Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi podržava Thompsona

4

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi u četvrtak je izrazio potporu svom suborcu Marku Perkoviću – Thompsonu, prekršajno prijavljenog zbog pjesme Bojna Čavoglave koja je, kako ističu, nastala na samom početku Domovinskog rata i postala njegov simbol.

“I ove smo godine suočeni s nesmiljenim napadima na Marka Perkovića – Thompsona, s lažima i manipulacijama, te progonima dijela publike zbog veličanstvenog koncerta kojeg je u suorganizaciji s Ministarstvom hrvatskih branitelja održao u Slunju na Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, 5. kolovoza 2017.

Zgroženi smo što zbog odijevanja majica s legalnim znakom postrojbi iz Domovinskog rata naši suborci bivaju privođeni dok po Hrvatskoj slobodno šeću oni koji su zazivali Slobu (Slobodana Miloševića) da im pošalje salate pjevajući ‘Bit će mesa, bit će mesa klat ćemo Hrvate…’. Ne mislimo to tek mirno gledati!”, navode u priopćenju.

Dodaju i da je pjesma “Bojna Čavoglave” bila motivator svakom branitelju da izdrži u borbi.

“Stihovi ove pjesme zaštićeni su Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima, nikada nije bila nekim zakonom ili presudom zabranjena, niti je neki od legalno snimljenih nosača zvuka zabranjen. Za tako nešto ni nema razloga.

Naime, pjesma ne govori o ustašama ni o 2. svjetskom ratu već o Domovinskom ratu u kojem smo se borili ‘Za dom braćo, za slobodu…’ i uspjeli smo osloboditi sva okupirana područja i omogućiti svim državljanima Lijepe naše da se vrate svojim domovima.

Cijena te slobode plaćena je životima, a ova pjesma i danas njeguje sjećanja na naše pale suborce, braću koja su ‘Stala… da obrane naše domove’. Stoga nam nije jasno što se to u njoj kosi s člankom 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i čiji je, zapravo, ‘red i mir’ prekršio izvođač.

Nama je, pak, ‘poremetilo mir i normalan način života, stvorilo nemir, neraspoloženje i uznemirenost…'(Čl. 1) što se ‘na javnom mjestu vrijeđaju i omalovažavaju moralni osjećaji građana’ (Čl. 14) čiji su mir i ponos upravo na veliki Dan pobjede na ovaj način povrijeđeni”, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik udruge Miljenko Kolobarić.

Velimir Bujanec: NE DIRAJTE SVETINJE!

facebook komentari

 • Istina

  Izborima se ne može postignuti ništa pozitivno. Mislim da je došlo vrijeme za: mi ili oni.

 • miro

  Svi mi Hrvati podržavamo Marka Perkovića Tompsona osim pete kolone koja je ostala prikrivena za vrijeme domovinskog rata i političara koji žale za bivšom srboslavijom,to su oni kako kažu lijevi.Mi smo oduvijek za ljude “”koji nisu u redu govorili da su lijevi.Njima se pridružuju i političari kako kažu sa centra,koji može biti i desni i lijevi.Koje su to gluposti,centar je alkarski rečeno u “sridu” ne može biti ni gore ni dolje ni desno ni lijevo . Neka malo prouče povijest i bližu i daljnu po Europi i svijetu, pa neka vide kako prolaze oni koji ne slušaju svoj narod i ne rade za njegov prosperitet nego samo za sebe i tuđe interese koji su debelo podmazani kuvertama sa dolarima i eurima.” Za dom spremni “je Hrvatski oslobodilačko-borbeni poklič koji nam nitko neće oduzeti,ako moramo u zatvor neka naprave nove pa neka nas stavljaju u njih umjesto petokolonaša koji pljuju po Hrvatskoj državi i Hrvatskom narodu.Nijedna vlast nije za uvijek,jedva čekam BRUNU,ZLATKA i GLASNOVIĆA sa ostalim domoljubima poput njih i nas koji volimo i molimo za našu Lijepu Hrvatsku.

 • EMINƎM

  Uvijek sam bio ZA DOM SPREMAN.! I prije mene i poslije.
  ZA DOM SPREMNI ! ZA SVA VREMENA

 • Petar Sikirić

  TKO NE PODRŽAVA THOMPSONA NIJE HRVAT I GOTOVA PRIČA…