Connect with us

Hrvatska

Zbog snježnog nevremena, vozila s autoceste silaze u Gospić

Objavljeno

-

Foto: Hina

Zbog gotovo metra napadalog snijega, sva vozila koja voze prema jugu silaze s autoceste na čvoru Gospić, budući da je autocesta otvorena samo do Svetog Roka, a ondje se ne bi imali kamo skloniti, dok je u Gospiću organiziran prihvat, doznaje Hina u Policijskoj upravi u Gospiću.

Kako je državna cesta od Gospića prema Gračacu također zatvorena za sav promet policija, moli putnike da s autoceste silaze prije Svetog Roka, jer su ta odmorišta puna.

Glasnogovornica Ličko- senjske policijske uprava Maja Brozičević rekla je Hini da vozila masovno silaze u Gospić, iako poneko siđe i u Brinju i u Otočcu, jer smatraju da u Gospiću imaju i prihvat Civilne zaštite i više drugih opcija za skloniti se na sigurno, sve dok ceste ne budu prohodne.

Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Brozičević, inače iz Gospića, rekao je Hini da je u Gospiću dosad napadalo oko 80 centimetara snijega, izvan grada i do metar, ali da za sada nema ljudi koji su u zastoju uz cestu ili na cestama.

Volonteri Stanice Gospić su u pripravnosti, očistili su prostor oko vozila i motornih saonica, ali za sada nema dojava da nekog treba prevesti. Spremni su, kaže, ujutro otići do Karlobaga, s tim da će ispred njih cestu Gospić-Karlobag čistiti ralica, kako bi na hemodijalizu u Gospić dovezli jednog pacijenta.

Uz njih u pripravnosti su još stanice Ogulin, Karlovac i Makarska.

“Zbog zimskih uvjeta i obilnog snijega intenzivno na pomaganju ljudima sada rade HGSS-ovci stanica Zadar, Šibenik i Split, a ako bude potrebe, aktivirat će se i stanice koje su u pripravnosti”, rekao je Brozičević.

Tako će, ustreba li, iz automobila koja su ostala uz ceste ili na cestama prevoziti ili prenijeti djecu ili bolesne i slabe osobe, a ostalima se savjetuje da ostanu u svojim vozilima, da budu strpljivi, te će i oni, u slučaju potrebe, dobiti pomoć koju budu trebali, rekao je Brozičević.

HAK: Nema slobodne ceste prema Dalmaciji, veći broj vozila isključen iz prometa

Zbog loših meteoroloških uvjeta do daljnjega nema slobodnog cestovnog pravca za sve skupine vozila iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto, a iz Hrvatskog auto-kluba izvijestili su da je veći broj vozila isključen iz prometa te su na odmorištima i parking mjestima.

HAK savjetuje vozačima da ne kreću na put  te da poštuju ograničenja na pojedinim državnim cestama koje su zatvorene za sav promet odnosno za pojedine skupine vozila zbog nepovoljnih uvjeta uzrokovanih snijegom u Lici i Gorskom kotaru te jakom burom u priobalju.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici i Gorskom kotaru, a prometna policija povremeno isključuje vozila na pojedinim čvorovima na autocesti A1, ovisno o priljevu vozila.

U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije, dodali su iz HAK-a i korisnike zamolili za strpljenje.

Vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

U priobalju puše bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima te je u prekidu više trajektnih, katamaranskih i brodskih linija. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari