Pratite nas

Vijesti

Zbor vojnika, dočasnika i časnika HVO HR HB upozorio na neodrživost položaja hrvatskog naroda u BiH

Objavljeno

na

Zbor vojnika, dočasnika i časnika HVO HR HB obratio se ovih dana otvorenim pismom najvišim političkim dužnosnicima hrvatskog naroda u BiH i Republici Hrvatskoj, predsjednicima političkih stranaka te crkvenim velikodostojnicima. Vojnici, dočasnici i časnici HVO-a u pismu upozoravaju na neodrživost stanja u kome se nalazi hrvatski narod u BiH, ali i branitelji HVO-a, te se nizom pitanja otvoreno obraćaju predsjednicima određenih političkih stranaka u BiH

Otvoreno pismo prenosimo u nastavcima:

“Poštovani,

43f6b0e7010908a08f8096750a757221imajući u vidu složenost političke situacije u Bosni i Hercegovini (BiH), kao i lošu poziciju hrvatskoga naroda u odnosu na druga dva naroda, te svakodnevna poniženja, koja podnose hrvatski branitelji i cjelokupni  hrvatski narod u BiH, mi branitelji-vojnici, dočasnici i časnici „Hrvatskoga vijeća obrane“ (HVO), „Hrvatske republike Herceg- Bosne“ (HR- HB), osjećamo obvezu i odgovornost, kako moralnu tako i nacionalnu, reagirati i ozbiljno ukazati na određena, u nacionalnom smislu, neodgovorna  ponašanja, kako pojedinaca tako i stranaka  u pogledu političke nezrelosti i neodgovornosti, nepotizma, korumpiranosti, komercijalizacije političkih stranaka, neozbiljnosti, nesposobnosti za vođenje odgovorne nacionalne, (a ne isključivo stranačke) politike, kao i za rješavanje hrvatskoga nacionalnog pitanja u okviru ustavnih reformi, koje se najavljuju u BiH već duže vrijeme.

Evidentno je da u BiH postoje odgovarajuće destruktivne (separatističke) opcije, koje se nimalo ne ustručavaju javno očitovati  kako  BiH ne vide kao cjelovitu zajednicu ravnopravnih naroda u bližoj ili daljnjoj budućnosti, te koje pokazuju otvorene težnje ka njenom raspadu, tj. odcjepljenju  jednog dijela njenog teritorija.

Isto tako, evidentno je i postojanje unitarne opcije, čiji zagovornici  BiH vide isključivo kao visoko centraliziranu državu u kojoj će jedan narod biti dominantan nad ostalima, pri čemu  se majorizacija brojnijih nad manje brojnima,  otvoreno zagovara na svim područjima života.

Osobito zabrinjavaju otvorene teritorijalne težnje na većinska hrvatska područja, odnosno na prostor Herceg- Bosne, kojega je HVO obranio u ratu i koji je u hrvatsko-bošnjačku Federaciju BiH unesen kao miraz i zalog trajnom miru. Te iste unitarističke snage već duže vrijeme pokušavaju raznim metodama zastrašivanja, terorističkim djelima i raznim drugim metodama pritiska, natjerati Hrvate na iseljavanje sa stoljetnih hrvatskih ognjišta u BiH, čime nastavljaju otvorenu primjenu ratnih planova tijekom kojih je hrvatski narod u BiH, treba li podsjećati, najviše stradao.

Ovakvo stanje traje još od prestanka ratnih sukoba, a jedina konstanta je stalno slabljenje političke pozicije hrvatskog naroda i onemogućavanje političkog utjecaja, kako djelovanjem raznih međunarodnih institucija koje su stalnim pritiscima u potpunosti nastojale devastirati hrvatsku nacionalnu politiku u BiH, tako i djelovanjem domaćih struktura koje su dolazile iz druga dva naroda, gdje su se politički predstavnici druga dva naroda doslovno natjecali tko će posredstvom različitih metoda iz domena specijalnog rata, proizišlih uglavnom iz metodologije rada bivših jugo-komunističkih struktura sustava, ostvariti veći utjecaj na hrvatske političare i hrvatsku politiku u BiH. Cilj ovakvih nastojanja bio je, i ostao, osigurati isključivo sebi, odnosno svome narodu, dominantan politički položaj u jednom od dva postojeća entiteta – Republici Srpskoj ili Federaciji BiH.

Ne treba previše mudrosti kako bi se došlo do zaključka da su dva postojeća entiteta postala većinski entiteti druga dva naroda – Republika Srpska srpskog, a Federacija BiH bošnjačkog naroda. U političkim razračunavanjima unitarističkog i separatističkog koncepta, hrvatski politički predstavnici su, kao i hrvatski narod, malo pomalo gubili politički subjektivitet, da bi u posljednje vrijeme postali isključivo moneta za potkusurivanje u međusobnim sukobima srpske (separatističke) i bošnjačke (unitarističke) politike u BiH, koja sve otvorenije pokazuje da bi u budućnosti bila zadovoljna i stvaranjem unitarne države na 51 posto post-daytonske BiH.

Imajući sve ovo u vidu postavlja se pitanje kakva je uopće budućnost države BiH i hrvatskog naroda? Očigledno je da velikobošnjački krugovi, kroz proces majorizacije Hrvata i unitarizaciju većeg bh entiteta, izravno pogoduju srpskim separatističkim težnjama na prostoru ostatka BiH.

Proces majorizacije, koji na prostoru Federacije BiH godinama provode bošnjačke unitarističke snage, obilježen je otvorenim pokušajima centralizacije na svim razinama vlasti u BiH kao i po svim pitanjima, uključujući i neravnomjernu raspodjelu proračunskih sredstava, pokušajima protuustavnog i centralističkog nametanja rješenja u javnoj upravi, školstvu, zdravstvu itd., ali i otvorenim izborom hrvatskih predstavnika u tijela vlasti. Otvoreno radeći na procesu dekonstituiranja Hrvata, velikobošnjačke unitarističke snage su u posljednje vrijeme, preko sebi odanih hrvatskih kadrova (u komercijaliziranim političkim strankama kakva je npr. NSRZB, koje potpuno otvoreno potkupljuju birače nudeći im novac ili neke druge usluge za glas na izborima ), zatražile i gašenje županija, na koje je prenesen dio suvereniteta nekadašnje HR Herceg- Bosne.

Nažalost, i pred nadolazeće Opće izbore u BiH, nakon kojih će uslijediti i ulazak u dugo najavljivani proces ustavnih promjena, odnosno o novoj ustavnoj arhitekturi BiH, hrvatske političke stranke su nejedinstvene. Jedna skupina stranaka okupljena je oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS), drugi (HDZ-1990) su malo u HNS-u a malo izvan njega pri čemu traže potporu saveznika među unitarističkim bošnjačkim snagama , treći se diče potporom pet-šest bošnjačkih stranaka (Stranka Pravde i Povjerenja- SPP), dok se četvrti (HSP BiH) ponose nastupom u bošnjačkoj koaliciji na prostorima Republike Srpske.

Nedvojbeno, Hrvatski narodni sabor je institucija kroz koju se treba stvarati i braniti nacionalna strategija hrvatskog naroda u BiH, ili bi tako trebalo biti, od koje hrvatski narod u BiH puno očekuje, i što će svakako znati vrednovati i na predstojećim izborima.

Međutim, određeni procesi, ili pak njihova javna percepcija, zabrinjavaju mnoge, pa tako i nas branitelje HVO-a HR Herceg Bosne.

Stoga otvoreno, i bez zastupanja bilo čijih stranačkih interesa, postavljamo pitanje predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora, kao i članovima predsjedništva HNS-a.

– Je li strateški cilj HNS-a puno kreiranje i vođenje nacionalne politike Hrvata u BiH, bezuvjetna zaštita hrvatskih nacionalnih interesa, koja je moguća jedino kroz okupljanje svih hrvatskih političkih subjekata, istaknutih pojedinaca i skupina, koje će kroz HNS-a na najdjelotvorniji način osmisliti i zaštititi ugrožene nacionalne interese hrvatskog naroda u BiH?

– Ili je cilj, što mnogi u posljednje vrijeme naglašavaju, provođenje usko-stranačke, odnosno elitističke politike, koja  hrvatski narod u BiH drži kao taoca pojedinaca ili određenih lokalnih skupina, koje HNS koriste kao instituciju preko koje štite isključivo svoje osobne interese?

I u prvom i u drugom slučaju očekujemo da nam jasno odgovorite na pitanje, i pojasnite kako vi sve ovo vidite i kakve ste rezultate do sada postigli na tom planu, koji su razlozi da je HNS još uvijek krnji, te koja je daljnja strategija rada HNS-a i na kojim načelima je utemeljena, kao i na koji način se primjenjuju (pojasniti primjerom).

Istodobno, pitanja ćemo postaviti i ostalim hrvatskim političkim subjektima, ali i onima koji kao stranke, skupine ili pojedinci djeluju unutar drugih političkih opcija u BiH.

Što je vaš cilj i koga vi predstavljate? Je li vaš cilj lakši dolazak do raznih političkih pogodnosti i povlastice, koje su motivirane isključivo materijalnom ili financijskom koristi?  Ako je tako, otkud vam moralno i hrvatsko pravo da se koristite mogućnošću predstavljanja, tj. zastupanja hrvatskog naroda, bez hrvatskog izbornog legitimiteta dobivenog na izborima? Ili je vaš cilj poradi isključivo osobnih interesa promicati pripadničku a ne predstavničku demokraciju,  što je pogubno za hrvate u BiH. Ovo pitanje se između ostalog odnosi i na nelegitimnog predsjednika Federacije Živka Budimira, kao i na stranke „Platforme“, a i predsjednika HKD Napredak gosp. Franju Topića, kojemu kada su ugroženi njegovi osobni interesi samo onda su ugroženi i interesi hrvatskog naroda, u protivnom uglavnom nastupa s pozicije velikobošnjačkih interesa i struktura, koje su opredijeljene za unitarnu BiH.

– Ukoliko i nadalje imate namjeru provoditi velikobošnjački unitaristički koncept, uzvraćajući tako na milost izbora za određene pozicije, zbog čega se i dalje izjašnjavate Hrvatima, zašto se ne počnete izjašnjavati bošnjacima-katolicima, kako je to i predviđeno u programskim odrednicama velikobošnjačke unitarističke opcije, a što su neki biološki Hrvati, koji žive na većinskim bošnjačkim prostorima već iskoristili?

Predsjedniče HSP BiH gosp. Jurišiću, tko snosi posljedice za političke odluke kakve ste sami donosili kada ste se upustili u avanturu uspostave „Platformaške Vlade“ bez hrvatskog izbornog legitimiteta, bez pripreme, bez vizije, potpuno samoinicijativno, prkoseći na taj način hrvatskoj izbornoj volji. Koliko ste ministara predložili u Vladu Federacije te koliko vaša stranka sada ima ministara u toj istoj vladi, kao i tko snosi posljedice za takvo drsko, neodgovorno i antihrvatsko ponašanje. I pozicija predsjednika Federacije je pripala HSP-u u početku mandata, što se dogodilo predsjedniče krajnje desnice koji ste skupa sa Predsjednikom Federacije otišli toliko desno da nam sada dolazite s lijeve strane predvodeći neke nove multietničke stranke?  Ili na taj način generale HVO-a promovirate onaj svoj slogan „Neću izdat ja“ kojim ste se dičili? Jeste li vi stvarno umislili da vaša strančica može ponuditi vrhunske stručnjake, nacionalno svjesne hrvate koji će zaštititi hrvatske nacionalne interese, gdje je ta svijest nestala u međuvremenu?”, kaže se u prvom djelu pisma Zbora vojnika, dočasnika i časnika HVO HR HB upućenog ovih dana  najvišim političkim dužnosnicima hrvatskog naroda u BiH i Republici Hrvatskoj, te najvišim crkvenim velikodostojnicima.

(Nastavlja se)

M.J.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Krvnici Karadžić i Mladić žderu prasetinu u Haagu

Objavljeno

na

Objavio

Prije dva dana bili smo svjedoci opskurne kazališne predstave koju je uz pomoć svojih odvjetnika Tribunalu u Den Haagu i publici priredio balkanski mesar, krvnik i zločinac optužen za genocid i etničko čišćenje, Ratko Mladić. 

Kako bi izbjegao čitanje presude, taj ljudski šljam kojega Srbi nazivaju „narodnim herojem“ (to mogu samo oni, nitko drugi) Ratko Mladić, poduzeo je sve: od kuknjave zbog lošeg zdravlja, do pokušaja prekida zasjedanja galamom i na kraju napuštanjem sudnice, u nadi da će izricanje biti odloženo. Međutim, za divno čudo, ovoga puta Sudsko vijeće nije nasjelo i krvniku je pročitana osuđujuća presuda i to najteža – doživotna robija. Mada i 10 takvih kazni ne bi bile dovoljne za krvnika tog kalibra, žene iz Srebrenice i preživjele žrtve njegovih pokolja zadovoljne su što su doživjele kakvu-takvu zadovoljštinu.

Kako pišu srbijanski mediji s ponosom veličajući glavne protagoniste genocida u B i H Radovana Karadžića i Ratka Mladića – jer genocid je u zadnjih 150 godina sastavnica srpske nacionalne ideologije i ponos nacije, ili točnije pretežitog dijela te nacije – dvojica krvnika provela su večer uoči izricanja presude Mladiću u gozbi, odnosno krkanju prasetine, a povodom slave Radovana Karadžića „Aranđelovdana“. (http://www.alo.rs/ratko-i-radovan-jeli-pecenje-pred-presudu/132406).

Kojemu se to bogu klanjaju i u što vjeruju monstrumi poput njih zna valjda samo Srpska pravoslavna crkva koja poslovično, već stoljećima prednjači u ideologiji genocida i osvajanja zemalja drugih naroda, što je protivno i Bogu i kršćanskoj vjeri.

I ne samo to. Srpska pravoslavna crkva tradicionalno posvećuje krvnike, koljače i zločince, pa je za očekivati da u dogledno vrijeme i ova dvojica monstruma postanu njezini „svetitelji“ (kao što su već postali fašist, antisemit i antikrist Nikolaj Velimirović Žički, njegov kolega također fašist i zločinac Joanikije Lipovac, četnički koljači Milorad Vukojičić Maca, Slobodan Šiljaki mnogi drugi). Četnički vođa i koljač Draža Mihailović već se s njima nalazi na ikonama Srpske pravoslavne crkve, a to je siguran put ka „posvećenju“. Dakle, to je kod njih tako. I tu pomoći nema.

Nakon što se nakrkao prasetine (s Radovanom) i nalokao brlje, krvnik Mladić se ujutro pojavio pred Sudskim vijećem žaleći se na visoki krvni tlak. U njegovu korist lagali su, naravno i odvjetnici koji ga brane, ali provjerom je utvrđeno da se nikako ne radi o kritičnom stanju i da je tlak zločinca Ratka Mladića normalan (unatoč krkanju prasetine).

Tako je taj ljudski smrad na kraju ipak osuđen, nažalost, bez spominjanja brojnih masovnih zločina što ih je počinio u Hrvatskoj. Kakva-takva zadovoljština za narod iz Srebrenice, ali daleko je to od pravde.

Srbija likuje što je još jednom kilavi i nemušti Haag zažmirio i nije pogledao istini u oči, te izbjegao dati joj zasluženo mjesto u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Birokratima u Den Haagu najvažniji su, naravno, interesi velikih sila koje u vuku konce u Tribunalu.

Nama pak ostaju Dodik, Vučić, Dačić, Vulin, Šešelj i ostala srpska bagra sastavljena od nekoliko milijuna sljedbenika Ratka i Radovana, kojima su krvnici i izvršitelj genocida nacionalni junaci i ponos!?

Daj Bože da ne bude tako, ali svi su izgledi da će s njima ipak imati posla i naša djeca.

Zlatko Pinter

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Haški sud proglasio Ratka Mladića krivim i osudio ga na DOŽIVOTNI zatvor!

Objavljeno

na

Objavio

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu donio je nepravomoćnu presudu Ratku Mladiću i odredio mu doživotnu kaznu zatvora za Ratka Mladića.

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, osoba čije je ime postalo sinonimom za najteže ratne zločine počinjene na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, konačno se danas suočio s pravdom na koju se čekalo više od dva desetljeća.

Haški sud proglasio ga je, između ostalim, krivim za genocid te osudio na doživotnu kaznu zatvora.

Raspravno vijeće Haškoga suda u utorak je proglasilo krivim zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti u BiH te ga osudio na doživotnu kaznu zatvora

 

Mladić je proglašen krivim za deset od 11 točaka optužnice. Oslobođen je odgovornosti za prvu točku koja ga je teretila za genocid u šest općina istočne BiH jer je vijeće utvrdilo da zločini počinjeni u tim općinama ne predstavljaju genocid. Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, za progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije i nečovječna djela kao zločine protiv čovječnosti te za ubojstva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje pripadnika UN-a za taoce kao ratne zločine. Zločini su se događali na području BiH od 1992. do 1995.


Ratko Mladić je zbog ometanja postupka izbačen iz sudnice. Pogledajte trenutak izbacivanja Ratka Mladića iz sudnice:

 

General Rahim Ademi: Mladićev veliki vojni poraz kod Šibenika

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari