Zdravko Marić: Agencija S&P je prepoznala gospodarski rast koji je značajno iznad očekivanja

8

Agencija Standard & Poor’s povećala je Hrvatskoj izglede s negativnih na stabilne, što je prvi pozitivni pomak u devet godina.

Ministar financija Zdravko Marić prokomentirao je ocjene Agencije Standard & Poor’s, koja je zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na ‘BB’ i kratkoročni na ‘B’, no povećala je izglede s negativnih na stabilne, što je prvi pozitivni pomak za hrvatski rejting u devet godina.

‘Na to treba gledati pozitivno, u skladu s naporima i očekivanjima. Agencija Standard & Poor’s je prepoznala gospodarski rast koji je značajno iznad njihovih očekivanja, a dio leži u poboljšanom stanju javnih financija.

Proračunski deficit je sveden unutar 2% BDP-a. Podsjetit ću da sam prije 10 mjeseci govorio da ćemo zabilježiti smanjaje duga u BDP-u i da hrvatski kreditni rejting treba vratiti tamo gdje mu je mjesto, a to je investicijska zona’, kazao je Marić.

‘Ovo je pozitivna vijest i za domaće i za strane investitore.

Ovo je dobar uvod u 2017. godinu. 2016. je bila godina u kojoj smo činili sve da si olakšamo 2017., prisjetite se i oduke da odbijemo zaduživanje na inozemnom tržištu. 2017. je godina izazova, ali za nas može biti i godina mogućnosti.

Nastavit ćemo na dobar i učinkovit način upravljati javnim dugom’, kazao je Marić te za iduću godinu najavio još niži deficit.

‘U našim projekcijama, iz današnje perspektive, projiciramo rast preko 3 posto BDO-a, ali evidentna je elastičnost u uvozu. Treba jačati domaću potražnju i domaće gospodarstvo.

Prvi cilj nam je štiti nacionalne interese i ne dovoditi u opasnost proračun’, rekao je te dodao da u u prosjeku treba 6 godina da bi se rejting vratio.

‘No, pustimo njihove analize, trebamo mi činiti svoju domaću zadaću. Mi moramo isporučiti te rezutate. 2016. godine su isto postojale kritike da je proračun preambicizan pa smo isporučili’, kazao je Marić te dodao kako je Agencija S&P, između ostalog, prepoznala i poreznu reformu.

‘To je bio pozitivni pomak, da bi se olakšalo i građanima i poslovnom sustavu. Jasan signal prema svima da je Hrvatska zemlja otvorena za investicije. I to neće biti jedina reforma ove Vlade’.

Potrebno je, naglasio je, raditi iskorake u elementima koji su opterećujući za proračun – zdravstvo, državna administracija i čitav paket uprave.

Najavio je i da će Vlada do kraja godine usvojiti dokument ‘Upravljanje javnim dugom’ gdje će pobrojati sve obveze i dospijeća i dati osnovne smjernice na koji način će se upravljati javnim dugom.

facebook komentari

 • TRI DIMENZIJE MAKSA LUBURIĆA – S ISTINOM NA ČISTAC
  http://otporas.com/s-istinim-na-cis…e-maksa-luburica/

 • Milivoj Lokas

  Podići kreditni rejting za jedan stupanj, tj. iz “negativnog” u “stabilno” je sramotno za tu svjetsku agenciju, ali bitno je da mi Hrvati i svi koji volimo Hrvatsku znamo da je naš kreditni rejting daleko veći i bolji nego li „svjetski mešetari“ kažu i to ne za samo jedan stupanj već puno puno više.

 • Agromentum

  Svaka prognoza vremena je preciznija od prognoza koje čujemo i vidimo od rejting agencija. A uopće i nisu neovisne kao što se predstavljaju. Dovoljan je primjer Moody’s-a u kojem Warren Buffett ima utjecaj kao najveći dioničar. Kako će takvi pravovremeno prepoznati da će doći do globalne krize prouzročene nekretninama? Nažalost, Hrvatska kao žrtva takvih maheraja ima pred sobom trnovit put – ali riješiv. Samo da na vlast ne dođu opet neki rasipnici…

 • Milivoj Lokas

  Prognoze rejting agencija nikad nisam uzimao za ozbiljno niti treba. To su “svjetski mešetari” koji prodaju maglu.
  Apsolutno se slažem da Hrvatska ima trnovit put, ali tvrdim da smo već mnogo toga pozitivno riješili…. 🙂 (nova analiza je već u uredništvu Kamenjara i “čeka” na objavu. 😉

 • Saga

  Svaka Vama čast, poštovani gospodine Lokas! Odavno ste Vi pisali kako stvari kreću nabolje… još onda dok su nas, uz ostale bauke, režimski mediji plašili i kataklizmom “kreditnog rejtinga” ako kmeri odu s vlasti.
  P.S. E, da nam je barem i “rejting nacionalne osviještenosti i ponosa” porastao za jedan posto. Osobno, iako za to ne postoje postotci, bilježim duboki pad istog. 🙁

 • Milivoj Lokas

  Poštovana Saga, večeras izlazi najnovija “ŠOK” analiza pregleda stanja u RH sa najsvježijim slikovno-brojčanim podatcima. 🙂

  Poštovana Saga, uvijek stojim iza svega što napišem i vjerujte, da pišem samo argumentiranu istinu i ništa više. Sve što sam računao, analizirao, projicirao, … ostvarilo se i ostvaruje i nijansu više od napisanog. Jedina stvar je što ja mogu izići nekoliko mjeseci prije u javnost od “službenih” podataka jer znam i pratim. Eventualne pogrješke se mogu mjeriti samo u promilima ili sitnicama, ali sam zadovoljan jer sve “radim” sam, dok “službene ekipe” su ipak ekipe i tu je moja “snaga”, tj. sam “protiv svih”. Molim da se ovo ne uzme kao samohvala, ali to su činjenice.

  Na žalost, rejting nacionalne osviještenosti ne postoji, ali polako….i slijepi pored očiju zdravih će progledati. To je, kako je g. Agromentum u prvom komentaru napisao, trnovit put ali dostižan.
  Na tom putu sjetimo se našeg dobrog Dobriše i naših kapi koje čine taj slap da i “slijepi” progledaju.
  🙂

 • kostresh

  naj, naj potrebnije nam je i prvo, “posoliti i zauljiti” drugarstvo.
  rast ce onda, ko gljive poslije kise, cijela Hrvatska

 • prepri43

  U svjetskom financijskom sustavu važnu ulogu za ulagatelje imaju bonitetne kuće. Među njima najviši ugled i povjerenje uživaju Standard&Poor’s (S&P), Fitch Ratings i Moody’s. Da li one opravljaju savjesno dužnost koja im je povjerena, ili se bave kriminalnim radnjama s ciljem protipravnog stjecanja dobiti?! Kad ocjenjuju kreditnu sposobnost neke tvrtke, ili države one direktno utječu na cijenu njihovog zaduživanja. Ukoliko oni snize kreditni rating onoga, koji diže kredit one mu time automatski određuju više kamate.Dakle njihova žrtva se skuplje zadužuje, ali ujedno i onaj koji daje taj kredit riskira, ako te kuće nisu pravilno ocijenile sposobnost
  vraćanja kredita onog koji ga podigao.Kad je došlo do svjetskog financijskog sloma odgovornost za to su neki usmijerili prema tim kućama. One su se izgovarale na slobodu procjenjivanja,- nekakav »umjetnički dojam«?! Kako je njima bila namijenjena uloga regulatora tržišta ocijenjeno je da svoje uloge nisu odigrale na zadovoljavajući način zato je savezni sud presudio u korist onih koji su ih tužili. Poslije toga je i cijena njihovih dionica na tržištu pala.U svijetu u kojem svak vara svakoga to je tek jedan u nizu »bisera«.Zato se i ubuduće ne treba osvrtati na te igre vlasnika planetarnog novca, koji se služi tim jeftinim trikovima kao primjerice s švicarskim frankom i spomenutim agencijama.Ali svakako da je to dobra vijest u nizu slabih!
  https://uploads.disquscdn.com/images/0d4d8aeb4554a5cb7aa7befc19abce1c1e27fc539844f5669d4fef519e5ac424.gif