Connect with us

Politika

Zdravka Bušić: Nastavak potpore jednakopravnosti i projektima Hrvata u BiH

Published

on

Nositeljica HDZ-ove liste u XI. Izbornoj jedinici Zdravka Bušić najavila je u subotu nastavak potpore bosanskohercegovačkim Hrvatima kroz projekte Vlade Republike Hrvatske te u ostvarenju jednakopravnosti u njihovoj domovini.

„Položaj Hrvata u BiH nije u fokusu međunarodnih faktora, zato Hrvatska mora trajno upozoravati na tu činjenicu. Uvijek ćemo naglašavati kako i na koji način hrvatski narod u BiH mora biti jedan od tri konstitutivna naroda, dakle tražimo nešto najnormalnije, a to je ravnopravan sa druga dva naroda“, rekla je Bušić u izjavi za medije nakon posjeta samostanu Tolisa kod Orašja.

Dodala je kako je aktualna Vlada RH kroz djelovanje prema međunarodnoj zajednici visoko postavlja pitanje jenakopravnosti Hrvata u BiH.

„Smatram da smo jako puno učinili, a u idućem mandatu želimo još više pojačati pomoć prema BiH“, dodala je.

Gvardijan samostana u Tolisi fra Mario Jurić izrazio je zadovoljstvo posjetom visokog izaslanstva u ‘duhovnu oazu Posavine’, te naglasio kako ovom prilikom želi prije svega pozvati sve birače da izađu na birališta i izvrše svoju dužnost glasovanja.

„Kroz protekle četiri godine imali smo jako dobru suradnju s Vladom RH preko Ureda za Hrvate izvan RH, koji je značajno pomogao obnovu samostana. Zahvaljujem se i premijeru Plenkoviću kao i cijeloj Vladi RH na pomoći koju iskazuje za Hrvate Bosanske Posavine, a mi kao franjevci nastavit ćemo našu stalnu misiju čuvanja naše kulturne baštine i razvijanja ovog našeg kraja“, rekao je fra Mario Jurić.

Bušić je s izaslanstvom uz Bosanske Posavine posjetila i Središnju Bosnu te Žepče i Mostar u Hercegovini gdje je razgovarala s predstavnicima tamošnje vlasti, braniteljima uključenim u poljoprivredne zadruge te predstavnicima katoličke Crkve.

U Žepču je Vlada RH jedan od najvećih donatora izgradnje nove škole. U mjestu Kruševu kod Mostara izaslanstvo HDZ-a posjetila je područje s nasadima rajčice koju braniteljske udruge realiziraju zajedno s tvornicom Podravkom. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari