Pratite nas

BiH

Zdenko Ćosić: U ponedjeljak će na naslovnicama stajati – uvjerljivo je pobjedio HDZ BiH!

Objavljeno

na

Zdenko Ćosić, dopredsjednik HDZ-a BiH, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i nositelj liste za Skupštinu ZHŽ-a, na predizbornom je skupu u Širokom Brijegu održao vrlo dojmljiv govor u kome je slikovito prikazao aktualni politički trenutak u BiH, ali i stanje u ŽZH – nekad i sad.

-Uvijek u predizbornoj kampanji aktiviraju se kojekakvi propagandni stožeri i pokušavaju unijeti u naše birače zabludu. Tako su nam i ovog puta plasirali nekoliko suludih teza. Jedna od njih je kako je tobože svejedno tko će pobjediti u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Kao tu žive isključivo Hrvati. A nije svejedno! – upozorio je Ćosić.

Odmah zatim, podsjetio je na značaj Županije u procesu formiranja Doma naroda Federacije BiH, koji ima ključnu ulogu u formiranju vlasti kako na razini većeg bh entiteta, tako i na razini države.

– Iz Županije, odnosno županijske Skupštine, se biraju zastupnici u Dom naroda, koji je posljednje uporište hrvatskih interesa. Ako tamo nemamo ljude odane temeljnim načelima onda ćemo loše završiti – istaknuo je.

Potom je podsjetio i na druge podvale koje se pokušavaju plasirati u javnost uoči Općih izbora koji će se održati u nedjelju, 07. listopada.

– Druga propagandna podvala, na koju i neki naši ljudi nasjedaju, kaže da je sasvim svejedno tko će biti hrvatski član Predsjedništva BiH. Međutim, ovu podvalu ne treba posebno elaborirati jer su ti stožeri izbacili novu floskulu koja demantira ovu. Prema toj drugoj floskuli, Dragan Čović je opasan čovjek za BiH, ukoliko uđe u Predsjedništvo. Na ovo se zdrav razum mora upitati – kako su svi isti, ako je Dragan Čović opasan za BiH a ovi drugi su poželjni? – naglasio je.

Potom je istaknuo kako su kandidati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dijametralno suprotni.

– Ne, nisu isti. Dijametralno su suprotni. Ali, tu imaju pravo. Dragan Čović je opasan za BiH bez hrvatskog naroda. I ne samo on, nego svaki kandidat HDZ-a biće opasan i nepremostiva prepreka takvim politikama koje ne računaju na konstitutivnost i suverenost hrvatskog naroda u BiH – istaknuo je Ćosić praćen burnim pljeskom nazočnih .

Lanac hrvatske opstojnosti – od Županije do Predsjedništva BiH

Potom se, kroz tadašnje naslove novinskih članaka, osvrnuo na stanje u Županij Zapadnohercegovačkoj, ali i BiH, u vrijeme “platformaške” vlasti.

– Nije tako davno kad nismo imali legitimnog člana Predsjedništva u ime hrvatskog naroda, kad smo imali tu neligitimnu “platformu”, a ovdje u Županiji njene kolaborante i suradnike. Možda je najbolje da se tog razdoblja prisjetimo kroz novinske naslove iz tog doba – primjerice: “U svim školama održan štrajk”, “Majke prvu porodiljnu naknadu primile nakon 14. mjeseci”, “Drugo polugodište u školama neće početi”, “Proračunski korisnici ostaju bez plaća, “Agonija se nastavlja”. To su novinski naslovi koji nas podsjećaju na to razdoblje. To su naslovi prošlosti koji nikad više neće biti u Županiji Zapadnohercegovačkoj – podsjetio je.

Stanje nakon 2014. nazvao je “uspostavom lanca hrvatske opstojnosti”, te je, opet kroz citiranje nešto mlađih novinskih naslovnica, ukazao na ono što se u međuvremenu dogodilo.

– Onda smo, 2014, uspostavili taj lanac hrvatske opstojnosti – uvjerljivo smo pobjedili u Županiji, pobjedio je naš kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva, i imali smo većinu u Domu naroda. I nije trebalo dugo čekati da se ti naslovi mjenjaju. Prisjetimo se i naslova iz novije prošlosti: “Obnovljene škole”, “Obnovljeni Domovi zdravlja u ŽZH”, “ŽZH postala punopravna članica Jadransko-jonske europske regije”, “Proračunski korisnici dobivaju veće plaće”, “Redovite isplate porodiljnih naknada”, “ŽZH među top-10 malih regija budućnosti”… – podsjetio je i dodao da “ovakve naslove hoćemo i ovakve naslove ćemo imati i u slijedećem četverogodišnjem mandatu”.

Na koncu je predvidio i kakve će naslovnice biti u ponedjeljak 08. listopada, dan nakon Općih izbora u BiH.

– Dragi prijatelji, kad smo već kod naslovnica, kad smo već kod vijesti iz prošlosti i sadašnjosti, usuđujem vam se priopćiti i jednu vijest iz skore budućnosti. U ponedjeljak će na naslovnicama stajati – uvjerljivo je pobijedio HDZ BiH – zaključio je Zdenko Ćosić praćen odobravanjem nazočnih.

M.J./Hrsvijet

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Pet hrvatskih županija u Federaciji BiH proglasile da Komšić nije dobrodošao

Objavljeno

na

Objavio

Premijeri i predsjednici skupština pet županija s hrvatskom većinom u Federaciji BiH zajednički su u četvrtak odbili gostoprimstvo novoizabranom članu BiH Predsjedništva Željku Komšiću ističući da on tamo ne predstavlja Hrvate nego Bošnjake.

“Željko Komšić nije predstavnik hrvatskog haroda, stoga u toj funkciji nije dobrodošao na prostor naših županija”, navodi se u otvorenome pismu županijskih čelnika čime se širi otpor među hrvatskim institucijama u BiH prema Komšiću za kojega se tvrdi da je izabran glasovima Bošnjaka.

Otvoreno pismo kojim se Komšić proglašava nepoželjnom osobom potpisali su predsjednik vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg i zamjenik predsjedatelja skupštine te županije Tomislav Martinović, premijer Županije zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić i predsjedatelj županijske skupštine Anto Miletić, predsjedatelj Skupštine vlade Hercegbosanske županije Robert Bagarić i tamošnji premijer Ivan Jozić, zatim predsjedatelj Skupštine Srednjobosanske županije Josip Kvasina te predsjednik vlade Posavske županije Marijan Klaić i predsjedatelj tamošnje županijske skupštine Joso Marković.

“Na ovim općim izborima hrvatski narod je uvjerljivom većinom izabrao Dragana Čovića za svoga legalnog predstavnika u Predsjedništvu BiH. Stoga ovim putem, svima u našoj domovini BiH, kao i predstavnicima međunarodne zajednice poručujemo da je BiH država triju konstitutivnih naroda i svih njenih građana te da, u duhu Ustava BiH, konstitutivne narode u Predsjedništvu mogu predstavljati samo legitimno izabrani politički predstavnici”, stoji u zajedničkom otvorenom pismu čelnika županija s hrvatskom većinom.

Ranije je Komšića personom non grata proglasilo dvadesetak općina s hrvatskom većinom u BiH. Komšić je pobijedio u izbornoj utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH protukandidata Dragana Čovića. Hrvatske stranke i više udruga i pojedinaca upozorili su da je Komšić treći put zaredom nametnut mimo volje Hrvata glasovima Bošnjaka koji su četiri puta brojniji u Federaciji BiH.

Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva, u četiri gotovo isključivo hrvatske općine na području Županije zapadnohercegovačke Komšić je dobio oko 280 glasova ili 0,66 posto, a za Čovića je tamo glasalo oko 30.000 Hrvata. Istodobno Komšić je pobjeđivao i u općinama u kojima doslovno Hrvati uopće ne žive.

(Hina)

 

Karamatić: Za Komšića su glasovali ekstremisti koji žele uspostavljanje islamske države u BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Lajčak: Izborom Komšića Hrvati će se osjećati još više marginaliziranima

Objavljeno

na

Objavio

Za razliku od svog starijeg kolege Wolfganga Petritscha koji je izrazio zadovoljstvo što je Željko Komšić izabran za hrvatskog člana u Predsjedništvo BiH, njegov mlađi kolega i bivši visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak zbog ishoda izbora u BiH izrazio je zabrinutost. Bivši visoki predstavnik u BiH, donedavni predsjednik Opće skupštine Ujedinjenih naroda, i ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak listu Emerging Europe izjavio je kako “Hrvati u BiH smatraju da nisu zastupljeni”, piše Večernji list BiH.

Dalekosežne posljedice

“Hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića izabrali su Bošnjaci, a Hrvati koji su se uvijek osjećali marginaliziranima sada će se još više osjećati tako. Za njih su u Predsjedništvu dva člana bošnjačka i jedan Srbin, ali nijedan Hrvat”, kazao je Lajčak. On traži od Europe i njezine diplomacije da se više fokusira na zapadni Balkan i da za to područje ne izgubi zanimanje, pogotovo nakon izbora u BiH i referenduma oko novog imena Makedonije. “Jako me zabrinjava posljedica ovih izbora.

Milorad Dodik, za kojeg nije tajna da ne vjeruje u budućnost BiH, sada je član Predsjedništva i sumnjam da će upotrijebiti svoju ulogu u jačanju BiH“, kazao je Lajčak. I on je izrazio bojazan kako će se posljedice izbora u BiH loše odraziti na cijelu regiju i traži, kako ističe, od EU-a jasno definiranu politiku za prostor Balkana. Svi analitičari i strani mediji ističu kako je pred BiH duga ustavna kriza oko formiranja vlasti na svim razinama te blokada započetih reformskih procesa i pogoršanje ionako loše ekonomske situacije.

“Ono što će posebno obilježiti ove izbore jest prijeteća institucionalno-ustavna kriza zbog neriješenog pitanja Izbornog zakona BiH. Čini se kako je neizbježno da idemo u dugu krizu formiranja vlada, to jest kriza formiranja vlasti FBiH, kao i u državi, nema brzog rješenja na vidiku”, tvrdi Bodo Weber, suradnik u organizaciji Associate of the Democratization Policy Council, dodajući kako će sve to definitivno zaustaviti euroatlantske integracije BiH na neko dulje vrijeme.

Zabrinutost i analize

Analitičari britanskog dnevnika The Guardian još dan prije izbora istaknuli su kako je situacija u FBiH, gdje politički sudjeluju Bošnjaci i Hrvati, najkompliciranija. “Mnogi Hrvati u BiH osjećaju da ih politički sustav diskriminira. Dok etnički Srbi imaju svoj vlastiti entitet, Republika Srpska, Hrvati i Bošnjaci moraju dijeliti drugi entitet Federaciju BiH, gdje se taktičkim glasovanjem može dopustiti da hrvatski član Predsjedništva BiH bude izabran bošnjačkim glasovima”, objavio je The Guardian. A time kakve će posljedice na bh. ekonomiju i društvo zbog lošeg Izbornog zakona imati predstojeća ustavna kriza, još su se ranije bavili ekonomski analitičari međunarodne agencije za ocjenu državnog (suverenog) kreditnog rejtinga Moody’s Investors Service.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari