Pratite nas

BiH

Zdenko Ćosić: U ponedjeljak će na naslovnicama stajati – uvjerljivo je pobjedio HDZ BiH!

Objavljeno

na

Zdenko Ćosić, dopredsjednik HDZ-a BiH, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i nositelj liste za Skupštinu ZHŽ-a, na predizbornom je skupu u Širokom Brijegu održao vrlo dojmljiv govor u kome je slikovito prikazao aktualni politički trenutak u BiH, ali i stanje u ŽZH – nekad i sad.

-Uvijek u predizbornoj kampanji aktiviraju se kojekakvi propagandni stožeri i pokušavaju unijeti u naše birače zabludu. Tako su nam i ovog puta plasirali nekoliko suludih teza. Jedna od njih je kako je tobože svejedno tko će pobjediti u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Kao tu žive isključivo Hrvati. A nije svejedno! – upozorio je Ćosić.

Odmah zatim, podsjetio je na značaj Županije u procesu formiranja Doma naroda Federacije BiH, koji ima ključnu ulogu u formiranju vlasti kako na razini većeg bh entiteta, tako i na razini države.

– Iz Županije, odnosno županijske Skupštine, se biraju zastupnici u Dom naroda, koji je posljednje uporište hrvatskih interesa. Ako tamo nemamo ljude odane temeljnim načelima onda ćemo loše završiti – istaknuo je.

Potom je podsjetio i na druge podvale koje se pokušavaju plasirati u javnost uoči Općih izbora koji će se održati u nedjelju, 07. listopada.

– Druga propagandna podvala, na koju i neki naši ljudi nasjedaju, kaže da je sasvim svejedno tko će biti hrvatski član Predsjedništva BiH. Međutim, ovu podvalu ne treba posebno elaborirati jer su ti stožeri izbacili novu floskulu koja demantira ovu. Prema toj drugoj floskuli, Dragan Čović je opasan čovjek za BiH, ukoliko uđe u Predsjedništvo. Na ovo se zdrav razum mora upitati – kako su svi isti, ako je Dragan Čović opasan za BiH a ovi drugi su poželjni? – naglasio je.

Potom je istaknuo kako su kandidati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dijametralno suprotni.

– Ne, nisu isti. Dijametralno su suprotni. Ali, tu imaju pravo. Dragan Čović je opasan za BiH bez hrvatskog naroda. I ne samo on, nego svaki kandidat HDZ-a biće opasan i nepremostiva prepreka takvim politikama koje ne računaju na konstitutivnost i suverenost hrvatskog naroda u BiH – istaknuo je Ćosić praćen burnim pljeskom nazočnih .

Lanac hrvatske opstojnosti – od Županije do Predsjedništva BiH

Potom se, kroz tadašnje naslove novinskih članaka, osvrnuo na stanje u Županij Zapadnohercegovačkoj, ali i BiH, u vrijeme “platformaške” vlasti.

– Nije tako davno kad nismo imali legitimnog člana Predsjedništva u ime hrvatskog naroda, kad smo imali tu neligitimnu “platformu”, a ovdje u Županiji njene kolaborante i suradnike. Možda je najbolje da se tog razdoblja prisjetimo kroz novinske naslove iz tog doba – primjerice: “U svim školama održan štrajk”, “Majke prvu porodiljnu naknadu primile nakon 14. mjeseci”, “Drugo polugodište u školama neće početi”, “Proračunski korisnici ostaju bez plaća, “Agonija se nastavlja”. To su novinski naslovi koji nas podsjećaju na to razdoblje. To su naslovi prošlosti koji nikad više neće biti u Županiji Zapadnohercegovačkoj – podsjetio je.

Stanje nakon 2014. nazvao je “uspostavom lanca hrvatske opstojnosti”, te je, opet kroz citiranje nešto mlađih novinskih naslovnica, ukazao na ono što se u međuvremenu dogodilo.

– Onda smo, 2014, uspostavili taj lanac hrvatske opstojnosti – uvjerljivo smo pobjedili u Županiji, pobjedio je naš kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva, i imali smo većinu u Domu naroda. I nije trebalo dugo čekati da se ti naslovi mjenjaju. Prisjetimo se i naslova iz novije prošlosti: “Obnovljene škole”, “Obnovljeni Domovi zdravlja u ŽZH”, “ŽZH postala punopravna članica Jadransko-jonske europske regije”, “Proračunski korisnici dobivaju veće plaće”, “Redovite isplate porodiljnih naknada”, “ŽZH među top-10 malih regija budućnosti”… – podsjetio je i dodao da “ovakve naslove hoćemo i ovakve naslove ćemo imati i u slijedećem četverogodišnjem mandatu”.

Na koncu je predvidio i kakve će naslovnice biti u ponedjeljak 08. listopada, dan nakon Općih izbora u BiH.

– Dragi prijatelji, kad smo već kod naslovnica, kad smo već kod vijesti iz prošlosti i sadašnjosti, usuđujem vam se priopćiti i jednu vijest iz skore budućnosti. U ponedjeljak će na naslovnicama stajati – uvjerljivo je pobijedio HDZ BiH – zaključio je Zdenko Ćosić praćen odobravanjem nazočnih.

M.J./Hrsvijet

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Oskvrnuto spomen obilježje hrvatskim braniteljima u općini Ravno nedaleko od Dubrovnika

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ravno.ba (Arhiva)

Nepoznati počinitelji oskvrnuli su spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u mjestu Slivnica na krajnjem jugoistoku općine Ravno, nedaleko od granice s Hrvatskom u dubrovačkom zaleđu.

Kako su u srijedu izvijestili iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, policiji je prijavljeno kako je oskvrnuto spomen-obilježje nakon čega su pripadnici policijske ispostave Ravno obišli mjesto na kojemu se dogodio ovaj izgred.

U mjestu Slivnica koja je prije rata pripadala općini Trebinje, policajci su zatekli četiri potpuno polomljena kamena križa te uništenu spomen-ploču na kojoj su bila ispisana imena poginulih hrvatskih branitelja.

U razgovoru s mještanima pripadnici policije su došli do saznanja da je spomen-obilježje uništeno u ponedjeljak.

Nakon provedenog očevida policijskih službenika policijske uprave Čapljina policija traga za počiniteljima ovog vandalizma, priopćeno je iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije.

Općina Ravno na jugu BiH, koji je uglavnom nastanjen Hrvatima, prvo je mjesto koje je stradalo u agresiji rezervista i tzv. JNA u jesen 1991., daleko prije početka rata u BiH.

(Hina)

 

13.10.1991. Spaljeno hrvatsko selo Ravno

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Kardinal Puljić: Politika u BiH koja se vodi na štetu drugoga mora prestati

Objavljeno

na

Objavio

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Viko Puljić kazao je u srijedu kako je u Bosni i Hercegovini nužno pokazati više zalaganja za opće dobro i da je to jedini način da se prevladaju sadašnje političke napetosti u toj zemlji upozorivši kako mora prestati vođenje politike na štetu drugoga.

“Dobro pobjeđuje sve. Ako u ovom društvu zavlada dobro, onda će ono zračiti dobrotom, a ono razbija ledenu masu nepovjerenja i mržnje”, kazao je kardinal Puljić novinarima u Sarajevu komentirajući trenutačno stanje u BiH opterećeno sve većim nepovjerenjem i jačanjem političkih sukoba.

Kardinal Puljić je upozorio kako to nije samo politički nego i društveni problem koji truje međuljudske odnose.

“Previše je negativnoga, ono ubija”, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Njegova je poruka kako je u bosanskohercegovačkom društvu važno naći pozitivnu energiju koja će poštivati čovjeka, dostojanstvo i njegova prava, a postavio je pitanje koliko se itko u BiH doista brine da ljudska prava zažive u različitosti.

Kardinalova je poruka kako se u slučaju BiH svi ponašaju koristoljubivo i to na račun drugoga.

“Prevažna je jednakopravnost u tim relacijama, samo treba imati dobru volju. Ne možemo graditi sreću na tuđoj nesreći”, kazao je kardinal Puljić.

On je ove poruke iznio u povodu obilježavanja 16. prosinca kao nedjelje Caritasa u BiH, dodajući kako je to povod za zajedničko zauzimanje za izgradnju boljeg i pravednijeg društva u kojemu će svaka osoba moći živjeti u dostojanstvu, slobodi savjesti i odgovornosti.

U nedjelji Caritasa Crkva želi probuditi svijest i odgovornost prema daru vjere, a kardinal Puljić je kazao kako je to poticaj svakom kršteniku da djelima pokaže svoju vjeru koje nema bez duha solidarnosti.

(Hina)

 

Božo Petrov: Krajnje je vrijeme da preuzmemo odgovornost za Hrvate u BiH!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari