Pratite nas

Gospodarstvo

Zdravko Marić oduševljen ocjenom Moody’s-a

Objavljeno

na

Agencija Moody’s prvi put je nakon deset godina napravila pozitivan pomak u ocjenjivanju hrvatskog kreditnog rejtinga i poboljšala izglede s negativnih na stabilne.

Sada su to učinile sve tri kreditne agencije. O ovim vijestima u Dnevniku Nove TV govorio je ministar financija Zdravko Marić.

Izgledi su nam poboljšani – koliko je sada realno i u kojem roku da nam se poveća i sam rejting? Možete li to ostvariti do kraja mandata?

To smo si zacrtali kao cilj i mislim da je to moguće do kraja mandata, odnosno u tijeku mandata. Objava Moody’sa je završni pečat tom prvom koraku. I sami smo rekli da nam je u prvom koraku cilj stabilizirati izglede rejtinga. To su sada sve tri kreditne rejting agencije potvrdile i treba nastaviti dalje i s rezultatima i mjerama koje smo si zacrtali kako bi, ne samo izgledi, nego i kreditni rejting bio poboljšan i vratio se tamo gdje mu je mjesto, a to je investicijska zona.

Što ovo konkretno znači za investicije, gospodarstvo, građane?

– Investitori gledaju kreditni rejting prije svega i uvijek na prvom mjestu, da mogu izračunati između ostalog koja je to premija rizika koja se zaračunava za zemlju, znači u konačnici nekakvu cijenu duga ili cijenu kapitala. Stabiliziranje izgleda sigurno je da je jasan signal i poruka investitorima da se u Hrvatskoj događaju pozitivni trendovi. Nemojmo zaboraviti – ovo je prva pozitivna vijest od rejting agencija od 2007. Nakon 2007. imali smo jedan period stagnacija, od 2012. nam je kreditni rejting počeo padati. Tako da je ovo sigurno jedna dobra stvar koju su investitori su, siguran sam, dobro dočekali.

Ali uvjetuju reforme.

– Apsolutno, U ovom izvješću Moody’sa trebamo svi biti otvoreni i iskreni koliko je dobro što su prepoznali rezultate i sve napore i ostvarenja koje smo učinili kako gospodarstvu na polju gospodarskog rasta tako i Vlada u smislu stabiliziranja javnih financija.

Rekao bih da je najvažniji dio izvješća onaj dio gdje na neki način daju preporuke i sugestije, ali isto tako ohrabruju Vladu prije svih na provedbu daljnjih mjera strukturne prirode kako bi se digao s jedne strane potencijal hrvatskog gospodarstva, jer je to ono što je nama neophodno kako bi se nastavili i još pojačalo stvaranje novih radnih mjesta, a u isto vrijeme te javne financije zaista stavile konačno u jednu održivu putanju.

Mislim da rezultati 2016. pokazuju da smo kadri u relativno kratkom roku – 2016. smo završili ne samo u skladu s originalnim ciljem od 2,6 % BDP-a deficita nego smo ga spustili na razinu od oko 1%. Konačni podaci bit će za mjesec dana. To je stvarno veliki uspjeh. Kad uzmete koliko kamata plaćamo, ako Hrvatska ima deficit o 1,3 do 4 milijarde kuna, a u isto vrijeme plaća 12 milijardi kuna kamata, znači kad tih kamata ne bi bilo na primarna bilanca bi nam bila u suficitu preko 8 milijardi kuna.

Dugova je puno. Jučer ste u Londonu dogovarali novo zaduženje – prošle godine je ono izostalo zbog loših uvjeta – neki ekonomski analitičari ističu da je sada dobar trenutak. Dakle, koliko ste se zadužili i pod kojim uvjetima?

– Sutra se ponovno vraćam. Početkom idućeg tjedna, u ponedjeljak ćemo donijeti konačnu odluku. Imali smo proteklih dana dobre konstruktivne sastanke i općenito rad koji smo s mojim timom proteklih dana i tjedana uložili, nadamo se da će uroditi plodom, ali pričekajmo početak tjedna, tada će biti sve poznato.

Drago mi je da su i analitičari prepoznali da smo prepoznali dobar trenutak, jer smo zaista tako i ciljali s ovom inozemnom međunarodnom obveznicom refinancirati jednu dolarsku obveznicu koja nam dospijeva krajem četvrtog mjeseca u iznosu od milijardu i pol dolara. Ona je uz kamatnu stopu u ovom trenutku od 6,25%. Ne mogu govoriti o detaljima novog izdanja, ali svakako možemo očekivati da će biti refinancirana s puno povoljnijim uvjetima.

Kakva je suradnja među ministrima u Vladi – osobito kada je u pitanju kadroviranje?

– Suradnja je dobra. Mislim da mi kao Vlada funkcioniramo dobro. Nema nikakvih podjela među nama. Mislim da je konstruktivna rasprava. Naravno, ne može nitko očekivati da ćemo se uvijek oko svega složiti, pa i ja osobno po funkciji sam netko tko uvijek mora biti kontra ostalih, jer uvijek sam taj koji mora reći da za nešto nema dovoljno novaca.

Što se tiče kadroviranja i javnih poduzeća, mislim da na tom polju moramo prionuti pravim procedurama, da se biraju najbolje, da se biraju profilirani ljudi, stručni ljudi. To mora biti ključni kriterij bilo kojeg kadroviranja. Idemo putem tih natječaja. Mislim da moramo i ohrabriti ljude da se uopće javljaju na te natječaje, jer ako dobivaju loše poruke iz javnog sektora, iz državnih poduzeća, onda se mnogi od njih zapravo neće niti javiti. U portfelju kojeg ja pokrivam, koji je u mom resoru, to je isključivo i samo jedini kriterij.

Bilo je prilično napeto oko Podravke, brojne državne tvrtke praktički nemaju čelnike- sve to ometa i usporava njihov rad, tu je i afera s bratom ministra Gorana Marića – postoje li problemi unutar Vlade oko kadroviranja?

– Ne bih komentirao ovo što ste rekli. Ali, mogu reći da što se tiče javnih poduzeća, svi smo kao Vlada prepoznali da se kreira značajan potencijal, kako u samoj suštini tih poduzeća, tako i njihovim performansama, gospodarskim i financijskim. Bez adekvatnog vođenja i nadziranja nećemo polučiti te rezultate. Taj element mora biti vođen stručnim principima i na to se najviše trebamo fokusirati.

Stječe se dojam da ministar Marić ima velike ovlasti, a vama svima ostalima kao da je ostala odgovornost Rekao bih da smo kao Vlada kolektivno tijelo. I predsjednik Vlade, gospodin Plenković, i tim skupa dobro surađujemo. Podijeljeni smo prema resorima. Resor koji ja pokrivam ima zaista sa svim resorima dodirnih točaka.

Što god da se radi, uvijek postoje financijski efekti. Mislim da ta sinergija među nama treba uvijek biti na visokoj razini i općenito razina povjerenja među nama, jer ipak smo tim. Svi građani u nas gaje određene nade i povjerenje. U konačnici i dobili smo njihovo povjerenje i jedino na taj način možemo ostvariti najbolji rezultat.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Hrvatska povukla kandidaturu za sjedište Europske agencije za lijekove

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska je povukla zagrebačku kandidaturu, navodi se u priopćenju, jer “u postupku koji prethodi donošenju odluke” o budućem sjedištu EMA-e svi kriteriji nisu vrednovani na jednaki način “te je postupak bio podložan sugestivnim ocjenama same Europske agencije za lijekove”.

Iz priopćenja MVEP-a, koje ne objašnjava pojedinosti, može se naslutiti kako hrvatske vlasti smatraju da Zagreb nije imao jednaki tretman kao ostali kandidati.

Agencija Reuters je u svojoj najavi izbora novog sjedišta EMA-e objavila kako bi mnogi od 900 zaposlenika agencije mogli zaprijetiti da se neće preseliti u dobar dio od 19 gradova kandidata.

Republika Hrvatska je međutim u ovom postupku prikupila vrijedno iskustvo natjecanja za sjedište budućih agencija i tijela Europske unije, kažu u MVEP-u.

“Držimo da bi temelj svih budućih odluka trebao biti načelo jednakosti među državama članicama, što ponajprije uključuje i ravnomjernu distribuciju sjedišta agencija i tijela Europske unije”, zaključuje se.

Europska komisija 30. rujna objavila svoju analizu kandidatura svih gradova koji su se natjecali za sjedište EMA-e u kojoj Zagreb nije prošao baš dobro, iako Komisija nije formalno vrednovala kandidate. Iz analize se moglo iščitati da je glavni problem zagrebačke ponude bila preopćenitost i nedostatak mnogo detaljnih informacija.

Zagreb, u kojem nijedna europska agencija nema svoje sjedište, bio jedan od 19 kandidata za domaćinstvo EMA-a, koja se seli iz Londona nakon brexita. Odluka o novom sjedištu bit će donijeta danas u Bruxellesu.

Europski šefovi diplomacija okupljeni na Vijeću za opće poslove (GAC) tajno će glasati o novom sjedištu Europske agencije za lijekove (EMA), za koji se nakon otpadanja Zagreba natječe 18 gradova, a istoga dana će odlučiti i o novoj lokaciji Europskog nadzornog tijelo za bankarstvo (EBA), manju agenciju koja je trenutno također u Londonu.

EMA je najveća europska agencija s gotovo 900 zaposlenih koja mora napustiti London do 2019. kada Britanija napusti Europsku uniju.

Prestiž i ekonomska dobit koju nosi EMA, koju nazivaju i “krunskim draguljem” EU-a, pokrenuli su ono što je jedan diplomat nazvao “masovnim” lobiranjem, nagovaranjem i vraćanjem usluga među europskim prijateljima i rivalima.

Način na koji će ministri glasati svojevrsna je kombinacija glasanja kakav se provodi na kičastom Eurosongu i tajnog izbora Pape.

Sastanak GAC-a, na kojem će biti i hrvatska ministrica Marija Pejčinović Burić, počinje u 14.45 sati, ali prvo će se razgovarati o tome kako napreduju pregovori o brexitu.

Vjerojatno negdje između 16 i 17 sati na dnevni će red doći izbor novog sjedišta EMA-e. U prvom krugu svaka zemlja članica izabrat će tri kandidata i rangirati ih s tri, dva, odnosno jednim bodom.

Malo je vjerojatno da će se pobjednik znati nakon prvog kruga. Glasanje će biti tajno pa se očekuje da će mnogi kandidati u prvom krugu glasati za sebe. Neki diplomati tvrde kako bi neke zemlje u prvom krugu mogle glasati za slabije kandidate kako bi iz daljnjeg natjecanja izbacile one jače i tako sebi otvorile put za pobjedu.

Tri kandidata, ili više ako je broj glasova izjednačen, idu u drugi krug. Između dvaju krugova glasanja mogu se očekivati nova lobiranja i sklapanja novih saveza. Baš kao u konklavi, listići se nakon svakog kruga uništavaju.

“Nitko zapravo ne zna što će se dogoditi”, rekao je jedan diplomat. “Oni će tamo biti zatvoreni satima… Možete pokušati osigurati neku potporu, ali glasovanje je tajno i nema načina da se provjeri je li ispoštovano ono što ste dogovorili”.

Ako niti nakon tri kruga glasanja ne bude pobjednika, moglo bi se pristupiti ždrijebu. Ta ću dužnost onda pripasti estonskom ministru Mattija Maasikasu, čija zemlja do kraja godine predsjeda EU-om.

Za domaćinstvo Europske agencije za lijekove ponude su dali Amsterdam, Atena, Barcelona, Bonn, Bratislava, Bruxelles, Bukurešt, Kopenhagen, Dublin, Helsinki, Lille, Milano, Porto, Sofija, Stockholm, Malta, Beč i Varšava.

Po kladionacama, prvi favorit je Milano, ispred Bratislave i Amsterdama.

O sudbini EBA-e, koja ima 160 zaposlenika, također će se odlučivati na sastanku ministara EU-a. Kandidature su ponudili Bruxelles, Dublin, Frankfurt, Pariz, Prag, Luksemburg, Beč i Varšava.

Nijedan grad i nijedna zemlja ne mogu dobiti oba sjedišta.  (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Strinavić iz Blokiranih pisao Predsjednici RH: Vlast ‘ne želi’ riješiti naš problem

Objavljeno

na

Objavio

Glavni tajnik Udruge Blokirani Mario Strinavić uputio je otvoreno pismo Predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović koje prenosimo u cijelosti:

Poštovana Predsjednice RH,

Prošlo je dvije godine od kako je Hrvatska demokratska zajednica preuzela vlast u Hrvatskoj obećavajući da će provesti reforme i da neće ponoviti greške bivših struktura.

Od svega najavljenog vidimo nema ništa i svjedoci smo potpunog raslojavanja Hrvatskog društva te potpunog demografskog sloma. I jedno i drugo su samo posljedica lijene, neodgovorne i nesposobne vlasti za provođenje ključnih reformi.

Katastrofalni pljenidbeni zakoni koji omogućavaju ovu društvenu katastrofu još uvijek ostaju nepromijenjeni, ignorirajući naše apele i očajne sudbine stotina tisuća hrvatskih građana.

Takvo stanje pogubno je za 330.000 blokiranih građana, ali je itekako dobro odvjetničkim i javnobilježničkim uredima i FINA-i kao državnoj agenciji koja plijeni imovinu hrvatskih građana kao da se radi o najgorim kriminalcima, a ne ljudima koji su bili i još uvijek žrtve pljačkaške pretvorbe i privatizacije.

Hrvatski građani su izloženi neviđenom teroru agencija za naplatu potraživanja koji više ne biraju sredstva na koji način i kako će ugnjetavati građane. Toliko to rade slobodno da će za koji dan početi mlatiti ljude po ulici, a tko ih kontrolira?

Nitko !

Hrvatska demokratska zajednica je poznata po tome da potpuno ignorira sve one koji ukazuju na probleme u društvu pa iz toga i proizilazi činjenica da skoro 80% građana ne podržava rad ove Vlade. Ne samo da ignoriraju udrugu Blokirani, oni ignoriraju čak i Vas, predsjednicu Republike Hrvatske.

Nakon održanog okruglog stola koji smo u suradnji s Vama, predsjednicom Republike Hrvatske “Živjeti u Hrvatskoj i biti blokiran” donijeli smo sljedeće zaključke koje ste kao Predsjednica RH uputili Vladi;

Ovršni zakon

1. sve blokade računa građana voditi u računalnom sustavu isključivo pred sudom kako bi se ubrzao proces i smanjili troškovi postupaka;

2. znatno smanjiti trošak ovršnog postupka ukidanjem sudske pristojbe i drugih troškova za male dugove (do 5 tisuća kuna duga ima oko 100 tisuća građana);

3. propisati da svaka stranka u ovršnom postupku snosi svoj dio troška postupka;

4. omogućiti rješavanje osobnih dugova građana kroz otvaranje i zaključivanje stečaja potrošača (za građane koji su u blokadi 5 ili više godina);

5. izuzeti cijeli iznos mirovina od ovrhe s obzirom na visinu prosječne mirovine korisnika koji su to pravo ostvarili prema Zakonu o mirovinskom osiguranju;

6. propisati da se ovrha mora poduzeti prvenstveno od glavnog dužnika radi zaštite jamaca;

7. propisati da se ovršena nekretnina ne može prodati u slučaju duga manjeg od 50 tisuća kuna;

8. zabraniti ovrhu nad nekretninom koja je pod teretom kredita u kojem se prema pravomoćnoj sudskoj presudi primjenjivala nezakonita kamata.

Činjenica je da smo dobili radnu skupinu za izradu potpuno novog Ovršnog zakona koja je sastavljena od cehovskih udruženja poput Hrvatske udruge banaka, Javnobilježničke komore. Odvjetničke komore, Hrvatske udruge javnih ovršitelja, a neovisnih stručnjaka niti u tragovima.

Prvi radni sastanak radne skupine je trebao biti održan 17.10.2017. godine u ministarstvu pravosuđa i samo dan prije zaprimili smo dopis da se isti otkazuje zbog obaveza ministra koje traju do dan danas jer novi sastanak nije sazvan i ne zna se kad će biti.

Inače, ministar Bošnjaković predviđa da bi s predstavljanje novog zakona trebalo biti krajem 2018. godine.

Poštovana Predsjednice RH, kako Vi mislite da 330 tisuća blokiranih preživi do kraja 2018. u Hrvatskoj? Kako da prežive njihova djeca? S čime da prežive kada banke mogu ovršiti cijelu plaću, i to je ministru Bošnjakoviću normalno?

Stanje u zemlji više nije izvanredno, kako ste rekli, nego je neizdrživo, i postoje samo dva izlaza za blokirane: Izvan zemlje, ili pod zemlju.

Netko mora preuzeti odgovornost i natjerati Vladu da hitno donese rješenje za sve blokirane i to takvo da se oni ODMAH odblokiraju.

To rješenje postoji, a postoje i ljudi koji znaju kako to riješiti, te napisati taj zakon.

Sjećate se Lex Agrokora? Vidite kako se zakon može brzo donijeti kad postoji politička volja.

A ovdje političke volje za spašavanje 330 tisuća ljudi i njihovih obitelji očito nema.

Poštovana Predsjednice RH,

Netko mora dići glas i progovoriti javno o ovom problemu koji uništava veliki dio naroda. Mi smo za to da se dugovi moraju vratiti, ali ovim ubijanjem, nikad se neće vratiti.

Rješenje postoji, samo ga postojeća vlast ne želi donijeti.

S poštovanjem,

Mario Strinavić

Glavni tajnik Udruge Blokirani

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari