Connect with us

Zbog rušenja malezijskog zrakoplova Srbiju očekuju pritisci SAD-a i EU-a

Published

on

Rušenje malezijskog zrakoplova na istoku Ukrajine moglo bi dovesti do novog pritiska SAD-a i EU-a na Srbiju da se priključi sankcijama protiv Rusije, upozorava Tanjug prenoseći komentare beogradskih medija.

ALEKSANDAR VUCICTako Blic ocjenjuje kako Srbija ima sve manje mogućnosti balansiranja i zadržavanja neutralne pozicije jer “zaoštravanjem odnosa Washingtona i Bruxellesa prema Moskvi, u srpskoj Vladi očekuju dodatni pritisak da se Beograd priključi sankcijama Zapada prema Rusiji”.

“Iz Nemanjine 11 kažu da se očekuju dodatne ‘sugestije’ zapadnih držav

Srbija je osudila rušenje aviona i zatražili smo istragu o nesreći. Zalažemo se za prekid sukoba i dijalog, rekao je srpski šef diplomacije Ivica Dačić za Blic. Taj list također podsjeća na izjavu premijera Aleksandra Vučića koji se nada da Srbija “ni kriva, ni dužna neće platiti najveću cijenu zbog ovakvog užasnog zločina”.a da se Srbija, koja želi u EU, nakon nesreće u Donjecku konkretnije odredi prema Rusiji”, prenosi taj list.

Informer navodi da će “EU uskoro od Beograda zatražiti jasnu osudu ‘zločina proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine’, kao i da se pridruži politici Bruxellesa koji je Moskvi uveo sankcije zbog aneksije Krima”.

Sugovornik Informera, predstavljen kao “drugi čovjek najmoćnije zapadne ambasade u Beogradu”, poručio je kako je “isteklo vrijeme srpske neutralnosti” jer nakon rušenja malezijskog zrakoplova i ubojstva skoro 300 ljudi srpska vlast mora zauzeti jasno stajalište.

“Ovo je situacija u kojoj neutralnost više nije moguća. Srbija mora osuditi zločin ako hoće u EU. Srbija može to ne učiniti, ali onda više neće moći računati na podršku Zapada. Ako srpska elita odluči potpuno se okrenuti Moskvi, i to je u redu, ali morate biti svjesni posljedica takve odluke”, citirao je Informer riječi zapadnog diplomata.

 

 

M.M.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari