Connect with us

Vijesti

Zbog suparništva političara BiH bi mogla izgubiti 100 milijuna eura godišnje

Published

on

BiH bi godišnje mogla gubiti 75 do 100 milijuna eura iz fondova EU zbog suparništva između srpskih, hrvatskih i bošnjačkih političara, koji se ne mogu dogovoriti o tome kako treba potrošiti taj novac, upozoravaju službenici EU.

Bez napretka do rujna BiH bi mogla ostati bez nekoliko stotina milijuna dolara iz IPA fondova u sljedećem ciklusu raspodjele sredstava od 2014. do 2020. godine, jer će novac biti preusmjeren u susjedne zemlje, koje se također nadaju ulasku u  EU.

– IPA je pretpristupni instrument. Ide li ova zemlja prema članstvu ili ne? Iskreno, mislim da ne ide – rekao je za Reuters zamjenik šefa delegacije EU u BiH Renzo Davidi.

On je dodao da isti problemi postoje već godinama i da bi BiH mogla ostati bez pristupa fondovima bez napretka na političkom frontu sljedećeg mjeseca.

Europska komisija je zbog zastoja već suspendirala projekte iz oblasti poljoprivrede, turizma i pomoći malim poduzećima.

Davidi je rekao da je BiH naročito nefleksibilna kada je riječ o bescarinskom uvozu robe iz EU zbog straha za svoje poljoprivredne proizvođače i da zato traži brojne “druge stvari”.

– BiH traži više od EU nego što EU traži od BiH – zaključio je zamjenik šefa delegacije EU u BiH.

Srna

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari