Pratite nas

Hrvatska

Zbog sigurnosne prosudbe policija “privremeno ograničila” pristup Markovu trgu

Objavljeno

na

Policija je u ponedjeljak izvijestila da je uoči dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagreb “temeljem sigurnosne prosudbe vezane za provođenja posebnih mjera sigurnosti, odnosno osiguranja štićenih osoba i objekata” privremeno ograničila pristup Markovu trgu.

“S obzirom da se ova odluka odnosi i na sudionike najavljenog javnog okupljanja za današnji dan na Markovom trgu želimo jasno razgraničiti da se ne radi o zabrani javnog okupljanja kako je to definirano Zakonom o javnom okupljanju”, priopćila je zagrebačka policija.

Prosvjed zbog Vučićeva dolaska na Trgu sv. Marka najavila je Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. No, uoči prosvjeda policijska vozila su zapriječila pristup Gornjem gradu Radićevom ulicom pa je prosvjed nastavljen na Trgu bana Jelačića.

Odluka o zabrani pristupa Markovu trgu donesena je na temelju Zakona o policijskim poslovima i ovlastima koji propisuje da se radi osiguranja štićenih osoba može “privremeno ograničiti pristup ili kretanje u određenom prostoru”.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Plenković: Tko god mi radi o glavi, neće uspjeti

Objavljeno

na

Objavio

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u utorak je rekao da neće uspjeti tko god mu “radi o glavi” te poručio kako svi koji istražuju tzv. ‘sms aferu’ trebaju je rasvijetliti do kraja.

“Tko god radi neće uspjeti”, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice saborskog Kluba HDZ-a upitan tko mu “radi o glavi” ako je točna informacija tjednika Nacional da su kod bivšeg policijskog informatičara Franje Varge nađeni lažirani dokumenti po kojima ga je trebalo izravno optužiti za tešku korupciju kako bi ga se kompromitiralo i natjeralo na ostavku.

Plenković: Oni koji istražuju ‘sms aferu’, trebaju je rasvijetliti do kraja 

Plenković je rekao da ne sumnja ni u koga već traži od svih koji istražuju tzv. ‘sms aferu’ da to rasvjetle do kraja. Smatra kako se tu nalazi jako puno elemenata koji su se “fabriciranjem različitih kvazi dokumenata nastojali puštati u eter za destabilizaciju političke scene i pravljenje afera kojih nema”.

Upitan o ulozi savjetnika Predsjednice RH za nacionalnu sigurnost Vlade Galića u ‘aferi sms’, Plenković je rekao kako ne zna kakva je njegova uloga u tome. Drži kako se Galić o tome može javno očitovati ili prema kome treba u tom slučaju. Dodao je i kako se s Galićem zna, ali da nisu najbolji prijatelji.

Plenković nije želio spekulirati ima li Galić vezu s nekim poluobavještajnim miljeom. Ponovio je kako u vezi te afere treba sve rasvijetliti jer ga zanima “do kuda te priče fabriciranja mogu ići, a očito su se dobro raširile”. Naveo je i da se time bave sva tijela koja se time trebaju baviti: SOA, Ravnateljstvo policije, DORH.

Upitan je li o novim saznanjima u toj aferi razgovarao sa svojim zamjenikom u HDZ-u Milijanom Brkićem podsjetio je kako je s njim razgovarao prije, a da  je Brkić tada demantirao bilo kakvu vezu s bilo kakvom aferom.

Premijer nije želio konkretno odgovoriti na upit kako komentira izjavu predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović da će se nakon izbora za Europski parlament odlučiti hoće li ići u natjecanje za drugi mandat i hoće li je do tada čekati da se odluči poručivši: Mislim da smo se ona i ja dobro razumjeli. Nemam nikakvih dilema. Mislim da znam što će se odlučiti, kazao je.

Plenković: Ako uhvatim vremena, ići ću na predstavljanje knjige Martine Dalić

Na pitanje kako komentira e-mailove koje je u aferi Hotmail objavio N1 da su razmijenili Martina Dalić i Branimir Bricelj, a koji pokazuju da se ‘lex Agrokor’ u posljednji tren mijenjao kako bi se tekstom zakona pogodovalo američkom fondu Knighthead, Plenković je odgovorio da će u srijedu ministar gospodarstva Darko Horvat podnijeti izvješće o poslovanju Agrokora posljednjih mjeseci ponovivši da su u kratkom roku donijeli vrlo kvalitetan zakonski okvir vezan uz tu tvrtku.

Istaknuo je kako je sada važno da su OPG-ovi isplaćeni, radna mjesta sačuvana, velika i srednje velika hrvatska poduzeća imala su vremena stati na noge i opstati te je sada poslovanje Agrokora dobro i nagodba je postignuta. Plenković smatra kako je bitno da su se o toj aferi očitovala ona tijela koja su se o tome trebala očitovati.

Upitan je li dobro da guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić ide na predstavljanje knjige Martine Dalić, odgovorio je kako ne vidi problem da Vujčić govori o temi koja se ticala i nadležnosti HNB-a . “Za mene to nije neki problem. Ovo je slobodna zemlja, može ići tko god želi”, rekao je Plenković. Dodao je i da će ići na predstavljanje knjige ukoliko uhvati vremena.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Ministar Pavić: Još ima 13.000 mirovina iz NOB-a, koji je završio prije 75 godina

Objavljeno

na

Objavio

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić izjavio je u utorak da je i dalje spreman na razgovor sa sindikatima o mirovinskoj reformi, te ih javno pozvao na dodatne razgovore, o čemu im je uputio i dopis, pa se nada će “ponovno sjesti za stol”.

Upitan je li Vlada spremna na neke ustupke sindikatima, Pavić je najavio da mirovinski paket ide u raspravu pa će se vidjeti hoće li biti još amandmana i na koji način ga poboljšati, ali reforma je u visokoj fazi finalizacije.

Mladen Pavković: Dokle će još partizanske mirovine biti nasljedne?

Paket je apsolutno usuglašen s koalicijskim partnerima i mnogim dionicima, razgovarano je s financijskom industrijom, socijalnim partnerima i zainteresiranom javnošću. Četiri mjeseca smo provodili intenzivne konzultacije. Nama je bitno da postignemo povećanje mirovina, održivost javnih financija i da niti jedna skupina sadašnjih i budućih umirovljenika ne bude diskriminirana, rekao je Pavić.

Na novinarski upit razmišlja li Vlada da se tzv. povlaštene mirovine, koje se nisu financirale iz rada, a isplaćuju po posebnim propisima, izdvoje u poseban fond, Pavić je rekao kako će se ići u njihovu reviziju, podsjetivši da još ima 13.000 mirovna iz NOB-a, koji je završio prije 75 godina.

Imamo različite sustave, napravit ćemo analizu pa ćemo vidjeti, najavio je Pavić nakon potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava za projekt “e-Poslovanje” u Ministarstvu uprave..

Podsjetio je kako je godišnji deficit mirovinskog sustava 17 milijardi kuna, a 6 milijardi kuna je trošak Drugog mirovinskog stupa.

Cilj je mirovinske reforme da mirovine budu veće, da imamo opstojnost i dugoročnu održivost javnih financija i da ne diskriminramo ni jednu skupinu umirovljenika. Ako se ne bi išlo u reformu, mirovine građana rođenih nakon 1962. godine, koji iduće godine idu mirovinu, bile bi od 600 do 700 kuna niže, poručio je.

Najavio je da će sadašnjim umirovljenicima mirovine i dalje rasti, te podsjetio da su u prve dvije godine Vladina mandata mirovine rasle za 6,39 posto, iako je obećano da će u cijelom mandatu porasti za 5 posto.

(Hina)

 

75 posto partizanskih mirovina su naslijeđene – SDP-ova vlast 2001. “stvorila” 6000 novih partizanskih mirovina!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari