Connect with us

Zdravka Bušić: Beogradska stajališta ministrice Pusić protivna su politici Europske unije

Objavljeno

-

Zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu prokomentirala je poruke koje je MVP Vesna Pusić prije nekoliko dana iz Beograda uputila hrvatskom narodu u BiH.

Najprije moram reći kako je neprimjereno slati političke poruke iz Beograda Hrvatima u Bosnu i Hercegovinu, jer bi se takva diplomatska gesta mogla protumačiti najprije kao traženje srbijanskoga dopuštenja i suglasnost Beograda za održavanje srpsko-bošnjačke podjele Bosne i Hercegovine, koja bi dugoročno mogla voditi raspadu te države, te uz Republiku srpsku stvaranje i muslimanske države na račun hrvatskoga naroda – smatra Zdrava Bušić.

Tome se naravno protivi Europska unija i Sjedinjene Američke Države, smatra Bušić.

– Europski parlament je nedavno izglasovao rezoluciju u kojoj po uzoru na vlastito uređenje preporučuje izgradnju federalne Bosne i Hercegovine. Beogradsko stajalište ministrice Pusić tako se protivi Europskom parlamentu, a onda i politici Europske unije – istaknula je hrvatska eurozastupnica.

Čini se kako ta inicijativa gospođe Pusić nije naišla ni na odobravanje američke politike.

-U priopćenju MVP-a, odaslanom nakon susreta s pomoćnikom američkog ministra obrane Derekom Cholletom jasno se vidi tek zajednička zabrinutost za stabilnost u regiji zbog događaja u Bosni i Hercegovini, a u svemu drugom, očito se stajališta gospođe Pusić razlikuju od američkih – istaknula je Zdravka Bušić.

Bušić smatra kako se brze i nepromišljene odluke u diplomaciji obično razbiju o glavu onima koji se njima služe.

-Zato valja s oprezom gledati na inicijativu ministrice Pusić, ne samo zato što bi njezina inicijativa bilo neozbiljna jer ne uvažava realnost političkih čimbenika, nego i zato što bi se iza njezinih beogradskih poruka moglo skrivati preveliko uvažavanje samo određenoga političkog čimbenika. Možda je upravo to u njezinoj inicijativi prepoznala američka diplomacija – zaključila je Bušić, prenosi HRsvijet.net.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas