Connect with us

Pregled

Zdravko Marić: PDV-e se za sad neće mijenjati

Objavljeno

on

Ekskluzivno u središnjem Dnevniku HRT-a o proračunu, poreznoj reformi i ostalim aktualnostima iz svog resora govorio je ministar financija Zdravko Marić.

“U ovom trenutku 915 tisuća hrvatskih građana, obveznika poreza na dohodak, od 2,750 milijuna, nije u poreznim škarama. Izmjenama će još oko 530 tisuća ljudi ući u tu skupinu,” kazao ministar Marić. “Govorimo o ljudima koji ostvaruju najmanje dohotke u Hrvatskoj”, dodao je.

Kako bi opovrgnuo razne napise kako se onima s najmanjim primanjima neće povećati plaće od iduće godine, ministar je naveo primjer jednog poreznog obveznika s jednim djetetom i jednom uzdržavanom osobom ovim izmjenama on neće biti u poreznim škarama do iznosa prosječne hrvatske plaće – 5.700 kuna.

Plaća će mu se možda povećati za samo 220 kuna – ali to je ukupan iznos koji je do sada izdvajao za porez.

Rokovi su kratki, Vlada bi ove izmjene trebala prihvatiti do 10. studenoga a onda bi trebale ući u saborsku raspravu u dva čitanja. Porezne izmjene nije dobro raditi tijekom godine i time izgubiti cijelu godinu.

Istaknuo je kako ovim prijedlozima izmjena poreza lokalnim jedinicama ne daju povoda za povećanje komunalija, vrtića ili bilo čega drugog.

“Radi se na tome da se porez na dohodak u potpunosti prepusti lokalnim zajednicama u određenim omjerima, no taj model još moramo proučiti”, istaknuo je. Državni proračun će na bilo koji način taj manjak kompenzirati lokalnim zajednicama.

Upitan o PDV-u, ministar je rekao kako je s koalicijskim partnerom Mostom dogovoreno kako se on za sad neće mijenjati. Razgovara se o smanjenju poreza na dobit i poreza na dohodak, no o tome će javnost izvijestiti kad se s partnerima postigne dogovor.

“Kad govorimo o porezu na nekretnine ne govorimo o nečem revolucionarnom.

Riječ je o tome da će se u komunalnu naknadu uvesti još jedan kriterij – a to su starost i kvaliteta nekretnine”, naglasio je ministar Marić.

Izrazio je uvjerenje da će država moći uredno servisirati sve otplate dugova. “Napravili smo mnoge predpripremne radnje kako bi izazovnu 2017. godinu mogli prebroditi bez većih problema”, rekao je Marić.

Marić će sutra na prvoj sjednici nove vlade predstaviti veliku poreznu reformu. Poslijepodne je to već učinio pred zastupnicima Mosta i nacionalnih manjina u Saboru. Čelnik Mosta Božo Petrov izjavio je da se detalji još usuglašavaju s HDZ-om nakon čega će biti poznat konačni prijedlog reforme.

Odgovarajući na pitanje o proračunu, ministar financija pred Vladom je rekao kako će biti gotov u skladu s rokovima te da osobno očekuje kako će ga Sabor izglasovati najkasnije do 9. prosinca. Istaknuo je smjernice kojima će se voditi u izradi proračuna.

“Nekoliko sam puta o tome govorio pa ću i dalje inzistirati na kontroli rashoda, prihodnoj strani proračuna uz smanjivanje deficita i daljnje porezno rasterećenje, ciljani deficit za iduću godinu od 2% BDP-a”, rekao je ministar Marić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR