometnica za trgovinu između Kanade i Sjedinjenih Država.

Premijer Ford (konzervativna stranka) rekao je da će prosvjednicima jasno dati do znanja da je “protuzakonito” blokirati ključnu infrastrukturu.

“Bit će posljedica i one će biti oštre”, poručio je Ford.

Prosvjednicima prijeti kazna do godine dana zatvora i 100.000 dolara novčane globe.

Osim što su krajem siječnja, kada je počela pobuna protiv epidemioloških mjera, zauzeli prometnice u glavnom gradu Ottawi, vozači kamiona i njihovi pristaše žele udariti na gospodarstvo paralizirajući i neke glavne trgovinske rute.

Viseći most Ambassador koji Ontario povezuje s Detroitom u SAD-u, presudan je za automobilsku industriju, ali i za američke bolnice u kojima radi velik broj medicinskog osoblja iz Kanade.

Blokada na kanadskoj granici prijeti opskrbnim lancima koji su već oslabljeni zbog nestašice i kašnjenja povezanog s pandemijom, upozorio je početkom tjedna Brian Kingston, predsjednik Kanadske udruge proizvođača automobila, zatraživši prekid prosvjeda.

Oko 40.000 ljudi svakodnevno prolazi tim mostom i preveze se robe u vrijednosti 323 milijuna američkih dolara.

Kanadski pokret prozvan u početku “konvoj slobode” bio je isprva usmjeren protiv odluke po kojoj se vozači kamiona moraju cijepiti ako žele prijeći granicu s SAD-om.

No ubrzo se prometnuo u prosvjede protiv epidemioloških mjera i protiv vlade, a inspirirao je i stanovnike Novog Zelanda, a slična akcija počela je i u Francuskoj gdje je u Parizu policija proglasila zabranu prosvjeda zbog “opasnosti remećenja javnog reda”. (Hina)

Pariz spremno očekuje ‘konvoje slobode’

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari