Connect with us

Kolumne

Zdenko Lozo: Ratne će trube Putinu i Rusiji donijeti sićušne geopolitičke ustupke i nesagledive gubitke

Objavljeno

-

Na našem portalu objavili smo Osvrt na aktualno stanje u Ukrajini iz pera publicista Zdenka Lozo, pomoćnika za političku djelatnost najznačajnih Operativniih skupina Zbornog područja Split (ZPS) i glasnogovornika tog Zapovjedništava tijekom operacija koje su donijele Oluju s Dinare. Bio je pomoćnik generala Ademija u Izmještenom zapovjednom mjestu (IZM) Zapovjedništva ZPS. U sklopu najvećih operacija združenih snaga Hrvatske oružane sile ovo je Zapovjedništvo iz IZM zapovjedalo i s pretežitim dijelom HVO-a, koji je bilo operativno potčinjen ZPS i njegovu zapovjedniku generalu Gotovini.

Gospodin Lozo je vrstan znalac globalnih energetskih tokova i s njima povezanih geoplitičkih previranja u suvremenom Svijetu. Unutar sigurnosno-saznajnog sustava RH  do odlaska u mirovinu bavio se gospodarskim analizama, primarno na planu energetske sigurnosti RH.

Od tabloidne varijante 7-Dnevnog uspio je napraviti najozbiljniji i najtiražniji politički tjednik od nastanka demokratske i samostalne RH. Pedesetak reprezentativnih hrvatskih novinara i publicista, gotovo sve ono što „diše hrvatski“ u medijskom prostoru bili su mu suradnci pod svojim imenima ili pseudonimima. Uoči aneksije i okupacije Krima staljinističkom čizmom u Otvorenom je pismu, objavljenom u tjedniku i na portalu Dnevno upozorio Staljinovu reinkarnaciju, najcrnjeg zlotvora svake vrste na pogubne posljedice i propuštene šanse njegove idotske politike.

Zbog aktualnosti ovog teksta, koji je anticipacija aktualnog trenutka, donosimo njegov reprint.

Vladimire Vladimiroviču Putine, čovječanstvo, ako ga bude puno poslije nas, neće Te pamtiti po igrama u Sočiju, po snazi i moći Tvojih i ruskih današnjih velmoža, po Gazpromu i Rosnjeftu, po imperijalističkim snovima obnove Ruskog carstva, po jačini Tvoje društvene snage –  i ako Te po tom bude pamtilo, neće to biti dobro trajno, već zlo jednog despota koji je učinio puno lošeg i propustio još više dobrog iza sebe ostaviti

Iz otvorenog pisma Putinu 2014.

U ime moje daleke pradomovine, u ime sveeuropske budućnosti, a  najsnažnije u ime prirodnih prava Ukrajinaca, Rusa,Tatara, Rusina, Židova i svih koji naseljavaju dragu, ali mukom, patnjom i krvlju izmorenu Ukrajinu, Vladimire Vladimiroviču Putine želim da Ti Bog prosvjetli pamet i podari razboritost da, od Boga ti danu veličinu najmoćnije svjetske osobe ne iskoristiš na sramotu sebe, svojeg naroda i čitavog čovječanstva i da te povijest ne upamti kao niz tvojih prethodnika iz moćnih odaja Kremlja.

Vladimire Vladimiroviču, Tebi je dobro znano kako su narod tvoj i tvoji prethodnici s moćnog trona SSSR-a velike muke bratskom ukrajinskom narodu nanijeli, ne samo gladomorom u kojem su strašnoj smrti izloženi milijuni Ukrajinca ili staljinističkim terorom prevođenja pripadnika ukrajinskog naroda u Ruse, s obje strane današnje rusko-ukrajinske državne granice.

Stoga, kad Te srdžba ponese, a imperijalistički zov obuzme, sjeti se snage ruskog duha, savjesti i najvažnije mogućih posljedica tvojih odluka, koje bi trajno osakatile Svijet, a Europi i njenoj perspektivi nepovratne štete nanijele.

Dom za sve europske narode

 Neka Ti u um, Vladimire Vladimiroviću, u tim trenucima kušnje,  dođe slika prve istočno slavenske državne tvorbe Kijevske Rusije iz 9. stoljeća, koja će potom nekoliko stoljeća biti kulturno i političko središte istočnih Slavena ili slika Zaporoške republike, te prve moderne svjetske demokracije ostvarene još u 17. stoljeću.

Sanjati moćno Rusko carstvo u kojem će Ukrajina sluškinjom biti pogubno je i sigurno nemoguće, Vladimire Vladimiroviču. Nije Ukrajina nikad bila niti će biti zapadna Rusija. Što god se s njom kroz povijest događalo, ona je redovito bila gotovo u svojim povijesnim granicama zemlja Ukrajinaca i svih onih koji ju žele uživati, voljeti i razvijati kao Ukrajinu, a ne europsku ili rusku koloniju. Ona će navijek biti zemlja moćnih rijeka koje bistre i hladne vode sjevera Europe prenose u toplo Crno (južno) more, a u kozačkim stepama i nepreglednim ravnicama, površinom prve euro zemlje, blagosiljana je obilatim životom svekolikog Božjeg promisla.

Nije Nikita Hruščov, koji je najzadnje bio Ukrajinac, pripisao poluotok Krim nekakvim dekretom Ukrajini već je to njen teritorij jer je od Boga tako stvoreno da je on naprosto dio ukrajinskog državnog teritorija jasnim zemljopisnim oblicima i povijesnim događajima određen, kao malo koji dio državnih teritorija na krugu zemaljskom.

Pa kada bi i stvarno na Krimu danas živjelo pretežito rusko pučanstvo, pa kada je Ukrajina, nebitno pod kojim uvjetima, pristala na svoj krnji suverenitet (zbog ruske mornaričke baze u Sevastopolju) u ovom dijelu svoje države sve do 2042. to i još mnoštvo drugih razloga, ne mogu po božjem i međunarodnom pravu iščupati ukrajinski posjed (jedino s Ukrajinom čvrsto povezan kao jedinstveno i nedjeljivo kopno) i vlasnost tog završetka urona dijela europskog kopna u Crno more.

Neka se duša široka, slavenska, duša ruska i najboljih njenih sinova i trenutaka ruske povijesti nastani, moćni Putine, u tvojem tijelu, a um Ti osvoji uloga ruskog liderstava u velikom slavenskom eurokorpusu i ruskog zajedništva s ostalim europskim plemenima, narodima i državama, od La Manchea na Zapadu do sunčanog Vladivostoka na obalama Tihog oceana i od Otranta do Arktika. Na tom bi prostoru svi europski narodi mogli sagraditi svoj Dom i zajedničke raskošne odaje u kojima će biti mjesta za sve njene povješću pritrujene  narode, bez obzira kojim jezikom govorili, koju slavu slavili i vjeru ispovijedali ili pripadnicima kojeg se naroda osjećali.

 Proroštvo i nebeska poruka iz Kijeva

Uloga bi Rusije u izgradnji ove važne i nužne građevine mogla biti primarna, njena prirodna bogatstva i ljepote njene religije i kulture, njena uloga sveslavenske lokomotive s germanskim i romanskim vrlinama obogatile bi sveuropsko zajedništvo koje u modernoj političkoj i gospodarskoj podjeli čovječanstva biva imperativ za ljepši svijet, uravnoteženje anglo-američke geopolitičke i vojne dominacije te pandan rastućim azijskim gospodarskim tigrovima.

Vladimire Vladimiroviču Putine, čovječanstvo, ako ga bude puno poslije nas, neće Te pamtiti po igrama u Sočiju, po snazi i moći Tvojih i ruskih današnjih velmoža, po Gazpromu i Rosnjeftu, po imperijalističkim snovima obnove Ruskog carstva, po jačini Tvoje društvene snage –  i ako Te po tom bude pamtilo neće to biti dobro trajno, već zlo jednog despota koji je učinio puno lošeg i propustio još više dobrog iza sebe ostaviti.

Nemoj strepiti od toga da Ti lekcija demokracije upravo iz Kijeva stigne, shvati to kao proroštvo i nebesku poruku da smo svi jednako smrtni i poslani činiti dobro sebi, svojem narodu i svim ljudima svijeta. Neka Ti baš Ukrajina, ta s Rusijom toliko povezana država, bude prva na putu prihvaćanja univerzalnih prava svih naroda i pojedinaca europskoga kopna, bili oni pravoslavni, muslimani ili katolici. To bi mogao biti prevažan korak europskoga puta zajedništva i konačnog prestanka sviju zala i ljudskih opačina koje su baš na tom europskom kopnu, ne samo kroz dva svjetska rata,  odnijele stotine i stotine milijuna nevinih žrtava; u pravilu najboljih od nas kojima je Bog u beskraju svemira odredio tu sićušnu Europu kao dom zajedničkog nam sretnog i smislenog života.

Iskreno, želim da ovaj krik jednog Hrvata, čiji su daleki pređi stigli na Jadran od svoje perzijske pradomovine preko moćne Bijele Hrvatske, prethodno se stoljećima nastanivši na obroncima ravnica, stepa i šuma ruskog juga i današnje Ukrajine – dopre do Tvojeg srca i uma i u njima izazove plemenite odluke.

Zdenko Lozo

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari