Connect with us

Politika

Zdravka Bušić: Sabor i vlada nastavit će se boriti za jednakopravnost Hrvata u BiH

Objavljeno

on

Predsjednica saborskog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić izjavila je u petak kako će se Sabor i vlada Andreja Plenkovića nastaviti snažno angažirati na međunarodnim forumima na postizanju jednakopravnosti Hrvata u BiH.

„Vlada Andreja Plenkovića je kroz posljednji mandat uložila veliki napor kako bi pitanje konstitutivnosti i jednakopravnosti vratila kao temu na važne europske i svjetske forume. Učinjeno je, usudila bih se reći, više nego u mandatu bilo koje ranije vlade“, rekla je Bušić u video poruci objavljenoj tijekom svečane akademije Hrvatske zajednice Herceg-Bosne održane u Mostaru.

Po njezinim riječima, pitanje položaja Hrvata i u ovome mandatu ostat će u fokusu vlade, Sabora i saborskog Odbora za Hrvate izvan RH. Bušić je najavila kako će saborski odbor održati posebnu sjednicu posvećenu 25. obljetnici potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, s naglaskom na prava konstitutivnih naroda koja se, kako je ustvrdila, snažno dovode u pitanje.

Hrvatska eurozastupnica Željana Zovko ocijenila je kako su se prava Hrvata od potpisivanja Daytonskog sporazuma do danas dramatično smanjila.

„Mirovni sporazum potpisan u Daytonu prije 25 godina, danas gotovo i ne postoji, barem što se tiče prava trećeg konstitutivnog naroda – Hrvata i drugih narodnosti koje čine tu zajednicu u većinski hrvatskim općinama”, kazala je Zovko. “Pregledom dokumentacije i knjiga ustavnog suca Mate Tadića da se utvrditi da je dejtonsko-pariški mirovni sporazum promijenjen preko 100 puta kako bi se institucionalno oslabila treća konstitutivna jedinica, hrvatski narod u BiH“, ustvrdila je eurozastupnica.

Zovko je ocijenila kako se stalno pogoduje stvaranju unitarne građanske države po zahtjevu bošnjačke strane i dodala kako ipak postoji rješenje koje bi moglo zadovoljiti sve strane.

„Zaključak je da je građanski model moguć i putem tri federalne jedinice“, istaknula je Zovko. Po njezinim riječima, upravo je federalizam odgovor na sve probleme koji Bosnu i Hercegovinu čine problematičnom državom, o čemu je usvojeno i nekoliko rezolucija Europskoga parlamenta.

Zovko se pozvala na primjere europskih naroda koji su zbog “kompleksne prošlosti različitih jezičnih i etničkih zajednica prepoznali federalizam kao srednji put između ekstrema koji su stoljećima dovodili do napetosti i prijetile nestabilnošću zemljama koje danas predvode Europu“.

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto ocijenila je kako su uspostavom Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Hrvati iz BiH uspjeli opstati i očuvati BiH kao državu.

„Bez Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, a kasnije Hrvatske republike Herceg-Bosne i Hrvatskoga vijeća obrane ne bi bilo moguće obraniti prostore BiH u kojima obitavaju Hrvati, te ne bi bilo moguće sačuvati BiH kao cjelovitu državu hrvatskog naroda“, ocijenila je Krišto.

Po njezinim riječima hrvatski političari u BiH nastavit će se zauzimati za izmjene izbornoga zakona i Ustava zemlje kako bi Hrvati ostvarili jednakopravnost, za što su se borili u Domovinskome ratu.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, koja od 1997. funkcionira kao udruga, organizirala je u petak obilježavanje 29. obljetnice od utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, nastale na dan pada Vukovara kao sredstvo za obranu od predstojeće agresije na Bosnu i Hercegovinu. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari